Site icon Frapress

Το φαντασμαγορικό…Victor Victoria!

θεατροπανθεον

Πήγαμε και είδαμε το Victor Victoria!

Τη προηγούμενη Παρασκευή είχα την ευκαιρία να δω το μιούζικαλ “Victor Victoria” στο Θέατρο Πάνθεον. Καθισμένη στη θέση μου, παρακολουθώντας το θέατρο να γεμίζει, περιμένω εναγωνίως να ξεκινήσει η παράσταση. Σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και απόδοση στίχων-κειμένου Μυρτώς Κοντοβά, βλέπουμε για τρίτη φορά στην Αθήνα την πασίγνωστη παράσταση που θριάμβευσε στο εξωτερικό, κυρίως μέσω της ερμηνείας της Julie Andrews.

Με το θέατρο σχεδόν γεμάτο, εισαγόμαστε στην ατμόσφαιρα του μιούζικαλ από την live ορχήστρα και η παράσταση ξεκινά. Βλέπουμε την Βικτώρια, μία αγγλίδα τραγουδίστρια (ενσαρκωμένη από την Εβελίνα Παπούλια) στο Παρίσι του μεσοπολέμου, άνεργη και χωρίς χρήματα, να καταφεύγει σε ένα μπαρ για να ξεφύγει από το κρύο και τη βροχή. Εκεί γνωρίζει τον Τόντυ (Γιάννης Ζουγανέλης), έναν ομοφυλόφιλο καμπαρέ περφόρμερ, ο οποίος σκαρφίζεται ένα προκλητικό σχέδιο για να βοηθήσει την Βικτώρια να εξασφαλίσει δουλειά ως τραγουδίστρια: να προσποιηθεί τον άντρα υποδυόμενο τη γυναίκα. Πράγματι, το σχέδιο αυτό ήταν επιτυχές, με την Βικτώρια ως Βίκτωρ να συναντά μεγάλη επιτυχία στον χώρο του θεάματος. Η υπόθεση ανατρέπεται όμως, όταν ένας Αμερικανός γκάγκστερ, ο Κινγκ (Γιάννης Στάνκογλου) βλέπει πίσω από το προσωπείο που παρουσιάζει η Βικτώρια και την ερωτεύεται.

Η Εβελίνα Παπούλια, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βίκτωρ/Βικτώρια, αποδεικνύει περίτρανα πως ήταν η πιο σωστή επιλογή για τον ρόλο αυτό, καθώς κατόρθωσε να ενσαρκώσει με απόλυτη επιτυχία τον ρόλο αυτό σε όλες τις πτυχές του. Η αντρική κίνησή της ήταν άψογα στημένη, πείθοντας το κοινό πως θα μπορούσε να είναι άντρας που υποδύεται τη γυναίκα. Πλέον δεν βλέπαμε την Εβελίνα Παπούλια, αλλά την Βικτώρια και τον Βίκτωρ, σε όλο τους το μεγαλείο! Αυτό σημαίνει πως η ηθοποιός κατάφερε να αφεθεί πλήρως στην ερμηνεία του ρόλου της, δίνοντας την ψυχή της και επιδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις φωνητικές τις δυνατότητες.

Ο ρόλος του Τόντυ δόθηκε στον Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος χάρισε πολλά γέλια στο κοινό με την κωμικοτραγική ερμηνεία του. Υποδυόμενος τον ομοφυλόφιλο βοηθό της Βικτώριας, μας φανερώνει έναν άνθρωπο άνετο με την σεξουαλικότητά του, που διαθέτει αστείρευτο χιούμορ. Μπορούμε ωστόσο να διακρίνουμε ίχνη της προσωπικότητας του Ζουγανέλη πίσω από το πρόσωπο του Τόντυ, μικρά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά και στον τρόπο που μιλά.

