Site icon Frapress

Συνέντευξη με την Δήμητρα Γαλάνη!

Είναι όμορφο συναίσθημα να γνωρίζεις μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις ανθρώπους που εκτιμάς και ξεχωρίζεις επειδή και οι ίδιοι ξεχωρίζουν με αυτά που δημιουργούν. Αν μπορούσα να περιγράψω με 3 λέξεις την Δήμητρα Γαλάνη, σίγουρα θα φάνταζαν φτωχές μπροστά στο μεγαλείο του ήθους της, την δυναμική της χροιάς της και την αδιαμφισβήτητη σειρά επιτυχιών που μετρά εδώ και πολλά χρόνια.

Λίγα λόγια για την πορεία της:

Από την παιδική της ηλικία ξεκινάει σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής.
Το 1968 έχει την πρώτη συμμετοχή σε δισκογραφική δουλειά: ‘’Ένα Χαμόγελο’’, σύνθεση: Δήμος Μούτσης – στίχοι: Νίκος Γκάτσος.
Από την δεκαετία του ‘70 μέχρι και την δεκαετία του ‘80 – Οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της φωνής της και την μουσικότητα της και αρχίζουν να γράφουν τραγούδια για εκείνη: Στο ξεκίνημα, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος Μάνος Χατζιδάκις. Αργότερα η Ελένη Καραϊνδρου, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης. Ο Βασίλης Τσιτσάνης ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες λαϊκής μουσικής (ρεμπέτικο) γράφει τραγούδια για τη φωνή της, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Λοΐζος.
Η Δήμητρα Γαλάνη έχει τραγουδήσει την ποίηση των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κ.Π. Καβάφης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κωστής Παλαμάς αλλά και των πιο σπουδαίων Ελλήνων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.
1976 Πρώτο ταξίδι στην Αμερική και στον Καναδά. Πρώτη επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό σε Ν.Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Τορόντο, Βοστόνη, Μόντρεαλ.
1976-77 Συναυλίες στο Wiener Konzerthaus (Αυστρία, Βιέννη)
1978 Δεύτερο tour σε Αμερική και Καναδά. Συναυλίες σε μεγάλα θέατρα: KENEDY CENTER, AUDITORIUM και πολλά άλλα ακόμα.
1980 Στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν μαζί με τον Χριστόδουλο Χάλαρη. Παραγωγή της France Culture (παρουσίαση βυζαντινών ύμνων στην κεντρική εκκλησία του ιστορικού κέντρου της Avignon)
1980 αποσπά το Α’βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Riccardo Cocciante (Ρικάρντο Κοτσιάντε) στο Φεστιβάλ Γαλλικού Τραγουδιού “Rose d’Or” που διοργανώνεται εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα
1981 Εγκαθίσταται στο Παρίσι και παραμένει μέχρι το 1983 δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, είτε μόνη της, είτε με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς
1982 Συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη στον δίσκο «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ» στον οποίο είναι η κύρια ερμηνεύτρια. Πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου (Χαιρετισμοί) στο Φεστιβάλ Πολιτικού τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο στο Volksbuhne, όπως και στην Στοκχόλμη. Ερμηνεύει η ίδια. Τη συμφωνική ορχήστρα και την χορωδία διευθύνει ο συνθέτης.
1984 Ταινία “Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται με την σπουδαία Ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων στην ομώνυμη ταινία της Τόνιας Μαρκετάκη (original soundtrack: μουσική Ελένη Καραϊνδρου, στίχοι Τόνια Μαρκετάκη)
1985 Περιοδεία στην Αυστραλία μαζί με τον γνωστό τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της περιοδείας: Horden Pavillon (Σίδνεϋ), Μελβουρνη, Περθ και αλλού.
1985 Ηχογραφεί τραγούδια του Vangelis (Papathanassiou)
1986 Συναυλίες με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι στον Σείριο και το 1987 σε Βρυξέλλες (Palais des Beaux Arts) και Ελσίνκι. Διευθύνει ο συνθέτης
1989 Ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στο Nouveau Theatre de Belgique στις Βρυξέλλες με το Θάνο Μικρούτσικο στο πλαίσιο ενός τετραήμερου αφιερώματος στην ελληνική μουσική. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε αργότερα σε δίσκο με τίτλο ‘Για πιάνο και φωνή’.
1990 Σ’ αυτήν την δεκαετία συστήνεται για πρώτη φορά και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών αλλά και ως συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Tα πρώτα της τραγούδια σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, το “Δικαίωμα” και το “Χειροκρότημα” ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Την ίδια χρονιά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 7ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού στη Μαγιόρκα.
1991 Κυκλοφορεί ο δίσκος “Φως” σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου και μουσική της ίδιας. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη συνθετική της παρουσία, από την οποία ξεχώρισαν τραγούδια όπως το “Δυο μέρες μόνο”. Η συνεργασία της με τον Π. Καρασούλο εδραιώνεται και έκτοτε συνδέονται με βαθιά φιλία.
1993 Περιοδεύει για δεύτερη φορά σε Αμερική και Καναδά αυτή τη φορά με τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Δίνουν μία σειρά συναυλιών ανάμεσα σε άλλες και στις εξής πόλεις: Nέα Υόρκη (Madison Square Garden), Σικάγο (Chicago Auditorium), Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Φλόριντα, Μόντρεαλ, Τορόντο και αλλού.
1993-1995 Παραστάσεις στο ΧΑΡΑΜΑ της Καισαριανής με τεράστια επιτυχία. Από αυτή την περίοδο βγαίνει και το live recording των παραστάσεων αυτών που άφησαν εποχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής.
1996 Παρακολουθεί ένα τρίμηνο σεμινάριο μουσικής στο Berklee College of Music στη Βοστώνη
1998 Μία χρονιά με σημαντικές εμφανίσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης: στο Theatre de la Ville (Παρίσι), στο Haus der Kulturen der Welt (Βερολίνο), στο Μόναχο, στη Φρανκφούρτη, στο Ντύσελντορφ, στη Λυόν στη Biennale de la Dance (προσκεκλημένη του Guy Darmet), στη Mασσαλία, στις Βρυξέλλες (Cirque Royale)
2006 Συμμετοχή στον δίσκο της Cezaria Evora “Rogamar” τραγουδώντας μαζί της το Um Pincelada
2007 Συναντιέται δισκογραφικά και επί σκηνής με τον Ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela
2009 Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα της η συνεργασία-συνάντηση με τον μεγάλο Αργεντινό συνθέτη και παραγωγό Gustavo Santaolalla(2008) και το συγκρότημα Bajofondo

