Κεφάλαιο #3
Φαντασία.
Μια λέξη με πολλές διαστάσεις, νοήματα και εικόνες. Κυρίως εικόνες θα έλεγα, διότι οι λέξεις αρχικά είναι τετριμμένες. Οι διαστάσεις πολλές και δυστυχώς έχουμε επαναπαυθεί στις 3 βασικές μόνο. Ελπίζω σύντομα να ανοίξουμε τα μάτια μας και το νου μας για τις υπόλοιπες!
Τέλος ερχόμαστε στα νοήματα και τις εικόνες. Οι εικόνες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποδώσεις ένα νόημα.
Πολύ βαθύ και φιλοσοφικό μου φαίνεται τώρα όλο αυτό που σας λέω γι’αυτό ας περάσω στο κυρίως θέμα.
Τι είναι anime; Τι σημαίνει anime; Και προς τι όλος αυτός ο πρόλογος;
Ο όρος anime χρησιμοποιείται από τον δυτικό κόσμο για να χαρακτηρίσει τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Η λέξη αποτελεί συντόμευση της αγγλικής λέξης animation. Στην Ιαπωνία ως anime / animation χαρακτηρίζονται όλα τα κινούμενα σχέδια ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής τους, αντίθετα εκτός Ιαπωνίας έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζονται ως anime μόνο τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια.
Προσωπικά θεωρώ κάπως ρατσιστικό και βλακώδες αυτόν τον διαχωρισμό του Δυτικού κόσμου. Το anime με το κινούμενο σχέδιο της Disney για παράδειγμα έχουν πολλές διαφορές αλλά έχουν και πολλές ομοιότητες.
Τα anime έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως αντίθετα με αυτό που πιστεύεται στην δύση, πως τα κινούμενα σχέδια είναι κάτι μόνο για παιδιά,(δεν νομίζω κάποιος στην εποχή μας να πιστεύει όντως πως τα παιδικά της Disney είναι για μικρά παιδιά.) στα anime αυτό δεν ισχύει!
Υπάρχουν anime με πολύ πλούσια θεματολογία για όλες τις ηλικίες και ομάδες ανθρώπων. Υπερηρωικά, κωμικά, πολιτικά, gore/splatter κ.τ.λ.
Από την αρχή της ιστορίας των anime, γύρω στο 1917 όπου και το πρώτο anime προβλήθηκε στο κοινό και μετά την τεράστια επιτυχία του Walt Disney με το κινούμενο σχέδιο : Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι οι Ιάπωνες άνοιξαν τα φτερά τους και πέρασαν με την τέχνη του animation στον κινηματογράφο.
Και για τους λάτρεις των παιχνιδιών ας μην ξεχνάμε την συνεργασία της Disney με την Square Enix, μια Ιαπωνική εταιρία video-games που μας έφεραν το εκπληκτικό Kingdom Hearts
Σήμερα αρκετοί από εμάς που αποζητάμε όχι απλώς μια ιστορία με ωραία εφέ, πρωτότυπη μουσική, σαγηνευτικούς χαρακτήρες, αλλά φαντασία με νόημα περνάμε πολλές ώρες κοσκινίζοντας terrabites με anime μέχρι να βρούμε κάτι που θα μας συγκινήσει, θα μας κάνει να βουρκώσουμε και να πούμε :
Αχ….. γιατί να μην είναι αληθινό;;;
Μην κάθεσαι μπροστά από την τηλεόραση σου χαζεύοντας σειρές από το Netflix. Καλά ας είχα συνδρομή και αν το έγραφα αυτό θα ήμουν για κλοτσιές!
Βρες ένα anime όταν βαριέσαι και δεν έχεις τι να κάνεις αντί να χαζολογάς άσκοπα. Κατά μέσο όρο διαρκεί 20 λεπτά και θα το ευχαριστηθείς περισσότερο από άλλο ένα επεισόδιο Friends ή Κωνσταντίνου και Ελένης που δείχνει ακατάπαυστα από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης…..
Όπως είπα και πριν, η θεματολογία των anime εκτείνεται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα επιλογών.
