Site icon Frapress

Erasmus στην Πολωνία!

Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρεις αν θες να πας Erasmus στην Πολωνία!

Το Erasmus είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία στην φοιτητική ζωή και σίγουρα όποιος πήρε μέρος θα του μείνει αξέχαστη. Αν κι εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, ανήκεις στην κατηγορία των φοιτητών που σκέφτονται σοβαρά να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Σημαντικός παράγοντας, όμως, στο να γίνει η εμπειρία αυτή όσο καλύτερη γίνεται είναι η επιλογή μια χώρας και πόλης που θα είναι της αρεσκείας σου και θα σου ταιριάζει. Γι αυτό, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες από την πεντάμηνη παραμονή μου στην Πολωνία, μια χώρα πανέμορφη, που σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται στην λίστα των προτιμήσεων σας.

Κρακοβία

Γκντανσκ

Η Πολωνία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες που επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές για την μετακίνησή τους μέσω του προγράμματος Erasmus. Είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία τόσο στα μεσαιωνικά χρόνια όσο και στη σύγχρονη εποχή. Οι Πολωνοί, ως προς τον τρόπο ζωής τους μοιάζουν αρκετά με τους Έλληνες και δεν θα δυσκολευτείς να προσαρμοστείς καθόλου. Αναπόσπαστο κομμάτι βέβαια στην ζωή ενός Πολωνού είναι η κατανάλωση βότκας, που βοηθάει σημαντικά στην προστασία από το κρύο.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, αφού άλλωστε θα βρεις και βότκες με γεύσεις, και η τιμή της είναι πολύ χαμηλή. Βέβαια, αν και τον χειμώνα οι θερμοκρασία βρίσκεται σχεδόν πάντα υπό του μηδενός, το κρύο δεν είναι ανυπόφορο. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να το εξηγήσω, όμως περισσότερο κρύο ένιωθα στην Ελλάδα με 5 βαθμούς , παρά στην Πολωνία με -15. Ένα από τα καλά, επίσης, που φέρει μαζί του ο πολωνικός χειμώνας είναι το χιόνι που οι περισσότεροι Έλληνες λαχταρούν τόσο πολύ. Αν επιλέξεις, λοιπόν, να κάνεις το Erasmus σου στην Πολωνία, θα πρέπει να συνηθίσεις να ζεις με 10 πόντους χιόνι έξω από το κατώφλι σου.

Zakopane

Wroclaw

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει την Πολωνία αρκετά δελεαστική επιλογή για τους φοιτητές Erasmus είναι πως είναι μια πολύ οικονομική χώρα. Ενδεικτικά, η μπύρα και η βότκα κοστίζουν 1,5 ευρώ μόνο! Βέβαια, η Πολωνία δεν έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη και έχει το δικό της εθνικό νόμισμα, το zloty.

Η αντιστοιχία με το ευρώ είναι περίπου 1 ευρώ = 4,4PLN. Ακόμη, η γεωγραφική της θέση κάνει πολύ εύκολες τις εξορμήσεις σε άλλες γειτονικές χώρες, παράγοντας πολύ βασικός για κάποιον φοιτητή Erasmus. Βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, συνορεύοντας με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία, συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών  ώστε να ταξιδέψει κανείς, είτε με τρένο, είτε με κάποιο από τα λεωφορεία που συνδέουν την Πολωνία με τις προαναφερθείσες χώρες, ακόμα και με καράβι, που συνδέει την Πολωνία με τις Σκανδιναβικές χώρες.

Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Βαρσοβία, η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Λοτζ και το Γκντανσκ. Θα ξεκινήσω από την τελευταία, καθώς εκεί πέρασα την ερασμίτικη ζωή μου. Το Γκντανσκ βρίσκεται σε μια ενιαία διοικητική ενότητα μαζί με την Γκντύνια και το Σόποτ που αποτελούν το Tricity.

