Site icon Frapress

Ποιο μέσο συγκοινωνίας να πάρεις για να έρθεις στο Πάντειο

Το Frapress.gr είναι για άλλη μια φορά δίπλα σε εσένα τον ταλαίπωρο , Παντειώτη φοιτητή που διαβάζεις αυτό το άρθρο και δεν έχεις ιδέα ποιο μέσο συγκοινωνίας να διαλέξεις για να έρθεις στη σχολή . Είτε είσαι από επαρχία , είτε είσαι πρωτοετής , είτε έχεις περάσει εδώ και χρόνια στη σχολή αλλά δεν έχεις πάει καν να δεις πώς είναι (αστειεύομαι φυσικά) , θα σου ήταν χρήσιμο να διαβάσεις όσα έχω να σου πω .

Αρχικά το Πάντειο Πανεπιστήμιο προς δική σου ενημέρωση είναι κοντά (κυριολεκτικά δυο στάσεις με το μετρό) στο κέντρο της Αθήνας . Συνεπώς όσοι έχουμε περάσει εκεί είμαστε εξαιρετικά τυχεροί διότι , εύκολα και σχετικά γρήγορα μπορούμε να πάμε στη σχολή μας (άλλο το ότι δεν πατάμε σχεδόν ποτέ) . ”Παρ ’το αλλιώς λοιπόν να μη γίνει πανικός”και…χαθείς στο κέντρο της Αθήνας και γελάσουν μέχρι και οι πέτρες . Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι επιλογές μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .

Πρώτο και καλύτερο το μετρό και ο ηλεκτρικός . Σε όποιο μέρος της Αττικής και αν κατοικείς , δεν υπάρχει χρησιμότερο και ταχύτερο μέσο συγκοινωνίας από το μετρό και τον ηλεκτρικό . Χωρίζονται σε τρεις γραμμές και διαλέγεις εκείνη που είναι κοντά στην περιοχή σου .

Το ταχύτερο μέσο συγκοινωνίας .

Πράσινη γραμμή ή αλλιώς γραμμή ένα : Είναι η γραμμή που έχει σαν αφετηρία ή τερματικό σταθμό τον Πειραιά ή την Κηφισιά . Πας λοιπόν στον κοντινότερο σταθμό που σε βολεύει με την τσίμπλα στο μάτι -γιατί τόλμησαν και σου έβαλαν πρωί-πρωί μάθημα- και αναλόγως αν είσαι κοντά στην κατεύθυνση προς Πειραιά παίρνεις τον ηλεκτρικό που θα σε πάει προς Κηφισιά . Κάνεις το αντίθετο αν είσαι από την αντίθετη κατεύθυνση . Αφού , το έχεις καταφέρει αυτό αλλάζεις γραμμή -όχι όμως μέσο συγκοινωνίας- είτε στο σταθμό Ομόνοια (για όσους έρχονται από Πειραιά ) είτε στο σταθμό Αττική (για όσους έρχονται από Κηφισιά) και παίρνεις την κόκκινη γραμμή με κατεύθυνση το Ελληνικό και κατεβαίνεις τελικώς στη στάση Συγγρού-Φίξ .

Κόκκινη γραμμή ή αλλιώς γραμμή δύο : Είναι η γραμμή που έχει αφετηρία ή τερματικό σταθμό το Ελληνικό (μερικές φορές Άγιο Δημήτριο) ή την Ανθούπολη . Σε αυτή την περίπτωση πας πάλι , λαχανιασμένος στον σταθμό που σε εξυπηρετεί καλύτερα . Κοιτάς με όσο κουράγιο έχεις και αν είσαι πιο κοντά στην κατεύθυνση του Ελληνικού /Ανθούπολης παίρνεις το μετρό προς την ανάλογη κατεύθυνση . Εσύ όμως τυχεράκια δεν αλλάζεις καμία γραμμή αλλά παραμένεις στο ίδιο μέσο συγκοινωνίας μέχρι να ακούσεις την κλασσική κυριούλα να λέει ”Επόμενη στάση Συγγρού-Φιξ-Next station Syggroy-Fix” και καθάρισες .

Μπλε γραμμή ή αλλιώς γραμμή τρία : Είναι η τελευταία γραμμή του μετρό και έχει σαν αφετηρία ή τερματικό σταθμό την Αγία Μαρίνα ή την Δουκίσης Πλακεντίας , αλλά και το Αεροδρόμιο . Έχεις λοιπόν και αυτή τη φορά πρωινό μάθημα και πρέπει να πας Πάντειο . Φτάνεις στον πλησιέστερο σταθμό και αν είναι πιο κοντά στην κατεύθυνση Αγία Μαρίνα ή Δουκίσης Πλακεντίας/Αεροδρόμιο πας προς την αντίθετη κατεύθυνση . Στην περίπτωση που μες στη νύστα σου , κατάφερες να πάρεις το σωστό μετρό κατεβαίνεις στη στάση Σύνταγμα (και σε αυτή την περίπτωση αλλάζεις γραμμή , όχι μέσο!!) . Από εκεί επιλέγεις την κόκκινη γραμμή και κατευθύνεσαι προς το Ελληνικό . Κατεβαίνεις λοιπόν και εσύ Συγγρού–Φίξ όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις .

