Δε θα ήταν τέλειο να μπορείς να κοιτάς απλά κάποιον και να λες τι πραγματικά του αρέσει; Να, σαν τον Sherlock Holmes!
O Sherlock Holmes το κάνει συνέχεια και είναι απίστευτα cool! Φυσικά, γνωρίζουμε ότι είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και ότι κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τους ανθρώπους τόσο καλά. Μπορούμε όλοι να βελτιωθούμε όλοι, παρ’ όλ’ αυτά.
Αλλά πού μαθαίνεις κάτι τέτοιο; Επιστημονικά, εννοούμε.
Το Time συμβουλεύτηκε τον Sam Gosling, ψυχολόγο προσωπικότητας στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin και συγγραφέα του βιβλίου Snoop: What Your Stuff Says About You. Ορίστε τι ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω:
- Τι (δεν) λειτουργεί όταν διαβάζουμε τους ανθρώπους
- Πώς να αποκτάμε πιο ακριβείς πρώτες εντυπώσεις
- Τι θα μπορούσε το σπίτι ή το γραφείο κάποιου να σου πει για εκείνον
- Τι λέει το προφίλ στο Facebook για την προσωπικότητα κάποιου
- Πότε καταλαβαίνεις αν κάποιος υποκρίνεται ή προσποιείται
Τα λάθη του Sherlock Holmes και πώς να τα αποφύγεις
Τι θεωρεί ο Sam παράλογο στον Sherlock Holmes;
Δεν μπορείς να καταλάβεις τόσα για έναν άνθρωπο απλά από ένα πράγμα.
Ο Sherlock Holmes θα παρατηρήσει μια γρατζουνιά στον τοίχο και από αυτό θα μπορέσει να καταλάβει απόλυτα ότι το θύμα ή ο θύτης έπεσε με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο και έκανε αυτό και εκείνο κλπ. Αλλά, στην πραγματικότητα, υπάρχουν 20 διαφορετικοί τρόποι που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί αυτή η γρατζουνιά. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάμε τις τάσεις στα υπολείμματα της συμπεριφοράς.
Έχει να κάνει με την ανίχνευση μοτίβων. Θεμάτων. Τάσεων.
Ο Sam λέει: «Κοιτάζω τις φωτογραφίες που έχουν οι άνθρωποι με τον εαυτό τους. Πολλές φορές μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της ταυτότητάς τους. Αναρωτιέμαι πάντα: «Από τις 10.000 φωτογραφίες που θα μπορούσες να έχεις κορνιζάρει, γιατί επέλεξες αυτές τις 3;» Μήπως αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν συνεχόμενα ένα μοτίβο του ατόμου ως επιστήμονα ή ήρωα ή οικογενειάρχη; Αυτές βοηθούν πολύ».
Σύμφωνα με τον Sam, οι κατηγορίες των στοιχείων που σου αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητα κάποιου είναι:
- Οι ισχυρισμοί ταυτότητας
- Οι ρυθμιστές συναισθημάτων
- Τα υπολείμματα συμπεριφοράς.
1) Οι ισχυρισμοί ταυτότητας
Οι άνθρωποι θέλουν να γίνονται κατανοητοί. Οι ισχυρισμοί είναι τα πράγματα που λένε κάτι για την ταυτότητα του ατόμου και για πως αυτό θέλει να γίνει αντιληπτό. Το δαχτυλίδι μιας ομάδας. Μπλουζάκια με σλόγκαν. Μουσική. Τατουάζ. Δώσε προσοχή σε αυτά γιατί συνήθως είναι ακριβή σημάδια.
Οι ισχυρισμοί ταυτότητας εσκεμμένες δηλώσεις που κάνουμε για τη συμπεριφορά, τους στόχους, τις αξίες μας και άλλα.
«Ένα από τα πράγματα που είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με τις δηλώσεις ταυτότητας είναι ότι επειδή αυτά είναι εσκεμμένα, πολλοί άνθρωποι εκτιμούν ότι χειραγωγούνται, αλλά οι αποδείξεις είναι ελάχιστες για να γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει. Νομίζω ότι οι άνθρωποι γενικά θέλουν να γίνονται γνωστοί. Θα το κάνουν αυτό θυσιάζοντας ακόμα και την καλή εικόνα τους. Θα προτιμούσαν να φανούν αυθεντικοί παρά καλοί, αν μπορούσαν να επιλέξουν».