Το Γκντανσκ είναι μια πανέμορφη και γραφική πόλη, στην οποία τα πρώτα κανόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χτύπησαν την Πολωνία, σηματοδοτώντας και την έναρξη του. Στο Σόποτ, που είναι μια μικρότερη πόλη ανάμεσα στην Γκντύνια και στο Γκντανσκ, βρίσκεται η καρδιά της νυχτερινής ζωής.

Ο κεντρικός πεζόδρομος είναι γεμάτος με μαγαζιά κάθε γούστου, από clubs, pubs μέχρι και εστιατόρια όπου μπορείτε να γευτείτε την τοπική γαστρονομία, όπως τα πεντανόστιμα pierogi, και διάφορα τουριστικά θέρετρα.

Οι υπόλοιπες πόλεις δεν στερούνται καθόλου σε ομορφιά, αφού στις περισσότερες μπορείτε να περιπλανηθείτε στις Παλιές Πόλεις της κάθε περιοχής, οι οποίες είναι με μεγάλη επιμέλεια ξαναχτισμένες μετά την καταστροφή τους από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις περισσότερες από αυτές θα συναντήσετε τον ποταμό Βίστουλα, τον μεγαλύτερο ποταμό στην Πολωνία που διασχίζει και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, απολαμβάνοντας ειδυλλιακές βόλτες στις όχθες του. Διάφορα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Παλάτι πολιτισμού και επιστήμης, τα Βασιλικά Ανάκτορα και το Lazienki park στην Βαρσοβία, το κάστρο της Wawel στην Κρακοβία, το μουσείο του Auschwitz στον χώρο που βρισκόταν κάποτε ο χώρος εξόντωσης από τους Ναζί, τα αλατωρυχία της Wieliczka, το χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά στο Zakopane και την λίμνη Morskie Oko, το κάστρο των Τευτόνων Ιπποτών στο Malbork και το μουσείο και σχολή κινηματογράφου του Lodz, από όπου και αποφοίτησαν πολλοί σπουδαίοι Πολωνοί σκηνοθέτες όπως ο Roman Polanski και ο Krzysztof Kieslowski.

To κάστρο του Malbork

Βαρσοβία

Τέλος, αν τελικά αποφασίσετε την μετακίνησή σας στην Πολωνία, οφείλω να σας επισημάνω κάποια σημαντικά πράγματα.

  • Ίσως δυσκολευτείς στην επικοινωνία σου με τους Πολωνούς καθώς πολλοί δεν μιλάνε Αγγλικά. Αν τυγχάνει να ξέρεις Γερμανικά ή Ρώσικα, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.
  • Παρά την τεράστια κατανάλωση βότκας, υπάρχει νόμος που απαγορεύει το να κυκλοφορείς στον δρόμο με αλκοόλ (ίσως επειδή οι Πολωνοί το είχαν παρακάνει).
  • Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η διέλευση των πεζών επιτρέπεται μόνο από διαβάσεις, καθώς και απαγορεύεται να περάσει κάποιος πεζός κόκκινο φανάρι, και είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτό.
  • Η είσοδος στο μετρό έχει ειδικές μπάρες και δεν μπορείς να εισέλθεις χωρίς εισιτήριο. Επιπλέον, μην διανοηθείς καν την λαθρεπιβίβαση σε κάποιο μέσο καθώς γίνονται συνέχεια έλεγχοι, και δεν αξίζει τον κόπο να μπαίνεις σε διαδικασίες. Άλλωστε το εισιτήριο κοστίζει μόνο 1,5PLN (=λιγότερο από 50 λεπτά).
  • Ίσως δυσκολευτείς λίγο με τις συγκοινωνίες, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρίες στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η εφαρμογή jakdojade θα σου λύσει όλα τα προβλήματα.
  • 10 το βράδυ σταματούν να λειτουργούν οι πρωινές συγκοινωνίες και ξεκινούν τα νυχτερινά δρομολόγια.

Σχόλια

Exit mobile version