Θα σας προτείνω να δείτε κάποια από τα παρακάτω:
Hunter × Hunter
Ο Gon είναι ένας 12 χρόνος νεαρός που ζει στο νησί Kujira (=το νησί των φαλαινών).Το όνειρό του είναι να γίνει ένας Hunter όπως ο πατέρας του, ώστε να ανακαλύψει χαμένους θησαυρούς, αντικείμενα και μυθικά πλάσματα. Ο σημαντικότερος στόχος του είναι να βρει, να συναντήσει και να γνωρίσει από κοντά τον πατέρα του που τον άφησε στη θεία του όταν ήταν μικρός. Αποφασισμένος να γίνει επαγγελματίας Hunter, είναι πρόθυμος να ρισκάρει τη ζωή του στην αναζήτηση του αγνώστου, έτσι ξεκινά ένα ταξίδι μαζί με τους άλλους επίδοξους Hunter που γνωρίζει στο δρόμο του, τον Killua, τον Kurapika και τον Leorio. Οι Ηunter είναι η απόλυτη κοινωνική βαθμίδα σε αυτόν τον κόσμο και είναι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται από τη δύναμη της περιέργειας, προσπαθώντας συνεχώς να εξερευνήσουν το άγνωστο.
Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Πρόκειται για το remake της δημοφιλούς σειράς Full Metal Alchemist το οποίο ακολουθεί τα γεγονότα του manga. Ο Εd και ο Al είναι αλχημιστές. Μετά από μια προσπάθεια να επαναφέρουν την χαμένη μητέρα τους παραβαίνοντας τους νόμους της αλχημείας ο Ed έχει χάσει μέρη του σώματος του ενώ ο Al ολόκληρο το σώμα του. Τα δύο αδέρφια ξεκινάνε ένα ταξίδι με σκοπό να βρούνε την φιλοσοφική λίθο και να επαναφέρουν τα χαμένα σώματα τους. Δεν θα είναι εύκολο όμως αφού εμπόδια και εχθροί μπαίνουν συνεχώς στον δρόμο τους
One Piece
Ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Luffy, ένας θαρραλέος 17 χρόνος που έχει βάλει στόχο στη ζωή του να βρει το μεγάλο θησαυρό «One Piece» και να γίνει Βασιλιάς των Πειρατών. Η ιστορία ξεκινά με την εκτέλεση του Gold Roger, του πρώην Βασιλιά των Πειρατών, ο οποίος προτρέπει τους πάντες να ψάξουν για το θησαυρό του. 22 χρόνια μετά το θάνατο του Roger, ακολουθούμε τον Luffy και το πλήρωμά του, καθώς σαλπάρουν για το Grand Line κυνηγώντας ο καθένας τα όνειρά του.
Trigun
Το Trigun περιστρέφεται γύρω από τον ”Vash” και δύο υπαλλήλους Ασφαλιστικής Εταιρείας την Meryl Stryfe και την Milly Thompson που τον ακολουθούν παντού τον Vash ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που προκαλεί στο πέρασμά του. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που αποδίδονται στον Vash είναι στην πραγματικότητα ζημιές που οφείλονται σε κυνηγούς επικηρυγμένων στην μάταιη προσπάθεια τους να τον συλλάβουν ώστε να εισπράξουν το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων . Καθ ‘όλη την ζωή του ο Vash προσπαθεί να σώζει ζωές χωρίς να σκοτώνει. Ο Vash είναι ένας εξαιρετικός πιστολέρο που όσο εξελίσσεται η ιστορία αποκαλύπτονται τα σκοτεινά μυστικά του πλανήτη.
Soul Eater
Το Soul Eater μας μιλάει για τις περιπέτειες, τριών διαφορετικών μαθητών της σχολής Shibusen, μιας σχολής που εκπαιδεύει τους μαθητές του, να χειρίζονται όπλα(που έχουν από μόνα τους ανθρώπινη μορφή και μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν την μορφή που έχουν ως όπλα).Σκοπός όλων των μαθητών
της σχολής, είναι να μαζέψουν 99 ψυχές κακών τεράτων, και 1 ψυχή μιας μάγισσας, ώστε να μετατρέψουν το όπλο τους στο νέο όπλο του Shinigami-sama, του ιδρυτή της σχολής.
Αν δείτε κάποιο και σας αρέσει ή αν έχετε είδη παρακολουθήσει και θέλετε μια γνώμη για κάτι καινούργιο, έχω πάρα πολλές ώρες στο ενεργητικό μου πάνω στα anime, οπότε ” feel free to ask me anything από κάτω στα comments”