Site icon Frapress

TEDxUniversityofMacedonia: Blind Spot – Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.»
Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας

Με αφορμή το παραπάνω γνωμικό (το οποίο αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα μου) θα ήθελα να σας μιλήσω για την πρόσφατη εμπειρία μου από το συνέδριο του TEDxUniversityofMacedonia.

Για να το πιάσω όμως από την αρχή και για όσους –ίσως- δεν γνωρίζουν. Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, οργανώνοντας μικρές δυναμικές ομιλίες. Ο συγκεκριμένος οργανισμός ξεκίνησε από την Καλιφόρνια το 1984 με ένα συνέδριο Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Design, ενώ σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία σε περισσότερες από 100 γλώσσες, προσκαλώντας για ομιλίες κορυφαίους στοχαστές ανά τους τομείς στα συνέδρια του. Το πνεύμα της αποστολής του είναι οι «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» και το TEDx αποτελεί ένα πρόγραμμα τοπικών ανεξάρτητων εκδηλώσεων.

Φέτος, λοιπόν, στις 7 Νοεμβρίου του 2015 είχα την τύχη να παρευρεθώ στο τρίτο ετήσιο συνέδριο του TEDxUniversityofMacedonia το οποίο είχε ως θέμα το “Blind Spot”, δηλαδή όλες εκείνες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που κρύβονται καλά σε διαφορετικές διαστάσεις της ίδιας πραγματικότητας που ζούμε και δεν μπορούμε πάντα να αντιληφθούμε. Άλλωστε, στο κόσμο είναι γνωστό πως τα πάντα δεν έχουν μόνο μια διάσταση.

Βέβαια, για να βρεθούν αυτά τα «τυφλά σημεία» δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος και σίγουρα ο τρόπος αυτός δεν θα είναι ίδιος για τον καθένα. Απαιτείται συνεχής αναζήτηση και να είναι κανείς πάντα ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η διοργάνωση ήταν στελεχωμένη με ομιλητές και ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς τομείς, ώστε να μας προβληματίσει σχετικά με όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, το φιλτράρισμα τους και βέβαια την αξιοποίηση τους.

TEDxUniversityofMacedonia : Blind Spot

Αν κάποιος μου περιέγραφε όλα τα παραπάνω, το πιο πιθανό θα ήταν πως θα με ενθουσίαζε αρχικά, αλλά μάλλον δεν θα πίστευα και  το πόσο θα μπορούσε να με επηρεάσει κάτι τέτοιο. Κι αυτό το λέω γιατί έχοντας παρευρεθεί σε κάποια συνέδρια σχετικά με ιδέες κλπ, κανένα δεν ένιωσα να μου προσφέρει αυτό για το οποίο είχα πάει. Αλλά σίγουρα το TEDx είναι κάτι τελείως διαφορετικό από όσα έχω δει ως τώρα!

Το συνέδριο κράτησε περίπου 8 ώρες στο σύνολο του και βγαίνοντας από την αίθουσα στο τέλος του, σίγουρα το «κουρασμένη» δεν θα ήταν η κατάσταση που θα με περιέγραφε. Αντιθέτως, ήμουν γεμάτη ενέργεια και στο μυαλό μου συνέβαινε ένας καταιγισμός ιδεών.

