Site icon Frapress

Βελιγράδι, μια περιπλάνηση στα Βαλκάνια

Ένας σύντομος οδηγός για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι!

Για τους λάτρεις των ταξιδιών και των πιο εναλλακτικών προορισμών το Βελιγράδι συνίσταται για πολλούς και διάφορους λόγους: αποτελεί ξεκάθαρα το στολίδι των Βαλκανίων, είναι η πιο αντιπροσωπευτική πόλη της Χερσονήσου του Αίμου, ταλαντεύεται ανάμεσα στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη και γενικά πρόκειται για μία πόλη με αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Μπορείτε να φθάσετε εκεί είτε αεροπορικώς (αν και δεν είναι πάντα εύκολο να βρει κανείς φθηνά εισιτήρια, γιατί δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους) είτε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο(μία πιο συμφέρουσα και οικονομική επιλογή).

Τι πρέπει να κάνετε

3 βασικές εξορμήσεις προτείνονται ανεπιφύλακτα:

  1. Πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Zemun, που θεωρείται και ξεχωριστός οικισμός (τουλάχιστον από τον ντόπιο πληθυσμό). Είναι μία αρκετά γραφική περιοχή δίπλα στον Δούναβη που ξεφεύγει λίγο από την υπόλοιπη πόλη τουλάχιστον από αρχιτεκτονικής άποψης, καθώς βρισκόταν υπό αυστροουγγρική κατοχή. Αν φθάσετε μέχρι εκεί, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε μέχρι τον πύργο Millenium και να απολαύσετε τη θέα της πόλης. Ο συγκεκριμένος πύργος αποτελεί πάλι σύμβολο της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και αντίστοιχα κτίσματα υπάρχουν διασκορπισμένα και σε άλλες γειτονικές χώρες (Ουγγαρία κτλ).

H θέα από το Millenium Tower του Zemun

2. Αφιερώστε αποκλειστικά μια μέρα για βόλτα στο Οχυρό του Βελιγραδίου (Κalemegdan), το οποίο περιλαμβάνει και ένα τεράστιο πάρκο και βρίσκεται ανάμεσα από τους 2 ποταμούς της πόλης , το Δούναβη και το Σάβα. Ιδανικό για πικνίκ και βόλτα!

3. Αν θέλετε οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο, διαλέξτε αυτό του Νίκολα Τέσλα. Το εισιτήριο κοστίζει λιγότερο από πέντε ευρώ και η ξενάγηση είναι διαδραστική καθώς περιλαμβάνει πειράματα που πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών!

Για καφέ: Πηγαίνετε οπωσδήποτε στο Amelie, ένα εξαιρετικό bistro δίπλα από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών και σε απόσταση πνοής από τον κεντρικό δρόμο του Πρίγκηπα Μιχαήλ. Διαφορετικά, σε κάποιο πιο πολυσύχναστο καφέ κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας ή στον εμπορικό δρόμο του Πρίγκηπα Μιχαήλ.

Δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Ulica knez Mihailova)

Για ποτό: Στο Ljutic ή στο Βjaloni. Για πιο αργά πρέπει να αναζητήσετε την τύχη σας σε ένα από τα πολυάριθμα clubs στις όχθες του Δούναβη. Αλλά το καλύτερο είναι να χαθείτε ιδιαίτερα αν επισκεφτείτε την πόλη καλοκαίρι, γιατί και ο ντόπιος πληθυσμός προτιμάει να κάθεται έξω και να αράζει με μπύρες στο χέρι. Αν πάλι επισκεφτείτε την πόλη το χειμώνα πρέπει να φροντίσετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, διότι τα καλύτερα μπαρ είναι κρυμμένα σε υπόγεια και στοές.

Αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο ποτό, τη λεγόμενη rakija που μοιάζει πολύ με τη ρακή αλλά είναι λίγο πιο δυνατή και μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορες γεύσεις. Επίσης, αν θέλετε να δείτε κάτι πιο αυθεντικό και να ξεφύγετε λίγο από τα τουριστικά μέρη πρέπει να επισκεφτείτε κάποια kafana-bar, δηλαδή κάποιο μπαράκι με σέρβικη μουσική.

Για φαγητό: Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι παραδοσιακό και σχετικά οικονομικό, αξίζει να γευτείτε το δικό τους fast food που λέγεται πλεσκαβίτσα (pljieskavicα) και πρόκειται για ένα μεγάλο μπιφτέκι σε ψωμάκι με σαλάτα, πατάτες και όλα τα συναφή. Είναι πολύ φθηνό (μπορείτε να το βρείτε με λιγότερα από 3 ευρώ σε κάθε γωνιά της πόλης) και εξαιρετικά χορταστικό!

Η πιο εύκολη επιλογή αν θέλετε να καθίσετε σε εστιατόριο είναι να αναζητήσετε την τύχη σας στο γραφικό στενό της Skadarlija στην καρδιά του κέντρου. Ειδικά αν πάτε βράδυ μπορεί να έχετε την τύχη να ακούσετε ζωντανά κάποια ορχήστρα που παίζει παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια. Ακόμη και να επιλέξετε να γευματίσετε σε κάποιο εστιατόριο, το κόστος παραμένει χαμηλό και κυμαίνεται στα 8 ευρώ ανά άτομο.

O δρόμος Skadarlija

Για διαμονή: Το Βελιγράδι θα σας εκπλήξει με τις τιμές του όχι μόνο σε ποτά και φαγητά αλλά και σε κόστος διαμονής. Οι τιμές στα χόστελ ξεκινούν από 5-6 ευρώ το βράδυ για ένα κρεβάτι και σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνουν και πρωινό με καφέ! Αποφύγετε περιοχές μακριά από το κέντρο (σαν το Zemun) και αν θέλετε να βρίσκεστε κοντά στον παλμό της νυχτερινής ζωής καλύτερα να επιλέξετε κάποιο κατάλυμα δίπλα από το Δούναβη.

Μην ξεχάσετε ότι η Σερβία έχει διαφορετικό νόμισμα, το δηνάριο, οπότε πρέπει να αλλάξετε τα χρήματα σας προτού αναχωρήσετε για τη συγκεκριμένη χώρα. Επίσης, είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είτε στα πλαίσια κάποιου μουσικού φεστιβάλ, όπως το Exit Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο λίγο έξω από το Βελιγράδι ή το Φεστιβάλ Χάλκινων της Γκούτσα είτε σαν ταξίδι αναψυχής.

 

Σχόλια

Exit mobile version