Site icon Frapress

Στην εποχή των simulations

simulations

Τα παντός είδους simulations έχουν πλέον μπει δυναμικά στις ζωές των φοιτητών αρκετών ειδικοτήτων. Τι έχουν να προσφέρουν τελικά;

Αξιοσημείωτες αλλαγές στον ακαδημαϊκό κόσμο των θεωρητικών κυρίως επιστημών έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι προσομοιώσεις, ή αλλιώς τα λεγόμενα “simulations” μπήκαν για τα καλά στις ζωές των φοιτητών, διεκδικώντας μια περίοπτη θέση στη φοιτητική ζωή και στον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται.

Ο «χαλαρός» φοιτητής, ο «μόνο της βόλτας και του καφέ» αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται παρελθόν. Και αυτό γιατί τα σημερινά παιδιά αγωνιούν περισσότερο από ποτέ για τις ακαδημαϊκές τους εμπειρίες, προσπαθώντας να εμπλουτίσουν όσο περισσότερο μπορούν το βιογραφικό τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Τα συνέδρια-προσομοιώσεις έχουν μπει, ως εκ τούτου, δυναμικά στις ζωές τους, αποτελώντας ένα λιθαράκι για το βιογραφικό τους.

Εκτός αυτών, δεδομένου πως οι θεωρητικές επιστήμες εξ ορισμού πάσχουν από έλλειψη πρακτικών και άμεσων αντικρισμάτων, οι νέοι αναζητούν τρόπους με τους οποίους η γνώση που αποκτήθηκε από τα ακαδημαϊκά βιβλία θα βρει πρακτική εφαρμογή και έκφραση. Διότι κάτι τέτοιο συμβάλλει στην καλύτερη εμπέδωση του αντικειμένου τους, και στην πνευματική τους ωρίμανση. Συγχρόνως, αποτελεί και έναν δείκτη για τους φοιτητές για το αν η εκάστοτε εξειδίκευση που επέλεξαν τους αρέσει πραγματικά, αν τους ταιριάζει και στην πράξη.

Ένας παραπάνω λόγος που οι προσομοιώσεις έγιναν πλέον «μόδα», είναι και τα προσόντα που αποκτά ο φοιτητής συμμετέχοντας σε simulations: Είτε εκπροσωπεί μια χώρα, είτε έναν οργανισμό, είτε ένα κόμμα, μαθαίνει να χειρίζεται, έστω και πλασματικά, δύσκολες καταστάσεις, τα “cases” που τίθενται συνήθως στα simulations, και να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες νωρίτερα καταφέρνει να τεκμηριώσει με μια σειρά επιχειρημάτων. Μαθαίνει δε, να ακούει και τον αντίλογο και να μάχεται για αυτά.

Και αυτό είναι που κάνει τα simulations μια μικρογραφία της καθημερινής επαγγελματικής ζωής. Διότι έτσι ακριβώς θα μάχονται και στο μέλλον. Ωστόσο, πολλές φορές συμβαίνει ο χώρος αυτός να είναι αρκετά ανταγωνιστικός, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει έναν αρχάριο. Το εμπόδιο αυτό ξεπερνιέται, αφού είναι δύσκολο να μην πέσει κανείς στον εθισμό των simulations, του ανταγωνισμού και των γνωριμιών.

Ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου πολλά πράγματα είναι εικονικά, φιλίες στα social media, καταστάσεις και συναισθήματα του facebook, γιατί όχι λοιπόν και περίοπτες θέσεις σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς. Σε αντίθεση με το αμφίβολο αποτέλεσμα που όλες οι υπόλοιπες εικονικές συνήθειες μας ίσως να έχουν, τα simulations συμβάλλουν ουσιωδώς στην διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων του φοιτητή, ειδικώς μάλιστα του Έλληνα φοιτητή, ο οποίος μαθαίνει να λειτουργεί με πρόγραμμα και προθεσμίες.

Ωστόσο, η παγίδα του εθισμού μοιάζει αρκετά ελκυστική, αφού είναι δύσκολο να σταματήσεις γνωριμίες, δημόσιες σχέσεις, την ενασχόληση με πραγματικά ενδιαφέροντα και φλέγοντα ζητήματα για να γυρίσεις στους σκονισμένους τόμους της σχολής σου. Για αυτό στο σημείο αυτό πρέπει να βρεθεί η ισορροπία, διότι δυστυχώς η εικονικότητα αυτή ίσως να απέχει κατά πολύ από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τέλος, θα ήθελα να σας προτείνω συνοπτικά μερικά simulations στα οποία έτυχε να συμμετάσχω εγώ ή κοντινά μου πρόσωπα:

  • Αν ενδιαφέρεστε για τα ευρωπαϊκά θέματα τότε μπορείτε να συμμετέχετε στο Europa.S ή στο Eurosimulation, τα οποία γίνονται στο ΠαΠει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, διεξάγονται στα αγγλικά-οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο “συν” για την εξάσκηση των αγγλικών σας- και αποτελούν και τα δύο προσομοίωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
  • Στα ελληνικά διεξάγονται το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων , στο Μέγαρο της Παλίας Βουλής στη Σταδίου στην Αθήνα και το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, υπό τη διοργάνωση της SAFIA (Student Association for International Affairs). Το πρώτο αποτελεί προσομοίωση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ορθού τρόπου λειτουργίας του, ενώ το δεύτερο εστιάζει κυρίως σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και στο πνεύμα της συνεργασίας και της ομαδικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Όλα τα αναφερόμενα simulations διεξάγονται το εαρινό εξάμηνο, συνεπώς η ευκαιρία να συμμετέχει κανείς φέτος σε αυτά υπάρχει ακόμα.
  • Φυσικά είναι δυνατή και η συμμετοχή σε MUN (Model United Nations) τα οποία διεξάγονται πάρα πολύ συχνά. Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το είδος simulations σας παραπέμπω στο MUN calendar, για να διαλέξετε ημερομηνίες και χώρες που προτιμάτε να ταξιδέψετε, καθώς και στο σχετικό άρθρο Στον “πυρετό” των MUN .

Γιατί o φοιτητής πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται, διότι αυτό είναι που κρατά τη γενιά αυτή ζωντανή, διότι στα simulations βλέπεις πράγματι νέους που αξίζουν. Τα simulations είναι η σύγχρονη έκφραση πως οι νέοι έχουν ιδέες, είναι δημιουργικοί και δραστήριοι, έχουν όρεξη και στόχους, θέλουν να ανελιχθούν όσο περισσότερο μπορούν. Και αυτό δεν είναι παρά ένας καλός οιωνός για το μέλλον, διότι στην εποχή αυτή τέτοια όρεξη και μεράκι την χρειαζόμαστε…

 

 

Σχόλια

Exit mobile version