Κεντρικός παρουσιαστής της διοργάνωσης ήταν ο στιχουργός και τραγουδιστής Ζακ Στεφάνου, ο οποίος με τον αυθορμητισμό και το χιούμορ του έδωσε μια ιδιαίτερη πινελιά στο συνέδριο. Στη σκηνή του TEDxUniversityofMacedonia παρουσιάστηκαν από ρομπότ και σχέδια πλωτών πόλεων μέχρι τεχνολογικά αντικείμενα ως αξεσουάρ και stand-up comedians. Ακούσαμε για την σημαντικότητα των μουσείων, μάθαμε για νέες ιδέες και τη δημιουργία προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας με δυνατότητα πραγματοποίησης μέχρι και extreme sports, την πληροφορία και τη σχέση της με τη δημοκρατία, τη τέχνη της γελοιογραφίας καθώς επίσης ανακαλύψαμε τη σχέση του αυτιού και της φωνής και τις ηλικίες στις οποίες την αντιλαμβανόμαστε. Τέλος, μιλήσαμε για την ανάγκη των επιχειρήσεων για δημιουργικούς ανθρώπους, τις ερωτικές σχέσεις και καταλήξαμε να χορεύουμε με μια διασκευή του «Δεν ξαναβόσκω άλλες βοβάλες» του Μηλιώκα, ερμηνευμένο από τον Αλέξη Γούδα.

TEDxUniversityofMacedonia – Μ.Κουντούρης, ομιλητής για την τέχνη της γελοιογραφίας

Νιώθω λίγο άσχημα που δεν μπορώ να σας πω περισσότερες πληροφορίες για την κάθε μια από τις παραπάνω διαλέξεις και τα workshops που πραγματώθηκαν στα διαλείμματα των διαλέξεων, αλλά μάλλον θα μου έπαιρνε ένα ολόκληρο βιβλίο. Όμως, μπορείτε να καταλάβετε πως το συνέδριο ήταν πολυδιάστατο ως προς τη θεματολογία του και πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Δεν βαρέθηκα λεπτό και κάθε ομιλητής σε έβαζε σε σκέψεις. Επίσης, μεταξύ των ομιλιών γίνονταν διαλείμματα που μπορούσες να συνομιλήσεις και να γνωριστείς με τους υπόλοιπους φοιτητές εκεί ή ακόμα και τους ομιλητές, οι οποίοι ήταν προσεγγίσιμοι και με όρεξη να συνομιλήσουν μαζί σου.

TEDxUniversityofMacedonia – Εργαστήρι Ιαπωνικής Καλλιγραφίας

Μεγάλη, όμως, εντύπωση μου έκαναν και οι εθελοντές και τα παιδιά της διοργάνωσης, που φαίνονταν –χωρίς καμία υπερβολή- να έχουν το TEDxUoM σαν παιδί τους. Είχαν αφοσιωθεί σε αυτό και ήταν γεμάτοι θετική ενέργεια. Δεν βλέπεις συχνά στις μέρες μας νέα άτομα με τόση ενεργητικότητα, ιδέες και όραμα.

TEDxUniversityofMacedonia – Η διοργανωτική ομάδα

Φεύγοντας από κει σίγουρα ένιωσα πλουσιότερη. Το κεφάλι μου γεμάτο με ιδέες και νέα γνώση που πήρε μέρες για να μπορέσω να οργανώσω και ταξινομήσω στο κεφάλι μου. Τόσα νέα πεδία και ιδέες που αναπτύσσονται την ίδια στιγμή γύρω μας και εμείς δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε πολλές φορές.

Συχνά εύχομαι να είχαμε δεύτερη και τρίτη ζωή για να πραγματοποιήσουμε όλα όσα δεν καταφέρνουμε να προλάβουμε στην πρώτη. Αλλά, άραγε, αξιοποιούμε αρκετά καλά το χρόνο στη ζωή μας, ώστε να «αξίζουμε» μια δεύτερη; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και να ασχολούμαστε με περισσότερα πράγματα από αυτά που μας είναι απολύτως απαραίτητα για την δουλειά μας;

Για μένα, όσα περισσότερα μπορείς να κάνεις στον χρόνο σου, τόσα λιγότερα Blind Spots θα έχεις και αυτό σημαίνει πως τόσο καλύτερη αντίληψη θα έχεις για τη πραγματικότητα.

Γιατί να μένεις στο σκοτάδι;

Μπορείς να ακολουθήσεις τα links για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το TED και το TEDxUniversityofMacedonia.

Σχόλια

Exit mobile version