Δεν χτυπάμε κάνα burger? Είναι η ατάκα που ακούγεται συχνά από το στόμα ενός φοιτητή. Και ας είναι καλά τα άπειρα burgerάδικα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά πλέον. Και μετά θυμάσαι πώς χθες έφαγες ένα περιποιημένο πιτόγυρο, προχθές μια πίτσα και την άλλη φορά την «ορφανή μακαρονάδα». Και κάπου σε αυτό το σημείο νοσταλγείς το φαγητό της μαμάς. Τουλάχιστον είχε μια σειρά και ποικιλία. Και λες μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσω να τρώω σωστά τουλάχιστον; Ή να μάθω να μαγειρεύω; Και τότε εμφανίζεται το συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σου να έχει καεί το σπίτι σου, επειδή ξέχασες το λάδι στο μάτι να καίει. Αλλά μην αγχώνεσαι καλέ μου φίλε φοιτητή, καθώς εμείς για αυτό είμαστε εδώ για να σώσουμε, και εσένα, και το στομάχι σου, αλλά και το σπίτι σου από το ολοκαύτωμα, προσφέροντάς σου εύκολες συνταγές για να πειραματιστείς.
Για να σου θυμίσουμε και λίγο φαγητό μαμάς αλλά αυτή τη φορά από τα δικά σου χεράκια! Δεν είναι τόσο δύσκολο, ίσα ίσα μετά από ένα σημείο θα σου φανεί παιχνιδάκι!
Το σημερινό concept: Πλήρες μενού.
Ορεκτικό:
Σαλατούλα, καλή και τίμια σαλατούλα
Τι χρειάζεσαι:
- Μαρούλι, και αν θες λίγο σπανάκι ή και ρόκα ακόμη
- Βαλσάμικο ξύδι
- Μέλι
- Αλάτι
- Λάδι
- καρύδια
Διαδικασία:
Πλένεις τα μαρούλια και τα άλλα λαχανικά. Σε ένα μπολ, βάζεις το λάδι, το βαλσάμικο, το αλάτι και το μέλι. Στις αναλογίες που επιθυμείς. Άμα το θες γλυκό, βάζεις λίγο παραπάνω μέλι και άμα το θες γλυκόξινο, λίγο παραπάνω βαλσάμικο. Ανακατεύεις με το κουτάλι για 2 λεπτάκια, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Πετάς τα πράσινα, αφού τα κόψεις λίγο σ’ένα βαθύ μπολ, πετάς και την σάλτσα από πάνω.Στο τέλος βάζεις και τα καρύδια. Ανακατεύεις και έτοιμη η σαλάτα.
Κυρίως πιάτο:
Τι θα χρειαστείς:
- Ξινόγαλο
- Καλαμποκάλευρο
- Σιμιγδάλι
- Φιλετάκια κοτόπουλο
- Μουστάρδα
- Μπούκοβο
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Λάδι
- Τριμμένο κίτρινο τυρί της προτιμησής σου.
- Ρύζι, της επιλογής σου, εκτός από αυτό που είναι για σούπες (το γλασέ)
Διαδικασία:
Λοιπόν από ότι κατάλαβες θα κάνεις σνίτσελ! Αμά τυχόν τα πάρεις έτοιμα παναρισμένα, απλά κάνεις το ψήσιμο.Αλλά σε περίπτωση που πάρεις απλά τα φιλετάκια, θα πρέπει να τα πανάρεις πρώτα.
Λοιπόν, βάζεις σε ένα μπολ το ξινόγαλο και σ’ένα άλλο ανακατεύεις σιμιγδάλι και καλαμποκάλευρο. Βουτάς φιλετάκι-φιλετάκι στο ξινόγαλο, και μετά στο μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι και τα ακουμπάς σ’ένα ταψί με στρωμμένη λαδόκολλα. Άμα τα θέλεις πιο πικάντικα, βάζεις στο γάλα, πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Πετάς και από πάνω λίγη μουστάρδα και το τριμμένο κασέρι και τα αφήνεις να ψηθούν για μισή ώρα περίπου στους 180o C και αντίσταση πάνω-κάτω. Όταν αρχίσουν να κοκκινίζουν από πάνω είναι έτοιμα.
Παράλληλα ενώ ψήνονται τα σνιτσελάκια σου, ετοιμάζεις και το ρύζι. Είναι απλό, Πετάς λίγο λάδι στην κατσαρόλα, βάζεις μισή κούπα ρύζι, (αναλογία για 2 άτομα),ανακατεύεις για 1 λεπτό, ίσα-ίσα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το ρύζι, προσθέτεις νερό. Λοιπόν εδώ να σου πω ότι τα περισσότερα ρύζια θέλουν διπλάσιο νερό + 1, από την ποσότητα του ρυζιού. Δηλαδή εδώ θα ρίξεις 1,5 κούπα νερό. Προσθέτεις αλάτι και τα μπαχαρικά που θες. Μετά από 10 λεπτά περίπου, θα είναι έτοιμο. Προσοχή όμως, μην σου κολλήσει, για αυτό και θέλει προσοχή και ανακετεύεις συχνά.
Έτοιμο και το κυρίως σου.
Επιδόρπιο
Τι χρειάζεσαι:
- Φρούτα της επιλογής σου
- Προαιρετικά:κουβερτούρα
Διαδικασία:
Λοιπόν, λιώνεις την κουβερτούρα (1-2 κομμάτια της είναι καλά) σε μπεν μαρί. Λοιπόν, ναι θα πρέπει να σου πω τι είναι το μπεν μαρί. Βάζεις μια κατσαρόλα νερό να βράζει, και μέσα σ’αυτή μια μικρότερη κατσαρόλα στην οποία μέσα έχεις βάλει την σοκολάτα. Μετά από λίγο η σοκολάτα θα έχει λιώσει. Σ’ένα πιάτο, κόβεις τα φρούτα, και τοποθετείς την λιωμένη σοκολάτα από πάνω.
Καλή όρεξη!