Site icon Frapress

Η Δημοκρατία της Κούβας, τελικά όχι και τόσο δημοκρατική

η Κούβα ασκεί λογοκρισία

Ο El Sexto αποτελεί τον πλέον πολιτικά διωκόμενο καλλιτέχνη στην Κούβα

Χρειάστηκε τελικά μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο, η επερχόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Αβάνα στο τέλος του μήνα, μια καμπάνια, η οποία οργανώθηκε μέσω Twitter, δεκάδες συγκεντρώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία του κόσμου και χιλιάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν δημόσια, ώστε στις 20 Νοεμβρίου να αφεθεί ελεύθερος από τις κουβανικές αρχές ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Danilo Maldonado Machado aka El Sexto μετά από δεκάμηνη κράτηση στις φυλακές Valle Grande της Κούβας.

Ο Danilo Maldonado aka El Sexto είναι ο πλέον πολιτικά διωκόμενος καλλιτέχνης από τις κουβανικές αρχές

Ο κουβανός καλλιτέχνης συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβρη. Αφορμή στάθηκε η performance “Rebelion en la granja” του El Sexto, με σαφή αναφορά στο ομώνυμο συγγραφικό έργο του Τζόρτζ Όργουελ “Η φάρμα των ζώων”, στη διάρκεια της οποίας δύο γουρούνια καλυμμένα με πράσινη και κόκκινη μπογιά, τα οποία έφεραν πάνω τους τα ονόματα Ραούλ και Φιντέλ, θα απελευθερώνονταν από τον καλλιτέχνη στο Central Park της Αβάνας.

 

Ο κουβανός καλλιτέχνης κατά την πρoετοιμασία της performance “Rebelion en la granja”

Η performance, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο El Sexto συνελήφθη τη στιγμή, την οποία μετέβαινε στο δημόσιο πάρκο, όπου θα λάμβανε χώρα το καλλιτεχνικό δρώμενο, σκοπό είχε να διακωμωδήσει τον ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, και τον αδερφό του Ραούλ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Κούβας το 2008 μετά την οικειοθελή παραίτηση του πρώτου. Εξάλλου, το συνολικό έργο του Danilo Maldonado αποτελεί μια μορφή διαμαρτυρίας. Παράλληλα, μέσω αυτού ασκείται έντονη κριτική ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στις πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζει το κράτος της Κούβας.

Καθόλη την περίοδο της φυλάκισης του, διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, οι οποίοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δραστηριοποιήθηκαν με στόχο την άμεση απελευθέρωση του, χαρακτηρίζοντας την κράτηση του άδικη και τον ίδιο “πολιτικό κρατούμενο“. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία, με επίσημη ανακοίνωση, αποδοκίμασε την ενέργεια των κουβανικών αρχών να προχωρήσει στη σύλληψη του καλλιτέχνη, κάνοντας λόγο για “παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης”.

Τοπικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν καθημερινές διαδηλώσεις  απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του καλλιτέχνη

 

Η Κούβα παρουσιάζει την εικόνα ενός συντηρητικού κράτους, το οποίο ασκεί λογοκρισία στους καλλιτέχνες του

Ωστόσο, το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιβεβαιώνει τον κανόνα, που θέλει μια Κούβα συντηρητική, άκρως παρωπιδική, η οποία ασκεί απροκάλυπτα λογοκρισία στους καλλιτέχνες της και επηρεάζει συνειδήσεις εφαρμόζοντας προπαγανδιστικές τακτικές. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κρατικός έλεγχος έχει σημαντικά περιοριστεί κυρίως στον τομέα της οικονομίας, μέχρι σήμερα θεωρείται απαραίτητη η παραχώρηση κρατικής έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές για την παρουσίαση και προβολή καλλιτεχνικού υλικού σε γκαλερί και θέατρα. Επιπλέον, οι ηγέτες της χώρας αποτελούν ιερά σύμβολα, συνεπώς οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά στο προσωπό τους χαρακτηρίζεται αυτομάτως εγκληματική πράξη, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα εως τρία χρόνια σύμφωνα με το δίκαιο της Κούβας.

Σχόλια

Exit mobile version