Site icon Frapress

Μου έκανε click το Paradox Project

To Paradox Project, είναι ένα απ’ τα κοινά μυστικά της πόλης. Η ομάδα click, πήγε, έπαιξε, γνωρίστηκε με τον έναν εκ τους δημιουργούς του και σας το συστήνει ανεπιφύλακτα! ΕΝJOY!

 Πώς εμπνευστήκατε το Paradox Project?

Το Paradox Project ξεκίνησε κάπως έτσι. Eίμαστε μια παρέα που μας αρέσαν πάντα τα παιχνίδια, παίζαμε πολλά adventure σε υπολογιστή αλλά και role play games και πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε να παίζουμε και escape rooms στην Αθήνα. Όσο περισσότερο παίzαμε τόσο περισσότερομας άρεσε η φάση και συνεχίζαμε και παίζαμε κάθε εβδομάδα, ό,τι καινούριο άνοιγε στην Αθήνα.

Θεωρώ ότι είναι μια μορφή διασκέδασης, η οποία και λείπει από μία πόλη, φέρνει μια παρέα πιο κοντά και σε βάζει να κάνεις πράγματα ομαδικά,συνεργατικά.

Έτσι, αποφάσισαμε με τους φίλους μου να φτιάξουμε κι εμείς κάτι δικό μας κι έτσι ξεκίνησε η σκέψη, για να δούμε τι θα μας άρεσε να έχει ένα καινούριο escape game στην Αθήνα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση κατα τη διάρκεια του σχεδιασμού του σπιτιού ποια ήταν;

Πρώτα απ’όλα να γράψουμε ένα σενάριο το οποίο θα είχε αρχή μέση και τέλος, γιατί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν παίζεις ένα παιχνίδι να έχει ιστορία από πίσω του.

Αφού είχαμε κάποιεςι δέες κατασταλλάξαμε και στους γρίφους, που θα θέλαμε να υπάρχουν μες στο σπίτι. Ψάξαμε να βρούμε ένα χώρο ο οποίος θα έχει από μονος του μία ατμόσφαιρα και θα ταιριάζει σ’ αυτό που ψάχναμε να κάνουμε.

Οπότε, μας δόθηκε η ευκαιρία σ’ αυτό το χώρο να φτιάξουμε τα δωμάτια μ’ αυτό τον τρόπο, ώστε να έχουμε μυστικά περάσματα και μυστικά δωμάτια, για να ταιριάζει περισσότερο στο concept το δικό μας.

Υπήρχε κάποιο πρόβλημα κάτι που να ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσετε;

Παράδοξα υπήρχαν πάρα πολλά και μέσα στο χώρο στις κατασκευές, αλλά και στις επιμέρους μικρότερες κατασκευές που χρειάζονται για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν οι γρίφοι.Τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν εδω μέσα, τα έχουμε φτιάξει μόνοι μας και γι’ αυτό έπρεπε να φτιάξουμε πάρα πολλές φορές κάποια απ’αυτά για δούμε ποιο λειτουργεί καλύτερα και ποιο τελικά θα μπει μες στο παιχνίδι. Παίζοντας κάποια πράγματα άλλαξαν και φτιάξαμε καινούρια τα οποία ταιριάζαν περισσότερο με την αισθητική του σπιτιού.

Κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών το ονομάδων υπήρχε κάτι παράδοξο που να συνέβη; Κάτι πολυ αστείο, κάτι ξεχωριστό;

Θεωρώ ότι κάθε μέρα βλέπουμε κάτι το ξεχωριστό γιατί όλες οι ομάδες το αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Υπάρχουν ομάδες, που είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές και μεταξύ τους και εναντίον του παιχνιδιού κι υπάρχουν ομάδες που το βλέπουν περισσοτέρο σαν διασκέδαση κι έχουν περισσότερο χαβαλέ όταν παίζουν. Οπότε κάθε μέρα βλέπουμε κι αστεία πράγματα κι αρκετά παράδοξα. 

