Site icon Frapress

3+1 συμβουλές για εντυπωσιακές φωτογραφίες τοπίου

Φωτογραφίζοντας τοπία

Κείμενο/ Φωτογραφίες: Βασίλης Ζάκκας, Δημήτρης Ζαρκάδας

Επιμέλεια: Μπεσλεμέ Εύα

Οι φωτογραφίες τοπίου δε χωρά αμφιβολία ότι είναι το πιο διαδεδομένο είδος φωτογραφίας στον κόσμο. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι λίγες φορές που βρέθηκες μπροστά σε ένα όμορφο τοπίο και δεν ήξερες πώς να το φωτογραφίσεις ή, εν τέλει, η προσπάθεια σου να το αποθανατίσεις ήταν εντελώς ανεπιτυχής.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς πλέον! Γιατί σ’ αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σου, 4 απλές συμβουλές, για να αποτυπώσεις μια εντυπωσιακή φωτογραφία τοπίου. 


1. Επιλογή θέματος

Το θέμα υπήρξε ανέκαθεν καθοριστικός παράγοντας στην φωτογραφία. Στην φωτογραφία τοπίου η θεματολογία είναι συνήθως διττή. Το θέμα μπορεί να είναι, είτε κάποιο φυσικό τοπίο, εστιάζοντας κυρίως στην αυτούσια ομορφιά που προσφέρει η φύση, είτε ένα αστικό τοπίο, το οποίο υπονοεί και την ανθρώπινη παρουσία. Ως φωτογράφος στην αρχή πιθανόν, να επιλέξεις ένα οικείο θέμα για την φωτογραφία σου, δηλαδή κάποια τοποθεσία στην οποία έχεις βρεθεί αρκετές φορές. Μην ξαφνιαστείς όμως αν η συνάντηση σου με το θέμα γίνει τελείως τυχαία. 


2. Καδράρισμα

Ένα δυνατό θέμα δεν αρκεί από μόνο του για να μας εξασφαλίσει μία καλή φωτογραφία. Αντιθέτως, ένα καλό καδράρισμα μπορεί να μετατρέψει ένα αδιάφορο θέμα σε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα λήψη.

Στην φωτογραφία τοπίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσουμε τον ορίζοντα επίπεδο και να τοποθετήσουμε το θέμα μας κατάλληλα, ώστε να προσελκύει το μάτι. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων. Επίσης, προσπαθούμε να μην φορτώνουμε τη φωτογραφία μας με πολλή πληροφορία που μπερδεύει το μάτι και δεν το οδηγεί εκεί που θέλουμε. Μία απλή σύνθεση μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακή.

©Βασίλης Ζάκκας


3. Κατάλληλη ώρα λήψης για φωτογραφίες τοπίου

Ένα αδιάφορο μέρος μπορεί την κατάλληλη ώρα να μετατραπεί σε κάτι μοναδικό. Για φωτογραφία σε φυσικό τοπίο κατάλληλες ώρες φωτογράφισης, είναι κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου (golden hours). Ωστόσο, για αστικό τοπίο φωτογραφίζουμε λίγο πριν την ανατολή ή λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Είναι η στιγμή που μόλις έχουν ανάψει τα φώτα στις πόλεις και ο ουρανός δεν είναι σκοτεινός αλλά έχει μία μπλε απόχρωση (blue hour).


4. Ρυθμίσεις

Συνήθως για φωτογραφίες τοπίου επιλέγουμε μεγάλες τιμές διαφράγματος για να έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου. Όσον αφορά την έκθεση, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό χαμηλότερο iso και μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης. Σε αυτό είναι απαραίτητο ένα καλό τρίποδο. Επίσης για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ND filters για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τον χρόνο έκθεσης, καθώς και polarizing filters που μας δίνουν ένα πιο ζωντανό αποτέλεσμα στο δυνατό φως του ήλιου.

Καλές λήψεις!

Σχόλια

Exit mobile version