Εάν τα κατάφερες μέχρι εδώ οφείλω να σου δώσω συγχαρητήρια !! Το μαρτύριό σου όμως δεν τελείωσε ακόμα (ακούγεται σατανικό γέλιο) , γιατί αφού φτάσεις στο σταθμό αυτό πρέπει ή να περπατήσεις περίπου κάνα τέταρτο μέχρι να φτάσεις στη σχολή ή να αλλάξεις μέσο και να πάρεις ένα από τα λεωφορεία (θα μιλήσουμε για αυτά αναλυτικότερα παρακάτω) που περνάνε από το σταθμό . Βγαίνεις λοιπόν από την έξοδο του μετρό Συγγρού/Δράκου και πας στη στάση του λεωφορείου Στ.Συγγρού-Φίξ , η οποία είναι μπροστά από τον Γρηγόρη . Οποιοδήποτε λεωφορείο και αν περάσει σε βολεύει . Στη συνέχεια κατεβαίνεις στη στάση Πάντειο, συγκεκριμένα μόλις περάσεις το Fever , ετοιμάσου να αποβιβαστείς γιατί ναι , επαναλαμβάνω ναι έφτασες στη σχολή !! Στην περίπτωση που πήγες με τα πόδια μέχρι τη σχολή διπλά συγχαρητήρια !!!

Όχι και το καλύτερο μέσο συγκοινωνίας για να έρθεις σχολή..

Το δεύτερο μέσο συγκοινωνίας είναι το τραμ . Εδώ πρέπει να σημειώσω πως αν πραγματικά έρχεσαι στην σχολή μας με τραμ , τότε πρέπει να είσαι ένα πολύ υπομονετικό άτομο . Το συγκεκριμένο μέσο συγκοινωνίας έχει όπως και το μετρό τρεις γραμμές . Η πρώτη γραμμή είναι η Τ3 <<Θουκυδίδης>> που η διαδρομή της ξεκινάει από το Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε περίπτωση που δεν τα πας καλά με τα αρκτικόλεξα) και τερματίζει στο Ασκληπιείο Βούλας . Η δεύτερη γραμμή είναι η Τ4 <<Αριστοτέλης>> με αφετηρία το Σύνταγμα και τερματικό το Σ.Ε.Φ. Η τρίτη και τελευταία γραμμή είναι η Τ5 <<Πλάτωνας>> η οποία ξεκινάει από το Σύνταγμα και τελειώνει στο Ασκληπιείο Βούλας . Έχεις λοιπόν για άλλη μια φορά μάθημα (τι την θες τόση ταλαιπωρία) και το παίρνεις απόφαση (το ξέρω είναι δύσκολο) να πας σχολή . Εάν είσαι πιο κοντά στο τερματικό σταθμό Σ.Ε.Φ. τότε παίρνεις την γραμμή Τ4 και αν είσαι πιο κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας την γραμμή Τ5 . Γενικά στόχος σου είναι να πάρεις τη γραμμή που θα σε πάει προς Σύνταγμα . Μόλις μπεις λοιπόν στο σωστό τραμ , αρχικά παίρνεις βαθιές ανάσες διότι θα δεις μέχρι και τον παππού σου να σε προσπερνάει με τα πόδια (φυσικά και αστειεύομαι γιατί , θα δεις και τη χελώνα σου) .

Έπειτα υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσεις στην πολυπόθητη Πάντειο . Οι ίδιοι τρόποι ισχύουν και εάν έρχεσαι με το τραμ σαν μέσο από το Σύνταγμα με τη μοναδική διαφορά ότι είναι λιγότερες οι στάσεις .

Τρόπος πρώτος : Ο σταθμός που πρέπει να κατέβεις ονομάζεται Φίξ (σταμάτα να σκέφτεσαι μπυρόνια και συγκεντρώσου) και είναι τρεις στάσεις πριν τον τερματικό . Αφού κατέβεις , εννοείται πως δεν τελείωσε η διαδρομή σου εκεί , αλλά πρέπει να περάσεις πρώτα τη λεωφόρο Καλλιρρόης . Είναι ουσιαστικά η πρώτη διάβαση που θα δεις μπροστά σου , την οποία αφού τη διασχίσεις θα δεις πως υπάρχει και μια δεύτερη μεγαλύτερη διάβαση . Πρέπει να τις περάσεις και τις δύο (με προσοχή πάντα!!) ,ώστε να φτάσεις στη στάση λεωφορείου <<Στ.Συγγρού-Φίξ>> που τονίζω είναι μπροστά στο Γρηγόρη (ντάξει αν σου σπάσει τη μύτη η τυρόπιτα όρμα!!Μπορεί και να περιμένει λιγάκι..το μάθημα) . Στη συνέχεια εφαρμόζεις όσα προανέφερα και στην περίπτωση που είχες επιλέξει το μετρό σαν μέσο συγκοινωνίας .