Ξεχωριστό θα έλεγα, ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν λύσει γρίφους κι έχουν ανοίξει πόρτες και μυστικά περάσματα, με τρόπους που ούτε εμείς είχαμε σκεφτεί, το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι σπίτι και θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να κάνει πράγματα με διαφορετικούς τρόπους, δεν υπάρχει μόνο μία λύση για αρκετούς απ’ τους γρίφοους, οπότε το να βλέπεις μια ομάδα να λύνει κάτι με έναν τρόπο που ούτε εμείς τον είχαμε σκεφτεί, είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Το πιο πρωτότυπο όνομα ομάδας;

Πολλά , είναι πάρα πολλά αστεία. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι Δεντέκτιβς

Μια σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού ποια θα μπορούσε να ήταν;

Καταρχήν 3 είναι τα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί αυτά ήταν τα πράγματα που θέλαμε εμείς να παίξουμε. Πρώτον είναι η διάρκεια του παιχνιδιού, από μία ώρα που είναι τα περισσότερα παιχνίδια στην Ελλάδα το Paradox Project είναι 3 ώρες.

Το δεύτερο αφορά το μέγεθος, αποφασίσαμε να βγάλουμε το escape room απ’ το δωμάτιο και να φτιάξουμε ένα ολόκληρο σπίτι, 120 τ.μ  μας βγήκε τελικά. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι το σενάριο, δηλαδή υπάρχουν τρομερά παιχνίδια με πάρα πολύ έξυπνους γρίφους, απλά εμείς θέλαμε να δώσουμε περισσότερη βάση και στην ιστορία ώστε να υπάρχει ένας λόγος που βρίσκεται εδώ η ομάδα για να λύσει το μυστήριο.

Μία άλλη ουσιαστική διαφορά που πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αμέσως είναι ότι δεν είμαστε escape room, διότι δεν προσπαθείς να δραπετεύσεις, δεν είσαι ποτέ κλειδωμένος μέσα, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και θέλουμε να δώσουμε στις ομάδες ελευθερία κινήσεων ώστε και να μπορούν να κινηθούν στο χώρο και να ανακαλύψουν την έπαυλη του παραδόξου με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Εσύ έχεις παίξει παιχνίδια οπότε έχεις ζήσει την εμπειρία σαν παίκτης αλλά έχεις ζήσεί και την εμπειρία του game master. Ποια εμπειρία προτιμάς περισσότερο;

Νομίζω αν έπρεπε να διαλέξω το ένα θα διάλεγα να είμαι ο παίκτης, γιατί την ώρα του παιχνιδιού όταν είσαι παίκτης περνάς τέλεια,για μια ώρα ή για όσες ώρες διαρκεί το παιχνίδι δραπετεύεις είσαι αλλού, εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ να μπαίνω στο ρόλο,οπότε και περναέι πολύ γρήγορα η ώρα και βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί και λειτουργείς ομαδικά με τους φίλους σου, ώστε να λύσεις τους γρίφους κι οτιδήποτε challenge σου ανατεθεί.

Θεωρώ ότι είναι ένα είδος διασκέδασης το οποίο και μου ταιριάζει κι είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό. Απ’ την άλλη και το να είσαι game master σ’ ένα παιχνίδι είναι και πρόκληση και πάρα πολύ φαν ταυτόχρονα.Το να είσαι 3 ώρες μαζί με μία ομάδα σημαίνει ότι δεν πρέπει ούτε λεπτό να αφήσεις την προσοχή σου να διαφύγει.

Ουσιαστικά είσαι ένα μέλος της ομάδας αόρατο, γιατί πρέπει να είσαι πάντα μαζί τους να προσέχεις κάθε κίνηση που κάνουν τι ανακαλύπτουν, τι συζητάνε τι λένε, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τους δώσεις κάποιο hint να είναι καίριο και την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό, γιατί τα hints που έρχονται στην ομάδα είναι σημαντικά για την πορεία και την εξέλιξη του παιχνιδιού. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει το παιχνίδι ακόμα καλύτερο, ή να το καταστρέψει αν δεν έρθουν εξίσου καλά. Συγκεκριμένα, στο Paradox Project τα hints προβάλλονται κι απ’ την τηλεόραση στον κεντρικό χώρο του σπιτιού, αλλά έρχονται ταυτόχρονα και σ’ένα smartphone το οποίο προμηθεύεται η ομάδα όταν μπαίνει στο χώρο.Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αρκετά μεγάλος ο χώρος και θέλουμε να μη χρειαστεί να τρέχουν από οποιοδήποτε δωμάτιο είναι στην τηλεόραση.