2) Ρυθμιστές συναισθημάτων
Εκείνη η φωτογραφία της κόρης τους να κοιτάζει την καρέκλα τους; Αυτό δεν είναι για εσένα. Είναι για εκείνους. Κάνει εκείνους να νιώθουν καλά.
3) Υπολείμματα συμπεριφοράς
Γι’ αυτά κοιτάει συνήθως ο Sherlock Holmes. Τα πράγματα που αφήνουμε είναι αυτά που αποκαλύπτουν σε τι δραστηριότητες έχουμε αναμιχθεί τελευταία. Ποια είναι η καλύτερη πηγή συμπεριφορικών υπολειμμάτων;
Δες τον κάδο σκουπιδιών κάποιου. Σοβαρά. Είναι πολύ, πολύ αποκαλυπτικός.
Γιατί; Διότι δεν έχουν σμιλευτεί με κάποιον τρόπο. Προσφέρουν ακριβή στοιχεία για το τι έχουμε κάνει. Αναρωτήσου τώρα: πόσο συχνά παρακολουθείς τα σκουπίδια σου για να δεις τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα; Δεν το κάνεις.
Όπως λέει ο Sam στο βιβλίο του: «Τα σκουπίδια είναι το παράθυρο της ψυχής».
Εμπιστεύσου τις πρώτες εντυπώσεις – αλλά προετοιμάσου να τις ξαναμελετήσεις
Τα καλά νέα: οι πρώτες σου εντυπώσεις είναι συνήθως αρκετά ακριβείς. Τα κακά νέα: είτε είναι σωστές ή όχι, οι πρώτες εντυπώσεις μας επηρεάζουν πολύ έντονα και καθυστερούμε να τις αλλάξουμε.
«Οι πρώτες εντυπώσεις είναι συνήθως αρκετά εξυπηρετικές, αλλά πρέπει να είσαι πρόθυμος να τις ανανεώνεις γρήγορα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει».
Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να πιστεύουμε στις πρώτες εντυπώσεις είναι ότι αν κάποιος φαίνεται εξωστρεφής ή έχει αυτοπεποίθηση, μάλλον αληθεύει.
Τα ρούχα. Είναι ακριβά; Η γυναίκα φοράει μπλούζα με ανοιχτό ντεκολτέ; Δείχνει τους μύες του άντρα; Καλώς τον ναρκισσισμό!
«Οι νάρκισσοι τείνουν να φροντίζουν πάρα πολύ την εμφάνισή τους. Οι γυναίκες τείνουν να δείχνουν περισσότερο μπούστο. Οι άντρες τείνουν να δείχνουν περισσότερους μύες».
Πλέον γνωρίζουμε ανθρώπους πρώτα μέσω mail. Το στοιχείο που θα μας αποκαλύψει περισσότερα για την προσωπικότητά τους είναι η υπογραφή τους.
“Πιστεύω ότι τα μικρά προσωπικά μηνύματα στο τέλος του e-mail αποτελούν μια καλή ένδειξη για την ταυτότητα κάποιου. Μπορείς να λάβεις ακριβή σημάδια για τις αξίες κάποιου αν έχουν κάποιο απόφθεγμα στο τέλος του e-mail τους.”
Δεν έχουν όμως όλοι αποφθέγματα στο τέλος των e-mail τους – αλλά πιθανόν να έχουν το λογαριασμό τους στο Facebook. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο που παρουσιάζουν τον εαυτό τους;
Τα προφίλ στο Facebook είναι βασικά πολύ έγκυρα!
Μια έρευνα έδειξε ότι είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για την προσωπικότητα κάποιου. Ναι ναι, ξέρουμε: κάποιοι από εσάς σκέφτονται εκείνον το φίλο σας που κάνει τα πάντα για να φαίνεται ωραίος.
Δε μετράει και πολύ. Έτσι λέει και ο Sam. Ακόμα κι έτσι θα πάρετε μια σωστή ιδέα για το τι είναι. Κάποιος που θέλει να φαίνεται κουλτουριάρης δεν υπάρχει περίπτωση να πηγαίνει στην όπερα κάθε εβδομάδα για να ποστάρει φωτογραφίες. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία.
