Site icon Frapress

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Πρόγραμμα Νοεμβρίου

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μετά από έναν Οκτώβρη γεμάτο ενδιαφέρον,
το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα εκδηλώσεών του για τον τρέχοντα μήνα.
Μην το χάσεις!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ετοίμασε το πρόγραμμα του Νοεμβρίου γεμάτο με εκδηλώσεις γύρω από το χορό, καθώς και ευφάνταστες δραστηριότητες για τα παιδιά από γιόγκα και αρχιτεκτονική μέχρι 3D τέρατα!

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Σε ορισμένες ενδέχεται να χρειάζεται προεγγραφή. Αυτές σημειώνονται με βέλος.

Το κέντρο επισκεπτών είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

Για να το επισκεφτείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε τις παρακάτω ώρες στον αριθμό 210-87.78.396/8:

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-19.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

ή στο e-mail: visitorscenter@snfcc.org

 

Το Πρόγραμμα

12.11.15- 17.30

ΘΕΑΤΡΟ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Δύο Βρετανοί επιστήμονες, ο Joe Kelleher από το Roehampton University, ο οποίος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και ο Alan Read από το King’s College London, που θα συμμετάσχει μέσω Skype, ανταλλάσσουν απόψεις για το θέατρο στον 21ο αιώνα. Ο διάλογός τους θα γίνει γύρω από τα πεδία των σπουδών του θεάτρου διαχρονικά, τη σύγχρονη θεατρικότητα και τη στάση του σημερινού θεατή απέναντι στις προκλήσεις των πειραματικών και σύνθετων παραστάσεων.

Ομιλητές: Joe Kelleher, Καθηγητής Θεατρολογίας και Δραματικής Τέχνης στο Roehampton University London

Alan Read, Καθηγητής Θεατρολογίας στο King’s College, London Συντονισμός – Ταυτόχρονη Μετάφραση: Ιόλη Ανδρεάδη

13.11.15 – 17.30

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ: ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ

Με αφορμή τον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο κορυφαίος δρομέας υπεραποστάσεων όλων των εποχών, Γιάννης Κούρος, μιλά για την επιμονή και το αγωνιστικό πνεύμα, την υπέρβαση των ορίων του σώματος αλλά και την πραγματική δύναμη της θέλησης.

⇒14.11.15 – 12.00

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η Γιόγκα μοιάζει με την αρχιτεκτονική, αντιμετωπίζει το σώμα σαν κτίριο, που έχει ανάγκη από σταθερές βάσεις και ισορροπία. Τα παιδιά, 6-12 ετών, με οδηγό το αρχιτεκτονικό έργο του Ρέντσο Πιάνο, αντιλαμβάνονται την αξία των ισχυρών θεμελίων, της καλής στήριξης στο έδαφος, της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του σώματος, έτσι όπως ο καλός χτίστης ξέρει να δημιουργεί κατασκευές που αντέχουν και βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γεωργία Γεωργόνη, Δασκάλα Hatha Yoga, με εξειδίκευση στη γιόγκα για παιδιά

15.11.15 – 12.00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΣΕΠΗΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μία μικρή συναυλία «τσέπης» με πιάνο και με μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

19.11.15 – 17.30

ΚΥΚΛΟΣ Διαλέξεων ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ

Η όπερα στην Ελλάδα: Τα χρόνια πριν τη ίδρυση της ΕΛΣ

Συναρπαστικές ιστορίες από τα πρώτα χρόνια της λυρικής τέχνης σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Πάτρα, Ερμούπολη και Αθήνα. Η Ελλάδα γνωρίζει την όπερα τον 19ο αιώνα, αποκτά δικούς της καλλιτέχνες και συνθέτες, ενώ οι Έλληνες ακούνε και βλέπουν όπερα με ενθουσιασμό: την απολαμβάνουν ως τέχνη αναψυχής, αλλά και ως κοινωνικό γεγονός, που τους προσδίδει ευρωπαϊκή αύρα. Όταν πλέον το 1939 ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι πανέτοιμοι να την υποδεχθούν.

Ομιλήτρια: Σοφία Κομποτιάτη, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Συνεργάτης Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

21.11.15 – 12.00

Κύκλος διαλέξεων Ψυχολογίας

Φυσιολογικές κρίσεις της οικογενειακής ζωής

Δίχτυ ασφαλείας, θεμέλιο ζωής, τέχνη συνύπαρξης, αλλά και πεδίο συγκρούσεων και δυσλειτουργιών, η οικογενειακή ζωή είναι ένας ζωντανός οργανισμός, σταθερά εκτεθειμένος στο χρόνο που περνάει, πότε κεντρομόλος και πότε φυγόκεντρος. Μας προκαλεί διαρκώς να συμφιλιωνόμαστε με τις αλλαγές της, να χειριζόμαστε τις αντιφάσεις της, να γεφυρώνουμε τις αποκλίσεις, να επουλώνουμε τις ρήξεις και να αποδεχόμαστε τις ευεργεσίες της.