Επισης, κάτι πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι δε δίνουμε ποτέ την απάντηση, δηλαδή πάρα πολλές φορές δυστυχώς, οι απαντήσεις δεν είναι αυτό που περιμένει μια ομάδα, οπότε αρκετές ομάδες πλέον δε θέλουν βοήθειες γιατί φοβούνται, ότι αυτό που θα παρουν δεν είναι αυτό που περιμένουν, οπότε εγώ ως Δημήτρης προτιμώ να δίνω 3-4 hints και να σπρώξω την ομάδα στη σωστή κατεύθυνση, να την κάνω να σκεφτεί κάτι μόνη της, παρά να της δώσω την απάντηση.

8. Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που έρχεται;

Οι περισσότεροι που έρχονται είναι μεταξύ 20 και 40 θα έλεγα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν έρθει και πάνω από 40 αρκετά άτομα. Τελευταία, βλέπουμε πως έρχονται όλο και περισσότερο οικογένειες, που είναι γονείς με παιδιά ή θείοι με ανήψια, το οποίο το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις τα τελείως διαφορετικά skills που πηγάζουν απ’τη διαφορετική ηλικία των ατόμων.

Eπίσης το παιχνίδι εδώ δεn είναι εύκολο, έχω γράψει και στο site ότι από 16 + είναι η ηλικία που θα μπορούσε κάποιος να το παίξει.Έχουν έρθει και παιδιά δημοτικού και γυμνασίου , βέβαια χρειάζονται μαζί τους έναν ενήλικα, και βλέπω ότι και μας ξαφνιάζουν απ’ την απόδοση τους λύνοντας πράγματα που δε λύνουν άτομα διπλάσιας ηλικίας και περνάνε πάρα πολύ καλα.

 Σκέφτονται όντως τόσο διαφορετικά τα παιδιά;

Κάποια πράγματα που είναι μπροστά στα μάτια σου και πρέπει να δεις τη λύση δεν τα βλέπουν πάρα πολλοί μεγάλοι και τα βλέπουν αντίστοιχα τα παιδιά πολυ πιο εύκολα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η πιο σημαντική συμβουλή που έχεις να δώσεις σε μια ομάδα που θα έρθει να παίξει;

Το βασικότερο είναι να μην ξεχνάνε ότι ο σκοπός είναι η διασκέδαση, κάτι που ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι.

Tο έχουμε δει στην πράξη, ότι χρειάζεται πάρα πολύ συνεννόηση κι ομαδικότητα. Εδω, συγκεκριμένα μιλάμε για έναν χώρο 120 τμ με πάρα πολλά δωμάτια. Οι ομάδες χωρίζονται και κάνουν πράγματα ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν ανακαλύπτεις κάτι, είτε αυτό είναι ένα αντικείμενο είτε ένας καινούριος χώρος, αμέσως να το μοιραστείς με όλους τους υπολοίπους. Έχει συμβεί πολλές φορές άτομα να ανακαλύπτουν είτε κωδικό, είτε κλειδιά, είτε κομμάτια 

ενός παζλ, τα οποία μετά από λίγο διαπιστώνουν ότι τα γνωρίζουν τα μισά άτομα της ομάδας γιατί δεν το έχουν μοιραστεί με τους υπόλοιπους. Επίσης, επειδή είναι σπίτι με πάρα πολλά δωμάτια καλό είναι, να μην αναλώνεις χρόνο κάνοντας πράγματα που έχει κάνει κάποιο άλλο μέλος της ομάδας σου μη γνωρίζοντας το.

Εμείς αφήνουμε απόλυτη ελευθερία στους παίκτες να κινηθούν όπως θέλουν μέσα στο σπίτι, οπότε κάποιες ομάδες επιλέγουν να χωριστούν και να παίζουν ταυτόχρονα σε δύο χώρους, ενώ άλλες ομάδες επιλέγουν να είναι όλες μαζί λύνοντας δωμάτιο, δωμάτιο.