Και το Facebook τηρεί ένα βαθμό υπευθυνότητας. Αν δημοσιεύεις πολλά πράγματα που δε σου ταιριάζουν, οι φίλοι σου μπορούν να το τονίσουν – και αυτό δε χρειάζεται να είσαι ο Sherlock Holmes για να το καταλάβεις.
“Δίνει έντονα μια πιο ακριβή εντύπωση παρά μια απλή εντύπωση. Ας πούμε ότι ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι είμαι πολύ κουλτουριάρης. Τι θα έπρεπε να κάνω για να δώσω αυτή την εντύπωση; Δεν ξέρω πολλά για την δυσδιάκριτη κλασική μουσική. Θα ήταν δύσκολο για εμένα να μιλήσω με επιβλητικό τρόπο για αυτήν. Υπάρχει περίπτωση να πάω σε κάποια σχετικά σόου και να βγάλω φωτογραφίες σε αυτά τα μέρη; Θα πρέπει να προσπαθήσω πολύ.”
Ένας από τους λόγους που το Facebook είναι αρκετά εξυπηρετικό σε αυτό είναι γιατί καθρεφτίζει τι κάνουν οι άνθρωποι. Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν ποστάρουμε φωτογραφίες με εμάς να κάνουμε πτώση με αλεξίπτωτο, να κολυμπάμε με καρχαρίες κλπ, όλοι μας οι φίλοι θα τονίσουν ότι είναι ψεύτικο.
Ποιο είναι το μοναδικά καλύτερο μέσο πρόβλεψης που έχει βρει ο Sam;
Οι προσωπικές ιστοσελίδες.
Τα dating profiles δεν είναι τόσο λεπτομερή όσο το Facebook, αλλά σίγουρα είναι αρκετά ενδεικτικά της προσωπικότητας. Οι άνθρωποι δε θέλουν να απογοητεύουν το άτομο με το οποίο έχουν κανονίσει ραντεβού, αλλά δυστυχώς το επίπεδο υπευθυνότητας που έχει το Facebook δεν το έχει κανένα άλλο site.
«Οι ιστοσελίδες και τα προφίλ στο Facebook παρέχουν ακριβείς εντυπώσεις, ενώ οι ιστοσελίδες γνωριμιών προσπαθούν να προβάλλουν την «καλή όψη» των χρηστών (…)»
Αυτά όλα είναι ψηφιακά, αλλά τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο; Όταν κοιτάς το σπίτι ή το γραφείο κάποιου τι μπορείς να μάθεις γι’ αυτούς, υποψίφιε Sherlock Holmes;
Σπίτι & Γραφείο: Τι σου λένε για τους ιδιοκτήτες τους
Κοιτώντας απλά την εξωτερική όψη του σπιτιού κάποιου (φαίνεται ελκυστικό για να μπεις; Έχει χριστουγεννιάτικη διακόσμηση;) καταλαβαίνεις πόσο κοινωνικός είναι.
Οι κρεβατοκάμαρες μπορούν να σου δείξουν και τι ψηφίζει!
Οι κρεβατοκάμαρες των συντηρητικών περιέχουν πολλά αντικείμενα οργάνωσης (ημερολόγια, γραμματόσημα), πιο συμβατική διακόσμηση με αντικείμενα όπως σημαίες, μπουκάλια αλκοόλ, αθλητικά πράγματα.
Γενικά, οι συντηρητικές κρεβατοκάμαρες συνδέονται με υψηλή σχολαστικότητα, χαμηλή εξωστρέφεια και αξιοπιστία – είναι πιο καθαρές, τακτοποιημένες, φρέσκες, οργανωμένες και φωτισμένες.
Οι κρεβατοκάμαρες των φιλελεύθερων αντικατοπτρίζουν τα υπολείμματα που συνδέονται με την υψηλή εξωστρέφεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες. Εκεί θα βρεις σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία και αριθμό βιβλίων (ταξίδια, εθνικά θέματα, φεμινισμό, μουσική), όπως και μεγαλύτερη ποικιλία και αριθμό μουσικών CD (παγκόσμια μουσική, παραδοσιακή, κλασική, μοντέρνα ροκ και oldies).
Οι φιλελεύθερες κρεβατοκάμαρες περιλαμβάνουν επίσης μεγαλύτερο αριθμό από καλλιτεχνικά εφόδια, χαρτικά, εισιτήρια κινηματογράφου, διεθνείς χάρτες και κουλτουριάρικα ενθύμια. Αν το δωμάτιο είναι άνετο κι ελκυστικό, τότε είσαι σίγουρα στο σπίτι ενός εξωστρεφούς.