Ομιλητές: Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχοθεραπευτής-Ψυχίατρος, Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

22.11.15 – 12.00

Χορός

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΟ /Vol.2

Η ιστορία και η πρακτική του μπαλέτου και του χορού γενικότερα, μέσα από μία διάλεξη/επίδειξη αλλά και αυτοσχεδιασμό από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για μικρούς και μεγάλους.

Κείμενα: Στεριανή Τζιντζιλώνη, Καθηγήτρια Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ, Δρ Θεωρίας του Χορού

Πιάνο: Θοδωρής Ρέγκλης

Επιμέλεια Ασκήσεων: οι καθηγητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ε.Λ.Σ. Εριφίλη Εφραιμίδου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιάννης Ντοντσάκης, Αγγελική Σίμου, Γιάννης Τσιγκρής

Επιμέλεια Εκδήλωσης: Γιάννης Ντοντσάκης

24.11.15 – 17.30

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Κάθε νέα θρησκεία χρειάζεται κανόνες και κείμενα και οι πρώτοι χριστιανοί, με την αποστολή τους να μελετούν και να διαδίδουν τον νέο λόγο, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γέννηση του βιβλίου. Παρακολουθούσαν συχνά δημόσιες αναγνώσεις -κατηχήσεις και όταν ήταν εφικτό, αποκτούσαν τα δικά τους αντίτυπα των γραφών για να τα σπουδάζουν στην ησυχία του σπιτιού τους. Για πρακτικούς λόγους, έκοβαν τους παπύρους σε τεμάχια και τα έδεναν από τη μία πλευρά. Με την επινόησή τους αυτή άρχισε ο μακρύς δρόμος που έφτασε μέχρι τα σημερινά βιβλία.

Ομιλητής: Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

26.11.15 – 17.00

⇒ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

ΜΥΘΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ

Τα τέρατα είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών, παράξενες υπάρξεις που προκαλούν την περιέργεια και τη φαντασία τους. Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά, 8-12 ετών, φτιάχνουν το καθένα το δικό του τέρας, και του ζωγραφίζουν ένα περιβάλλον ζωής. Με την τεχνική του 3D mapping τα τέρατα ζωντανεύουν μπροστά τους σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριλένα Κουβίδη, Κάτια Παπασπηλιοπούλου

27.11.15 – 16.00

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ

Έργο του θεατρικού κανόνα, Η Μικρή μας Πόλη, του Νομπελίστα Θόρντον Ουάιλντερ, βραβευμένη με Πούλιτζερ, με μεγάλες καινοτομίες φόρμας για την εποχή της, είναι διαχρονική και οικουμενική. Μια πόλη που μοιάζει με όλες τις μικρές πόλεις, με κατοίκους σαν όλους τους καθημερινούς ανθρώπους, που στοχάζονται για τον καιρό που περνάει, για το θάνατο και τους κύκλους της ζωής, για το μεγαλείο της φύσης, για τα υπαρξιακά ζητήματα. Το σεμινάριο ανιχνεύει το έργο και το ύφος του και παρουσιάζει σκηνές με συλλογική και διαδραστική συνεργασία

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Αθηνά Δελιάδη, ηθοποιός-σκηνοθέτης

28.11.15 – 11.00

⇒ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΗΧΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Με κινητικά και ηχητικά παιχνίδια τα παιδιά, 6-12 ετών, εξασκούν την ακοή και τη μουσική τους μνήμη, μαθαίνουν τις ποικιλίες της μουσικής γραφής και τις απεριόριστες δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού. Δημιουργούν δικές τους παρτιτούρες με έμπνευση από τους ήχους του περιβάλλοντος, που τους ακούν προσεκτικά και τους εκφράζουν με λέξεις, χρώματα και διάφορα υλικά και στην συνέχεια «εκτελούν» τις συνθέσεις τους.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Τόνια Μακατσιάνου, μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός

29.11.15 – 12.00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΣΕΠΗΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μία μικρή συναυλία «τσέπης» με πιάνο και με μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

 

Σχόλια

Exit mobile version