Πιο αποδοτικό ποιο είναι;

Αυτό εξαρτάται απ’ την ομάδα, γιατί η μία απ’ τις ομάδες που έκανε τους καλύτερους χρόνους που έχει γίνει ποτέ στο paradox project έπαιξε όλο το πρώτο μέρος του παιχνιδιού, χωρισμένοι στα δύο, ήταν τρία άτομα σε κάποια συγκεκριμένα δωμάτια και τα υπόλοιπα τρία ήταν σε άλλα συγκεκριμένα δωμάτια, οπότε αν το δεις συνολικά ως χρόνο το λύσαν στο μισό το πρώτο μέρος.

Απ’την άλλη όμως έτσι χάνεις την ευκαιρία του να δεις, κάποια πράγματα, κάποιους γρίφους και κάποια μυστικά περάσματα,τα οποία δεν τα βλέπεις γιατί απλά είσαι κάπου αλλού εκείνη τι στιγμή.

Ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος;

Ο καλύτερος χρόνος αν το δούμε καθαρά αριθμητικά είναι 2 ώρες και 25 λεπτά, αυτό όμως είναι πάρα πολύ υποκειμενικό γιατί εξαρτάται κι απ’ τα hints που έχει πάρει κάποια ομάδα, οπότε υπάρχουν ομάδες που έινια πολύ καλύτερες και τελειώνουν σε πιο αργό χρόνο γιατί, δε θέλουν να πάρουν καμία βοήθεια.

 Αυτό το σπίτι είναι ένα crash test για τα ζευγάρια; Έρχονται ζευγάρια να παίξουν;

Ζευγάρια μόνα τους έχουν έρθει δύο, γιατί όπως γράφουμε στο site κι έχετε διαπιστώσει κι εσείς, το Paradox Project είναι γιa  3 άτομα και πάνω. Δύο ζευγάρια το έχουν τολμήσει μέχρι τώρα να δοκιμάσουν μονοι τους και αυτά τα δύο ζευγάρια τα πήγαν άψογα, γιατί είχαν άψογη συνεργασία.

Όμως, σε μεγαλύτερα groups βλέπω ότι ανάμεσα σε ζευγάρια έχουν συμβεί παρεξηγήσεις και τσακωμοί και νομίζω ότι μερικές φορές νιώθεις πιο άνετα να τσακωθείς με ένα φίλο σου παρά με τη σχέση σου.

 Υπάρχουν ψίθυροι ότι θα βγει sequel, ισχύουν;

Η σκέψη είναι να δημιουργηθεί η συνέχεια της ιστορίας αν πάει καλά η όλη φάση εδώ πέρα εμείς έχουμες πολλές ιδέες και θέλουμς να τις εφαρμόσουμε, πάλι κάνοντας κάτι το οποίο θα μας αρέσει εμάς να παίζουμε πάνω απ’όλα.

Τώρα αναρωτιόμαστε και μεταξύ μας, ποιο είναι το επόμενο βήμα τιάλλο μπορούμε να κάνουμε το οποίο και θα μας ενθουσιάσει εμάς για να ασχοληθούμε μαζί του και θα ξαφνιάσει και τον κόσμο ακόμα περισσότερο.

Οι τιμές κυμαίνονται από 25 ευρώ το άτομο στην ομάδα των 3 ατόμων για το full παιχνίδι και φτάνει στα 19 στα 7 άτομα. Υπάρχει έπτωση 3 ευρώ σε μαθητές φοιτητές κι ανέργους και 4 ευρώ τις καθημερινές πριν τις 6.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα να χωριστεί το παιχνίδι σε Part 1 και Part 2 για εσάς που έχετε πιο περιορισμένο χρόνο.

Το Paradox Project είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ΩΡΟ, απλά για τα μεταμεσονύκτια ραντεβού θα πρέπει να γίνουν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη μεταμεσονύκτια εμπειρία, γιατί  έχει απόλυτη ησυχία και το να είσαι σε ένα σκοτεινό σπίτι 120 τ.μ είναι άλλη φάση, πιο spooky φάση!

To καταπληκτικό φουλάρι είναι απ’ τα Καταστήματα Μετάξι και μπορείτε να το βρείτε στο online shop με μοναδικές προσφορές για την εβδομάδα από 29/2 εώς 6/3 και το lip balm για ενυδατωμένα, μοσχομυριστά χείλη από τα Mellifera. Bye bye!

Σχόλια

Exit mobile version