Και στο σπίτι και στο γραφείο θα βρεις πολύ έντονα στοιχεία είτε σχολαστικότητας είτε εξωστρέφειας. Πιο εξωστρεφή άτομα, τείνουν να διαμορφώνουν τους χώρους τους ώστε να δείχνουν ελκυστικοί. Θα έχουν ανοιχτή την πόρτα και έναν άνετο χώρο. Θέλουν τους επισκέπτες τους να μπαίνουν μέσα και να μένουν. Ίσως να έχουν και καραμέλες στο γραφείο.
Άλλο ένα ωραίο στοιχείο είναι να δεις την κατεύθυνση στην οποία «κοιτάζουν» τα πράγματα. Μήπως οι οικογενειακές φωτογραφίες κοιτάζουν στις καρέκλες των επισκεπτών ή του ιδιοκτήτη; Και τα κορνιζαρισμένα διπλώματα; Αυτό σου δείχνει ποιον στοχεύουν να επηρεάσουν αυτά τα αντικείμενα: εσένα ή εκείνους.
«Η τοποθεσία των αντικειμένων ή το πού κοιτάζουν μπορούν να σου πουν πολλά για την ψυχολογική λειτουργία του αντικειμένου. Ίσως να είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου το άτομο κάθεται ή δουλεύει συχνότερα ή κάτι είναι εσκεμμένα τοποθετημένο στη μέση του δωματίου. Αυτά συνήθως είναι πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα».
Παρόμοια, μπορείς να βρεις ψεύτικα στοιχεία κοιτώντας πώς διαφέρουν τα αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο. Γενικά, το ακριβέστερο σήμα βρίσκεται στα πιο ιδιωτικά δωμάτια.
Αν αυτά τα ανέγγιχτα κουλτουριάρικα βιβλία στο ράφι στο σαλόνι είναι σκονισμένα, τότε μάλλον κάποιος προσπαθεί να φαίνεται έξυπνος. Αν όμως δίπλα απ’ το κρεβάτι βρεις ένα καλό ρομαντικό βιβλίο είναι ένα self-help βιβλίο, τότε ναι, αυτό δείχνει ποιος πραγματικά είναι.
Εντάξει, Sherlock Holmes-in-training, τώρα έχουμε πολλά νέα εργαλεία. Ας τα επαναλάβουμε για να μάθουμε τον καλύτερο τρόπο να τα χρησιμοποιούμε.
Η περίληψη
Τα τέσσερα εργαλεία του Sam για να διαβάζουμε τους ανθρώπους:
- Μην κάνεις υποθέσεις βάσει ενός μόνο αντικειμένου. Ψάξε για τάσεις και θέματα. (Και οπωσδήποτε τα σκουπίδια!)
- Οι πρώτες εντυπώσεις είναι συνήθως ακριβείς, αλλά να είσαι έτοιμος να τις ανανεώνεις γρήγορα. Η αυτοεκτίμηση και η εξωστρέφεια φαίνονται εύκολα. Τα ρούχα σου δείχνουν το επίπεδο ναρκισσισμού.
- Μπορείς να εμπιστεύεσαι τις προσωπικές ιστοσελίδες, το προφίλ στο Facebook και τα προσωπικά μηνύματα στα mails.
- Τα σπίτια και τα γραφεία μπορούν να σου πουν αν κάποιος είναι εξωστρεφής, σχολαστικός ή ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Να κοιτάς εκεί που στρέφονται τα αντικείμενα. Όσο πιο προσωπικό το δωμάτιο, τόσο πιο ακριβές είναι.
Ίσως να σε βοηθήσου να μάθεις περισσότερα για τους νέους σου φίλους ή τους παλιούς σου φίλους και να δεθείς περισσότερο μ’ εκείνους.
Αλλά μπορεί να θες να μη μιλήσεις για τις γνώσεις σου και να κρύψεις τις προσπάθειές σου να γίνεις ερασιτέχνης Shelock Holmes. Γιατί όταν ρώτησαν τον Sam πώς αντιδρούν οι άνθρωποι που είναι ειδικός σε αυτόν τον τομέα, απάντησε:
«Με έχουν προσκαλέσει πολλές φορές να ΜΗΝ επισκεφτώ το σπίτι τους».