Αμέσως μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι, σύσσωμος ο ελληνικός λαός απάντησε με hashtags, όπως #prayforparis και #jesuisparis, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με φωτογραφίες προφίλ στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Παρίσι, μαζεύτηκε από το απόγευμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία, απέναντι από τη Βουλή.
το γεγονός. Ο Γάλλος πρέσβης, Christophe Chantepy, βγήκε και χαιρέτησε με χειραψία έναν έναν τους παρευρισκόμενους ως ένδειξη ευχαριστίας. Βέβαια, δεν έλειψε η κομματική παρουσία, αφού στη σιωπηρή διαμαρτυρία συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τις 10 το βράδυ μέλη από το Ποτάμι βρέθηκαν εκεί, έχοντας ήδη ανακοινώσει τη συγκέντρωσή τους μέσω εκδήλωσης στο Facebook.
Μιλώντας με δύο πρόσωπα που παρευρέθηκαν στη σιωπηρή διαμαρτυρία άκουσα ένα δείγμα των απόψεων που έχει σχηματίσει ο κόσμος. Ο κύριος Κουτσούκος Αναστάσιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, βρέθηκε εκεί για να εκφράσει τη λύπη του για τα θύματα στο Παρίσι. Σχετικά με τις απειλές των τζιχαντιστών για επίθεση και σε άλλες πόλεις ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να απαντήσουν εντός 24ώρου με γενική αντεπίθεση, καθώς οι εξτρεμιστές δρουν μόνο κατά ομάδες και υποχωρούν όταν βρουν αντίσταση, διότι χαρακτηρίζονται από δειλία. Η κυρία Φρειδερίκη Παππά, διεθνής ζωγράφος, εξέφρασε τα θερμά της συλληπητήρια προς τους Γάλλους, τους οποίους θεωρεί φίλους μας, αφού πολλές φορές η Γαλλία έχει εκδηλώσει φιλελληνικά αισθήματα. Η συγκέντρωση έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία έληξε αργά το βράδυ, ενώ πολλοί περαστικοί συνεχίζουν να στέκονται, για να ρίξουν μια ματιά, έξω από το κτίριο.
Τι θα γίνει όμως την επόμενη μέρα; Θα επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας ξεχνώντας τι συνέβη; Ή μήπως η επίθεση στο Παρίσι πρέπει να γίνει η αφορμή για περαιτέρω ψάξιμο των πολιτών γύρω από το ISIS και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του; Να σκεφτούμε την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιες είναι οι σκοπιμότητες πίσω από την κάθε ενέργεια. Η τρομοκρατία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή μόνο όταν πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η τρομοκρατία υπήρχε ήδη, αλλά βρισκόταν πολύ πιο μακριά μας, σε άλλη ήπειρο. Η ευαισθητοποίηση μας πρέπει να διευρυνθεί, να ενδιαφερθούμε ακόμη περισσότερο για τους πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν πολύ χειρότερες καταστάσεις στη χώρα τους. Το θέμα δεν είναι η καταγωγή και η θρησκεία των προσφύγων, αφού καμία θρησκεία δεν είναι συνώνυμη της τρομοκρατίας. Το θέμα είναι τα πολιτικά παιχνίδια και οι σκοπιμότητες που υπάρχουν, στο βωμό των οποίων σκοτώνονται τόσοι αθώοι. Αυτά πρέπει να αναλογιστούμε.