Mε τον Αλέξανδρο απ’ το bloode.org συναντηθήκαμε στο Οrange Grove, που είναι η βάση τους, και μιλήσαμε για το ευαίσθητο θέμα της αιμοδοσίας κι όχι μόνο!
O Αλέξανδρος εκτός από την ενασχόλησή του με το bloode, είναι φοιτητής Διοικητικής Eπιστήμης και Τεχνολογίας στο τέταρτο έτος των σπουδών του κι όπως χαρακτηριστικά λέει, ”Θα έπρεπε να τελειώνω τώρα αλλά έχω λίγα χρωστούμενα. Έλληνας όμως και να μη χρωστάει δε γίνεται. Στο bloode είμαι υπεύθυνος για τις επικοινωνίες και ταυτόχρονα εμπλέκομαι και με όλες τις άλλες δραστηριότητες”.
Σημαντικό κομμάτι του bloode είναι σίγουρα τα social media μέσα από τα οποία ενημερώνει τους εθελοντές αιμοδότες και προωθεί τις εκκλήσεις για αίμα. ”Γενικότερα τα social media έχουν γνωρίσει μια έκρηξη την τελευταία δεκαετία. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Internet για να δουν αστεία βίντεο με σκυλάκια και γατάκια. Εμείς θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε και για κάτι λίγο πιο χρήσιμο, όπως το να σώσεις ανθρώπινες ζωές. Στην ουσία αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη που μας δίνουν τα social media για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερο κόσμο και να εξηγήσουμε ακόμα πιο εύκολα στον κόσμο αυτό το οποίο κάνουμε”.
Kαι με την αιμοδοσία τι γίνεται; ”Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να έχεις διάθεση. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Να έχεις φάει ένα πολύ καλό πρωινό, να έχεις κοιμηθεί και να μην έχεις πιει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ κι όταν θα έρθεις θα συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο μαζί με το γιατρό για να δούμε αν μπορείς να δώσεις αίμα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Ο καθένας μας χαλάει πολύ χρόνο απ’ τη ζωή του για πολλά πράγματα, νομίζω ότι η μία ώρα που θα χαλάσεις για να δώσεις δύο φορές αίμα το χρόνο, δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν αλλά μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά’‘.
Στο bloode η αιμοδοσία συναντά τη διασκέδαση όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Μετά από μελέτη κάποιων ερευνών, τα παιδιά συμπέραναν, πως εκτός απ’ την έλλειψη ενημέρωσης, οι εθελοντές δίσταζαν να δώσουν αίμα, λόγω του στείρου περιβάλλοντος του νοσοκομείου.
”Θεωρούμε πως η πράξη της αιμοδοσίας είναι πολύ όμορφη, γι’ αυτό και προσπαθούμε να την πραγματοποιούμε σε χώρους πιο δημιουργικούς, όπως είναι το Orange Grove και το Impact Hub.
“Γιατί, λοιπόν, εφόσον μαζευόμαστε σε ένα μέρος, να μην εκμεταλλεύτουμε το γεγονός αυτό για να ανταλλάξουμε ιδέες μεταξύ μας και να γνωριστούμε. Μια ανάλογη δράση έγινε στην Τεχνόπολη. Επρόκειτο για μια ημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά ήρθαν με τους γονείς τους, έμαθαν την έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας και παράλληλα μπόρεσαν να δουν τους γονείς τους να δίνουν αίμα, το οποίο είναι το καλύτερο παράδειγμα. Αν ο γονιός λοιπόν δείξει στο παιδί ότι ερχόμαστε εδώ και προσφέρουμε έτσι εύκολα για το κοινό καλό, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε εμείς στα παιδιά”.
Ακόμη κι αν δεν μπορείς να δώσεις αίμα, στο bloode υπάρχει χώρος για εσένα. ”Βομβάρδισε” τους ιδρυτές με οποιαδήποτε ιδέα, που έχεις για την αιμοδοσία ή τον οργανισμό, ή απλά προώθησε μέσω των social media σου τις εκκλήσεις για αίμα κι αιμοπετάλια που θα βρεις στη σελίδα του.
Στις 14 Ιουνίου, τα παιδιά θα ετοιμάσουν σίγουρα κάτι πολύ ξεχωριστό, μιας κι είναι η παγκόσμια μέρα αιμοδοσίας. ‘‘Σκεφτόμαστε να βρούμε περιοχές που δεν υπάρχει παρουσία συλλόγων εθελοντικής αιμοδοσίας και να πάμε εκεί, να επικοινωνήσουμε την ιδέα και την ανάγκη. Επίσης, σύντομα, θα κυκλοφορήσει το πρώτο μας βιβλίο σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Το καλό και κακό ταυτόχρονα είναι ότι έχουμε πολλές ιδέες και δεν μπορούμε πάντα να τις πραγματοποιήσουμε όλες. Είμαστε, όμως δυνατή ομάδα και το παλεύουμε!”