Φωτογραφία: Λίλα Σωτηρίου

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το άλμπουμ “PIXEL”, μία έκδοση με διαχρονικά τραγούδια της Δήμητρας Γαλάνη τα οποία προσέγγισαν με το δικό τους τρόπο εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς δημιουργών και κάποια σε πρώτη εκτέλεση. Σ’ αυτόν τον δίσκο ο Gustavo Santaolalla διασκευάζει μαζί με τους Bajofondo (νέο remix) το Querer
2011 Περιοδεία με αφορμή το άλμπουμ “Pixel” σε όλη την Ελλάδα
2011 Live recording & περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον Vassilikos (από τους Raining Pleasure) σε επιλεγμένους χώρους. Κορυφαία στιγμή η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών – Συναυλία στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
2012 Olympia (Paris) συναυλία και κατάληξη της μεγάλης περιοδείας με την Χάρις Αλεξίου (cd live recording ) που διήρκεσε 1 χρόνο
2014 Κυκλοφορεί ο νέος της δίσκος με τίτλο “Αλλιώς” σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου και μουσική των Χρυσόστομου Μουράτογλου, Jun Miyake και της ίδιας. Το “Αλλιώς” παρουσιάστηκε σε μια σειρά εμφανίσεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2015
Δεκέμβριος 2014 Παρουσιάζει για πρώτη φορά το project «Chronos». Συνεργαζόμενη με Έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς που κάνουν διεθνή καριέρα, τον Πέτρο Κλαμπάνη, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Σπύρο Μάνεση και τον Χρήστο Ραφαηλίδη, ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων ποιητών και συνθετών σε ένα πρόγραμμα που συμπυκνώνει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Το project παρουσιάστηκε με την μορφή παράστασης για πρώτη φορά στο Gazarte, τον Δεκέμβριο του 2015, στη μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015, στο Sani Festival 2015 και στο Φεστιβάλ Άνδρου τον Αύγουστο του 2015.
H Δήμητρα Γαλάνη στην μακρόχρονη καριέρα της έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις της, η ίδια μου μίλησε στο Frapress για την αγάπη της στην μουσική, την μεγάλη συναυλία που έδωσε στις 11 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, μαζί με την σπουδαία ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα, τις αναρίθμητες επιτυχίες της και μοιράστηκε μαζί μας, τις σκέψεις και τα όνειρα της για την Ελλάδα του σήμερα.

1. Τι αίσθηση σας άφησε το φετινό καλοκαίρι, μέσα από την περιοδεία του δίσκου «Αλλιώς», το Chronos Project στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου αλλά και το Sani Festival στην Χαλκιδική;

Κατ’ αρχήν έχω μια αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης, δικαίωσης και πληρότητας. Και πιστέψτε με, το να νιώθεις αυτό το συναίσθημα όταν όλα καταρρέουν γύρω, κάτι που το βιώνουμε όλοι μας αυτή την στιγμή, είναι μεγάλο δώρο και ευλογία. Νιώθω λοιπόν ευγνώμων και προσπαθώ να το γυρίσω πίσω προσφέροντας την τέχνη μου και ό,τι ακριβό και σημαντικό έχω μάθει μέσα από αυτή, στον κόσμο.

2. Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, υποσχεθήκατε τέλος εποχής, με μια σπουδαία συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο και τον κύκλο της περιοδείας του δίσκου «Αλλιώς». Τι αισθάνεστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην σκηνή και βλέπετε τον κόσμο να σιγοτραγουδά μαζί σας;

Φωτογραφία: Λίλα Σωτηρίου

Νιώθω ότι είμαι ανάμεσα στα πρόσωπα που αγαπώ. Αυτή την ζεστασιά δηλαδή. Νιώθω αγκαλιασμένη από την “οικογένεια” μου και αυτό που σας λέω δεν έχει καμιά υπερβολή, γιατί για μένα στην ουσία οικογένεια μου είναι ο κόσμος που με παρακολουθεί και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, όσο θα νιώθω αυτά τα συναισθήματα και τον “διάλογο” με τον κόσμο να συνεχίζεται, τόσο πιο παραγωγική και παρούσα θα είμαι, δίνοντας ότι καλύτερο έχω μάθει στα χρόνια της θητείας μου στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Είναι αυτό που πρέπει να κάνω για να διαφυλάξω τις αξίες μου, τον πολιτισμό μου.

3. Τι είναι αυτό που επιθυμείτε να δείτε «αλλιώς» στην εποχή μας;

Όλα. Όλα πρέπει να αλλάξουν για να προχωρήσουμε μπροστά. Και για να συμβεί αυτό νομίζω ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Και όταν λέμε να αλλάξουν όλα, δεν εννοούμε να αλλάξουν απλά …ρούχα. Αυτό γινόταν τα τελευταία 40 χρόνια και στην ουσία τίποτα δεν άλλαζε. Αντίθετα, βυθιζόμασταν όλο και πιο πολύ στο χάος και στο αδιέξοδο. Όταν μιλάμε πλέον για αλλαγή, αυτή πρέπει να γίνεται ολοκληρωτικά και ουσιαστικά. Αυτή η διαδικασία της ολοκληρωτικής και πραγματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά επώδυνη αλλά νομίζω ότι είναι η μοναδική διέξοδος για να συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος. Χρειάζεται βέβαια τόλμη, γενναιοδωρία και όσο γίνεται μεγαλύτερη ανιδιοτέλεια, γιατί ο,τι καινούργιο θα χτιστεί δεν ξέρουμε αν θα το ζήσουμε και θα το απολαύσουμε εμείς. Όμως θα το ζήσουν οι επόμενοι από εμάς. Οφείλουμε να παραδώσουμε μια κοινωνία καλύτερη, με μεγαλύτερη πνευματικότητα και με ένα υγιές σύστημα αξιών. Αυτό που λέω, δεν έχει να κάνει με αριθμούς και λογιστικές αλχημείες. Ίσα – ίσα. Έχει να κάνει με τις πραγματικές μας ανάγκες. Έχει να κάνει με την παιδεία μας και με την επαναφορά αυτού του διαφορετικού αξιακού συστήματος. Αυτό θα δώσει τέλος στην διγλωσσία που μας διαλύει από όπου κι αν προέρχεται, στον εμπαιγμό και στην απόκρυψη της πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το τέρας του λαϊκισμού.

4. Μετράτε πάνω από 40 χρόνια συνεχούς μουσικής πορείας, με ερμηνείες που σας χάραξαν τον δρόμο της επιτυχίας και σπουδαίες συνεργασίες. Ποιες σκέψεις σας δημιουργούνται, ακούγοντας όλα αυτά;

Αν σας πω ότι κάθε φορά που τ’ ακούω, λίγο ξαφνιάζομαι σαν να μη πρόκειται για μένα. Σαν να μιλάμε για κάποιον άλλο. Ούτε κι εγώ έχω καταλάβει πως έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια. Ίσως γιατί έχω τόσα πολλά που θέλω ακόμα να κάνω που δεν προλαβαίνω να κάτσω να σκεφτώ τι έχω κάνει μέχρι τώρα…

5. Αν ερχόταν ένας νέος άνθρωπος και σας έλεγε πως θέλει να ασχοληθεί με την μουσική, τι θα τον συμβουλεύατε;

Να ασχοληθεί με ότι αγαπάει, με πίστη, πάθος και εργατικότητα, να δοκιμαστεί μέσα απ αυτό και στην πορεία αν αντέξει αυτές τις “δοκιμασίες” θα σημαίνει ότι πραγματικά έχει να δώσει κάτι που θα πιάσει τόπο. Κάτι που θα προσθέσει θετικά, κάτι που θα τον κάνει κι αυτόν καλύτερο άνθρωπο αλλά και όσους τον παρακολουθούν!

6. Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Α πολλά που γίνονται ήδη ή έχω κατά νου να κάνω και που θέλω αφάνταστα να γίνουν μιας και έχω την ευτυχία να συνεργάζομαι και να συνομιλώ μουσικά με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες. Δημιουργούς νέους, άξιους και εξαιρετικά γενναιόδωρους στη τέχνη τους. Θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα! Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Φωτογραφία προφίλ: Θανάσης Ζέκος

Σχόλια

Exit mobile version