Τρόπος δεύτερος : Ο σταθμός που πρέπει να κατέβεις σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Κασομούλη . Μόλις αποβιβαστείς (ελπίζω το ίδιο έτος με αυτό που ήταν όταν επιβιβάστηκες ) παίρνεις την οδό Βολταίρου προς τα κάτω . Ο δρόμος αυτός είναι λίγο λοξός και στο δεξί σου χέρι θα υπάρχει ένα παλιό βαγόνι τραμ (δεν ευθύνομαι εγώ για τη διακόσμηση αυτή) . Βαδίζεις προς τα κάτω μέχρι το τέρμα αυτής της οδού , που θα σε βγάλει στη λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού . Το αξιοπερίεργο αυτή τη φορά είναι ότι θα κινείσαι αντίθετα από την κατεύθυνση που κινούνται τα αμάξια σε αυτή τη μεριά της λεωφόρου , όμως εσύ συνεχίζεις απτόητος !!! Από εκεί σε 5-10 περίπου λεπτά (δε γνωρίζω και πόσο φίτ είσαι) θα δεις απέναντι σου την Πάντειο , στην οποία μπορείς να φτάσεις με ασφάλεια μέσω της υπόγειας διάβασης που θα συναντήσεις .

Λεωφορεία..το μόνο μέσο που μπορείς να περιμένεις και αιωνιότητα στη στάση του..

Το τρίτο και τελευταίο μέσο μεταφοράς είναι το αγαπημένο μας λεωφορείο και τρόλεϊ . Τα λεωφορεία είναι το σταθερότερο(φτάνει να μην υπάρχουν απεργίες τη μέρα που θα διαλέξεις) , όχι όμως και το γρηγορότερο ελληνικό μέσο (αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ξανά πάρε μια γεύση) . Από την Πάντειο συγκεκριμένα περνάνε εννέα λεωφορεία και ένα τρόλεϊ , τα οποία έχουν ποικίλους προορισμούς .

040 : Ξεκινάει από τον Πειραιά και καταλήγει στο Σύνταγμα . Ένα λεωφορείο που περνά αρκετά συχνά και γιαυτό το λόγο έχει ένα τίμημα : δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις θέση να καθίσεις ή να μη ποδοπατηθείς με τους υπόλοιπους όρθιους επιβάτες (προσωπικά με είχε λιώσει η πόρτα του) . Επίσης , αξίζει να σημειώσω πως έχει 24ωρη λειτουργία , ώστε μετά το ατελείωτο παρτάρισμα να πηγαίνεις απευθείας για μάθημα !!

10 : Έχει αφετηρία στις Τζιτζιφιές και τερματικό στο Χαλάνδρι . Τα δρομολόγιά του είναι συχνά και γεμίζει , αλλά όχι ασφυκτικά από επιβάτες .

106 : Η διαδρομή του αρχίζει από την Αγία Βαρβάρα και τερματίζει στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φίξ . Σχετικά συχνό λεωφορείο από όσο έχω παρατηρήσει , δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία από αυτό .

126 : Έχει αφετηρία στο Παλαιό Φάληρο και τερματικό επίσης στο σταθμό Συγγρού-Φίξ . Ισχύει ό,τι και με το 106 δεν έχει τύχει να το πάρω , παρόλα αυτά τα δρομολόγιά του είναι συχνά .

136 και 137 : Ξεκινάνε και τα δύο από την Άνω Νέα Σμύρνη και καταλήγουν στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φίξ . Η μοναδική διαφορά τους είναι πώς το 136 στρίβει μετά την στάση 10η Αρτάκης και κατεβαίνει την Αδριανουπόλεως , ενώ το 137 συνεχίζει στην οδό Αρτάκης . Έχουν κυκλική διαδρομή και είναι συχνά .

550 : Έχει αφετηρία στο Παλαιό Φάληρο και τερματικό στην Κηφισιά . Είναι συχνό λεωφορείο και γρήγορο μέσο για όσους θέλουν να πάνε Πάντειο . Γεμίζει εύκολα από επιβάτες , δεν το έχω πετύχει όμως τόσο γεμάτο όσο στην περίπτωση του 040 (τουλάχιστον ακόμα..) .

