Το The Καλημέρα Project έρχεται να ομορφύνει τα πρωινά μας… έτσι, με έναν τόσο απλό τρόπο!
Τι είναι αυτό που ομορφαίνει τους τοίχους της Αθήνας τον τελευταίο καιρό και μας γεμίζει χαμόγελα;Έμαθα για το The Καλημέρα Project μέσα από τις φωτογραφίες από τα social media, ωστόσο δεν δίσταξα στιγμή να το αναζητήσω και να έρθω σε επαφή με την ομάδα αυτή. Θεώρησα μια τέτοια κίνηση αρκετά πρωτότυπη και αισιόδοξη και δεν μπορούσα παρά να μάθω περισσότερα για αυτήν. H Δ. και η Μ. με ενημέρωσαν εκτενώς για την δραστηριότητα τους αυτήν.
Τι είναι το The Καλημέρα Project;
Δ και Μ: Είναι η δική μας ιδέα για να ομορφαίνουμε την πόλη. Δημιουργούμε αισιόδοξα μηνύματα, σε ποστ-ιτ αλλά και μη κολλητά χαρτιά, τα οποία κολλάμε σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να πούμε καλημερα στους άγνωστους συμπολίτες μας.
Πότε το ξεκινήσατε και γιατί;
Δ: Εγώ το κάνω περίπου τρία χρόνια, υπάρχουν ωστόσο και άλλα άτομα, εκτός της ομάδας μας, που βλέπω ότι κάνουν κάτι αντίστοιχο.
M: Δεν υπάρχει κάποιος πιο συγκεκριμένος λόγος, απλώς θέλουμε να ομορφαίνουμε την καθημερινότητα του κόσμου με τις καλημέρες μας, να περάσουμε μηνύματα αισιοδοξίας. Αυτό είναι όλο. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι διαφήμιση, περιμένουν όλοι πιο συγκεκριμένο σκοπό, δεν μπορούν να σκεφτούν ότι κάποιος απλά λέει καλημέρα στον άλλον και αυτό είναι όλο.
Από πού εμπνευστήκατε το The Καλημέρα Project;
Δ: Είχα δει στο διαδίκτυο μια εικόνα «take a smile» με take one posters με χαμόγελα από κάτω, μπορούσες δηλαδή να τραβήξεις ένα χαμόγελο και σκέφτηκα κοίτα τι ωραίο, γιατί να μην το έκανα κι εγώ ώστε να το δει κάποιος και να το πάρει, να τον κάνω και αυτόν να χαμογελάσει και να του φτιάξω τη μέρα. Όταν λοιπόν το έκανα και εγώ, είδα απάντηση «ευχαριστώ πολύ, thank you» στο λεωφορείο, και αισθάνθηκα πολύ όμορφα.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου;
Δ: Γενικά παίρνουμε απαντήσεις. Για παράδειγμα λαμβάνουμε απαντήσεις όπως «Το βρήκα σήμερα», « ευχαριστούμε, τι ωραίο που υπάρχουν αισιόδοξοι άνθρωποι», «συνεχίστε». Οι πιο νέοι συνήθως βγάζουν φωτογραφίες, κάνουν posts στα social media, βάζουν το hashtag. Φαντάσου είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό, που έχουν ανέβει στο ίνσταγκραμ και γενικά στα social media περισσότερες φωτογραφίες από αυτές που έχουμε ανεβάσει εμείς.
M: Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει πως το project έχει τραβήξει και μεγαλύτερες ηλικίες, με διαφορετικό όμως τρόπο. Οι μεγάλοι σίγουρα δεν θα καταλάβουν το hashtag, αλλά συγκινούνται περισσότερο, τους αγγίζει πιο πολύ όλο αυτό, και όταν βρίσκουν χαρτάκι το παίρνουν και το κρατάνε, και το κολλάνε κάπου μετά να το βλέπουν. Μας αρέσει που το παίρνουν, δείχνει πως χάρηκαν πραγματικά με την καλημέρα μας.
Πόσοι είστε στην “ομάδα” του The Καλημέρα Project; Γνωριζόσασταν από πριν; Είστε πλέον παρέα;
Μ: Είμαστε με τη Δ. φίλες από το γυμνάσιο. Κάποια φορά που είχα έρθει στο σπίτι της Δ, δεν είχε μαζέψει τις καλημέρες που είχε φτιάξει, τις είδα και τη ρώτησα τι είναι, και έτσι την “ανακάλυψα” και θέλησα και εγώ να συμμετέχω σε αυτό. Στη συνέχεια στην ομάδα μας μπήκε και ο Χ. Μας βρήκε μέσω facebook, ήταν δηλαδή άγνωστος σε εμάς και πλέον κάνουμε και παρέα.
