Site icon Frapress

Τ(ρ)όποι Λατρείας

Τ(ρ)όποι Λατρείας

Η έκθεση Τ(ρ)όποι Λατρείας  του Τάσου Βρεττού στο Μουσείο Μπενάκη είναι ιδανική για όποιον αγαπά την φωτογραφία και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον ανθρωπολογικό και θρησκευτικό χάρτη της πόλης της Αθήνας.

Ο ίδιος ο Τάσος Βρεττός την χαρακτηρίζει ως μια φωτογραφική έρευνα πεδίου στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των γύρων περιοχών.

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2012 και καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων (Αιθίοπες, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί κ.α.)

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από 44 Τ(ρ)όπους  Λατρείας και παρατίθεται στον χώρο της έκθεσης με αφηγηματικό τρόπο. Οι φωτογραφίες είναι τοποθετημένες  ανά τόπο λατρείας (η ονοματοδοσία του τόπου έχει γίνει από του ίδιους τους ανθρώπους που συμμετέχουν) και δημιουργούν μια αφήγηση που μεταπηδά από τόπο σε τόπο. Η τοποθέτηση τους σε κάνει να χάνεσαι μέσα στα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα και χρώματα.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παίζει και ο ήχος. Μέσα στον χώρο της έκθεσης ακούγονται ανακατεμένοι ήχοι και μουσικές που έχουν καταγραφεί από τους χώρους λατρείας. Υπάρχουν βέβαια και ηχητικές εγκαταστάσεις  που έχουν ξεχωριστά αυτούς του ήχους και μπορεί να τους ακούσει ο επισκέπτης. Από προσευχές, ψαλμούς μέχρι τραγούδια και φυσικοί ήχοι, όλα δένουν όμορφα που σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό νιώθεις σα να συμμετέχεις σε κάτι που μοιάζει σαν τελετή.

Ένα δείγμα μπορεί να ακούσετε και στο βίντεο που ακολουθεί :

YouTube Poster

Η έκθεση Τ(ρ)όποι Λατρείας θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς.

Σχόλια

Exit mobile version