Για πρώτη φορά σε μιούζικαλ βλέπουμε τον Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος ανταποκρίθηκε επαρκώς στις προδιαγραφές του ρόλου, φωνητικές και μη. Η φυσικότητα με την οποία υποδύθηκε τον ρόλο του Αμερικανού γκάγκστερ ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, τονίζοντας τον απαράμιλλο ανδρισμό και την αυτοπεποίθηση του Κινγκ. Στο πλάι του για το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης βρίσκουμε την -στερεοτυπικά χαζοχαρούμενη ξανθιά- Νόρμα την οποία υποδύεται η Θεοδώρα Τζήμου, εκφράζοντας απόλυτα τον υπερβολικό και φασαριόζικό της χαρακτήρα. Στον ρόλο του σωματοφύλακα του Κινγκ ο Γιώργος Κοψιδάς, ο οποίος συνέβαλε αρκετά στη διαμόρφωση του κωμικού χαρακτήρα του έργου.

Η θεματική του συγκεκριμένου μιούζικαλ είναι δύσκολη, με την έννοια ότι το υλικό που περιλαμβάνει δεν είναι αυτό που θεωρείται συνήθως εύπεπτο για το Αθηναϊκό κοινό, εκείνο δηλαδή που θα το προσελκύσει εύκολα. Προσεγγίζει θέματα που ακόμα και σήμερα στο 2016 θεωρούνται «ταμπού», «περίεργα», επιχειρώντας να διαλύσει τα στερεότυπα, να προωθήσει την σεξουαλική απελευθέρωση και να μας θυμίσει πως «Όλοι είμαστε ίσοι στο κρεβάτι, δεν είναι έγκλημα η αγάπη!». Κατά κύριο λόγο το πέτυχε, με την άψογη σκηνοθετική επιμέλεια και την προσαρμογή του κειμένου και των στίχων στον σημερινό τρόπο καθημερινής ομιλίας. Μερικά σημεία ωστόσο της απόδοσης αυτής ήταν υπερβολικά και άλλα άγγιζαν τα όρια της ομοφοβίας, γεγονός που οδήγησε στην εν μέρει αποτυχία της ανάδειξης του βασικού νοήματος που προσπαθεί να περάσει η παράσταση αυτή.

Εκτός των πέντε αυτών κεντρικών ρόλων, οι υπόλοιποι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν και εκείνοι στους ρόλους τους και μαζί με τους χορευτές και την ορχήστρα υποστήριξαν πλήρως το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ορχήστρα συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία παριζιάνικης ατμόσφαιρας και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο να «δέσει» όλη η παράσταση.

Το “Victor Victoria”είναι μία υπερπαραγωγή, που αξίζει να τη δει οποιοσδήποτε είναι φαν του original μιούζικαλ που ανέβηκε στο Broadway το ‘95. Είναι άλλωστε πασιφανής η έμπνευση από το Broadway μιούζικαλ, από τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες μέχρι τα κουστούμια και τα σκηνικά. Η παραγωγή στο σύνολό της συνιστά ένα υπερθέαμα που με τα μεγαλοπρεπή σκηνικά, τις χορογραφίες και τα φανταχτερά κουστούμια κατορθώνει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, αφήνοντας το κοινό με μία ευχάριστη διάθεση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του θεάτρου.

Φωτογραφίες και βίντεο ανήκουν στο Θέατρο Πάνθεον.

Οι συντελεστές

Απόδοση κειμένου-απόδοση στίχων: Μυρτώ Κοντοβά
Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Ενορχήστρωση- Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Χορογραφίες: Chali Jennings
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Make up artist: Παντελής Τουτουντζής
Hair Stylist: Βασίλης Μπουλούμπασης

Στο ρόλο του Βίκτωρ – Βικτόρια η Εβελίνα Παπούλια.

Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Κοψιδάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιώργος Σουξές, Ιάσονας Μανδηλάς, Άρης Πλασκασοβίτης, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Πέτρος Ιωάννου.

Μαζί τους:
Chali Jennings, Ευγένιος Buli, Σταυριάνα Γαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Μελίνα Κόντη, Παναγιώτης Μαλακός, Ηλίας Μπαγεώργος, Courtney Parker, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Ρόξενος, Λίζι Σπαχή.

Σχόλια

Exit mobile version