Site icon Frapress

Τα smartphone σκοτώνουν (και) την αυτοπεποίθηση!

αυτοπεποίθηση

Σίγουρα είχες δει τα σημάδια, αλλά επίτηδες τα αγνοούσες… Το smartphone σου περιορίζει την αυτοπεποίθησή σου!

Μέχρι τώρα, χωρίς αμφιβολία έχεις διαβάσει (και έχεις αρχίσει να αγνοείς) τα άρθρα που υποδεικνύουν ότι η ασταμάτητη χρήση του smartphone στερεί από τον εγκέφαλό σου την ξεκούραση και ουσιαστική χαλάρωση, ενώ το ίδιο αρνητικά επηρεάζει τις σχέσεις σου. Αλλά, ίσως να μην έχεις ακούσει τα νέα: Το ότι είσαι κολλημένος στη συσκευή σου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καριέρα σου.

Και όχι με τον τρόπο που μπορεί να πιστεύεις (έλλειψη προσοχής στις συναντήσεις ή στους συνεργάτες, αποτυχία στη διεκπεραίωση εργασιών λόγω του texting ή του Instagram-scrolling), παρόλο που τα προφανή προβλήματα σίγουρα υπάρχουν.

Η πιο πρόσφατη κατακραυγή της υπέρμετρης χρήσης σχετίζεται με την αναπόφευκτη στάση που παίρνεις όταν είσαι στο τηλέφωνο και πώς αυτό ανακλάται στην πνευματική σου οξύτητα.

Είναι γνωστή ως η μορφή της κατάρρευσης, που κοιτάς κάτω προς τη συσκευή στην παλάμη σου, τα πόδια σου ή δίπλα στον υπολογιστή σου, οπότε η πλάτη σου γίνεται ένα τόξο και συνεπώς ο λαιμός σου ρίχνει όλο το βάρος προς τα κάτω. Και δεν είναι και λίγο το βάρος: Όπως γράφει η Vivian Giang στο Fast Company: «Όταν γέρνουμε το λαιμό μας κατά 60 μοίρες, η αξία [του βάρους] φτάνει μέχρι και τα 27 κιλά».

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Amy Cuddy, που αναφέρει και η ίδια η Giang, ανακάλυψε ότι επειδή η στάση μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αποπνέει αυτοπεποίθηση.

Οπότε, εάν συνηθίζεις να κάθεσαι στην στάση iHunch, όπως την αποκαλεί η Cuddy, μάλλον δε θα μπορείς να μιλάς με σιγουριά και αποφασιστικότητα.

Το συμπέρασμα αυτό βγήκε μέσα από τα αποτελέσματα ενός πειράματος σε 75 μαθητές, στους οποίους δόθηκαν διάφορες συσκευές. Αυτές καθόρισαν ότι «το μέγεθος κάθε συσκευής απέδειξε αν οι συμμετέχοντες ένιωθαν άνετα να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους εάν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το χώρο του πειράματος».

Όσο πιο μικρή η συσκευή, τόσο περισσότερο χρόνο πήρε στους συμμετέχοντες να ρωτήσουν αν μπορούν να φύγουν, αποκαλύπτοντας μια ενδιαφέρουσα ανικανότητα να αμφισβητήσουν την κατάσταση και να κάνουν μια σίγουρη κίνηση.

Σχόλια

Exit mobile version