Ποιος είναι ο σκοπός του The Καλημέρα Project;
Μ: Σε πρώτο επίπεδο, θέλουμε να φτιάξουμε έστω για λίγο την ημέρα όποιου δει ένα από τα μηνύματά μας, να χαμογελάσει, να σκεφτεί ότι κάποιος τον σκέφτεται, να ευχηθούμε στους συμπολίτες μας “καλημέρα” ή “να έχετε μια όμορφη μέρα”. Σε δεύτερο επίπεδο θέλουμε να εμπνεύσουμε όσον κόσμο περισσότερο μπορούμε να κάνει κάτι για οποιονδήποτε, ακόμα και άγνωστο, συνάνθρωπο. Αυτό ήταν εξάλλου αυτό που μας κινητοποίησε, η σκέψη “αφού θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει, θα το πραγματοποιήσω ο ίδιος”, αυτό είναι το ουσιαστικότερο μήνυμα που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε.
Σε τι σημεία και περιοχές επιλέγετε να αφήσετε τις καλημέρες σας;
Δ: Όπου πηγαίνουμε! Συγκεκριμένα έχω πακετάκι με καλημέρες μαζί μου και όπου κι αν πηγαίνω, από όπου και να περνάω κολλάω!
Σας έχουν δει ποτέ την ώρα που κολλάτε;
Δ: Ναι, μια φορά με είδε μια κοπέλα και μου είπε «συγγνώμη είσαι από το καλημέρα;». Καμιά φορά βλέπω στο μετρό επίσης να με κοιτάνε κάπως.
Πόση ώρα καθημερινά ασχολείσαι για να φτιάξεις τόσο πολλά χαρτάκια;
Δ: Αυτό το πακετάκι το έφτιαξα για παράδειγμα στον ηλεκτρικό ερχόμενη. Είναι η χαλάρωση μου. Όπως άλλοι διαβάζουν βιβλία εγώ κάνω αυτό τον ελεύθερο μου χρόνο.
Πρόκειται μόνο για καλημέρες ή γενικά και για άλλα μηνύματα αισιοδοξίας;
Δ: Κολλάμε χαρτάκια και με άλλες φράσεις, όπως: have a great day, you can do it, you are beautiful (αγαπημένα μου το βάζω στις τουαλέτες!), you are loved – με “I am loved” take one posters, καλές γιορτές τα Χριστούγεννα, have a great day με “I will have a great day” take one posters.
Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας πιστεύετε ότι ταιριάζει με το The Καλημέρα Project και τι άλλαξε στον χαρακτήρα σας με τον καιρό μέσα από αυτό το project. Ας απαντήσει η Μ για το χαρακτήρα της Δ και η Δ έπειτα για τον χαρακτήρα της Μ.
Μ: Η Δ βγάζει μια παιδικότητα και εγγενή χαρά, πολύ εύκολα μπορεί να ενθουσιαστεί με κάτι απλό. Αυτό βγαίνει πάνω στο ίδιο το μήνυμα του post it το οποίο έχει μια παιδική νότα. Είναι πολύ ντροπαλή και δεν κάνει τίποτα για να δείξει ότι αυτή το έκανε, και αυτό συνδέεται σίγουρα με τη μυστικότητα του project. Πλέον έχει γίνει πιο τολμηρή. Θα πει και τις καλημέρες της σε αγνώστους πιο εύκολα. Και το γεγονός ότι άρχισε όλο αυτό να δημοσιοποιείται βοήθησε επίσης σε αυτό.
Δ: Η Μ είναι πιο εξωστρεφής από μένα γενικά. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι όμως. Δεν ντρέπεται, είναι πιο επικοινωνιακή και λιγότερο διακριτική, η αλήθεια είναι, στην καλημεροκόλληση.
Έχετε παρατηρήσει πως υπάρχουν και άλλες ομάδες που κάνουν κάτι αντίστοιχο. Πώς σας φαίνεται αυτό;
Δ: Όντως, υπάρχουν και άλλοι. Για παράδειγμα, βρήκαμε μια ομάδα κοριτσιών λυκείου από το σχολείο που έκαναν κάτι αντίστοιχο, εμπνευσμένο από εμάς. Ο καθένας μετά βάζει τη δική του πινελιά και μας αρέσει αυτό.
M: Είναι όμορφο να αισθάνεσαι πως αυτό που κάνεις είναι αποδεκτό, αρέσει στον κόσμο και για αυτόν το λόγο συνεχίζεται και από άλλους. Όσο βλέπεις ότι έχει ανταπόκριση σου δίνει ακόμα περισσότερο κουράγιο. Αυτό θέλουμε δηλαδή κι εμείς, όλη αυτήν την κίνηση επικεντρωμένη στην κίνηση!