Α2 : Η διαδρομή του αρχίζει από την Ακαδημία και τερματίζεται στην Βούλα . Αγαπημένο λεωφορείο . Αρκετά συχνό και εξυπηρετικό για όσους είναι αποφασισμένοι να πάνε σχολή και μένουν κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος . Ένα αρνητικό του είναι πώς μόλις στρίψει για την Αμφιθέας θα είναι ήδη γεμάτο!!! (πολλές φορές μάλιστα γεμίζει από την Γλυφάδα) . Συνεπώς , δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνεις έστω και λίγο όρθιος -ειδικότερα αν μπουν γιαγιάδες- και..πίστεψε με ΔΕΝ θες να τσακωθείς με γιαγιά !!

Β2 : Ξεκινάει επίσης από την Ακαδημία και καταλήγει στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού . Οι διαφορές του με το Α2 είναι αρχικά πως πηγαίνει από την λεωφόρο Ποσειδώνος και όχι από την Αμφιθέας . Επιπλέον , τερματίζει πολύ πιο πριν από την Βούλα και την Γλυφάδα (λυπάμαι αν έχεις κανονίσει καφέ!!Να περιμένεις το Α2) . Το Β2 γενικά δεν είναι πολύ συχνό σαν μέσο , ειδικά από την αντίθετη μεριά θεωρείται λεωφορείο-φάντασμα . Επίσης είναι μονό λεωφορείο και γεμίζει συνήθως πριν μπει στη λεωφόρο Συγγρού .

Ε90 : Έχει ως αφετηρία τον Πειραιά και τερματικό στην Πανεπιστημιούπολη . Γρήγορο μέσο , γιαυτό άλλωστε ονομάζεται και ‘’express’’ . Κάνει συγκεκριμένες στάσεις , αλλά ένα αρνητικό του σημείο είναι πως σταματάει από τις 16.30 και από την αντίθετη διαδρομή από τις 17.30 .

Καλά όλα αυτά θα πεις αλλά , πώς θα καταλάβεις ότι φτάνεις στην Πάντειο; Αν είσαι από τη μεριά της λεωφόρου Συγγρού που κατευθύνεται προς το Σύνταγμα , τότε μόλις δεις στα δεξιά σου μια εκκλησία και συγκεκριμένα του Άγιου Σώστη(αμήηην) στην αμέσως επόμενη στάση να ξέρεις ότι κατεβαίνεις . Επίσης , θα δεις τα Odeon και την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών . Μόλις αποβιβαστείς θα βρεις ακριβώς μπροστά σου την υπόγεια διάβαση ώστε , να πας στη σχολή σώος και αβλαβής !!! Σε περίπτωση που είσαι από την αντίθετη μεριά της λεωφόρου και θες να έρθεις στη σχολή , όπως είπα και παραπάνω μόλις δεις το Fever ‘’κάνε αυτό που ξέρεις και..’’ πάτα το stop για να κατέβεις . Τελειώνοντας πρέπει να προσθέσω , πως ένα θετικό με τα λεωφορεία είναι πώς δε χρειάζεται να αλλάξεις και δεύτερο μέσο  για να φτάσεις στον συγκεκριμένο προορισμό .

Ο ”πολυπόθητος” προορισμός σου .

Οποιοδήποτε λοιπόν μέσο συγκοινωνίας και αν διαλέξεις , φίλε μου φοιτητή , να είσαι σίγουρος πως θα μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που έφυγες από το ζεστό (τώρα που χειμώνιασε κιόλας) σπιτάκι σου και ξεκίνησες για τη σχολή . Σίγουρα θα συναντήσεις κάποιον χωρισμένο που θα φωνάζει στο τηλέφωνο ή ακόμη καλύτερα κάποιον που θα διαμαρτυρείται για τη σημερινή πολιτική κατάσταση . Κάποιον χιλιοδαρμένο από την μοίρα που θα ζητάει τη βοήθεια σου . Κάποιον άλλο που θα αποφασίσει -τη μέρα που ξύπνησες από τις έξι το πρωί- να παίξει ακορντεόν πάνω από το κεφάλι σου . Έναν άλλον που το αποσμητικό…του είναι σίγουρα μια άγνωστη λέξη . Τέλος , ας μην ξεχνάμε και τα συνεχή παράπονα που θα ακούσεις από κάποιους ηλικιωμένους για την κακή ανατροφή και την έλλειψη σεβασμού των νέων , αν τύχει και δεν τους παραχωρήσεις τη θέση σου . Παρόλα αυτά όμως , το βέβαιον είναι ότι σίγουρα παρά την ταλαιπωρία σου άξιζε ο κόπος σου που πήγες στη σχολή , γιατί σε διαβεβαιώνω πώς δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις μάθημα, εάν δεν το έχεις παρακολουθήσει έστω και μια φορά !!!

Πηγή πληροφοριών :

Σχόλια

Exit mobile version