Όσα πρέπει να ξέρεις για την Ψωρίαση, ώστε να μην είσαι αρνητικά διακείμενος σε όσους ασθενούν!
Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης τα τελευταία 11 χρόνια η 29η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.
Σκοπός θέσπισης μια συγκεκριμένης ημέρας για δεν είναι άλλος παρά η ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτήν την τόσο παρεξηγημένη ασθένεια.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακούγοντας την ασθένεια ‘Ψωρίαση’ ασυναίσθητα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι μεγάλα κόκκινα σημάδια, δέρμα το οποίο από τον κνησμό έχει αποκολληθεί σε κάποιες περιπτώσεις βαριάς μορφής και φυσικά μηχανικά απομακρυνόμαστε διακριτικά από τον ασθενή για να μην ‘κολλήσουμε’ και εμείς αυτή την ‘φρικιαστική’ ασθένεια.
Αυτή η αντιμετώπιση βέβαια είναι απόλυτα λανθασμένη και φυσικά είναι η χειρότερη αντιμετώπιση απέναντι στον επιρρεπή ψυχολογικά ασθενή που έχουμε απέναντι μας. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική!!! Δεν έχει μεταδοθεί με κανενός είδους επαφή, ποτέ (και ούτε πρόκειται φυσικά)!
Η κυριότερη παρανόηση έγκειται στο γεγονός ότι το κοινό δεν έχει διαχωρίσει την προέλευση της Ψώρας από αυτήν την Ψωρίασης. Η Ψώρα είναι μια ασθένεια η οποία προέρχεται από το ακάρι της Ψώρας, ενώ στην περίπτωση της Ψωρίασης δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας από τον οποίο ο ασθενής προσλαμβάνει την ασθένεια, είναι απλά ένα αυτοάνοσο νόσημα!
Σε κάποιες περιπτώσεις Ψωρίαση εμφανίζεται και λόγω έντονου άγχους, αλλά η κυριότερη αιτία εμφάνισης παραμένει ταχύτατη ανανέωση κυττάρων καθώς και φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος.
Οπότε καταλήγουμε στο πασιφανές συμπέρασμα ότι δεν είναι μεταδοτική όπως για παράδειγμα μια ίωση.
Συγκεκριμένα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. Ευτυχώς δεν είναι τόσο σοβαρή όσο ακούγεται παραπάνω αφού δεν είναι σε καμία περίπτωση θανατηφόρα.
Η Ψωρίαση δεν είναι αρκετά συχνή ασθένεια. Σύμφωνα με μετρήσεις προσβάλει γύρω στο 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένοι 200.000 αριθμός αρκετά μικρός, αλλά όχι αμελητέος.
Η συνήθης ηλικία εκδήλωσης είναι το διάστημα μεταξύ 20-35 ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση στην οικογένεια. Το συνηθέστερο σημείο εμφάνισης είναι οι παλάμες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες και έπειτα οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.
Η Ψωρίαση χωρίζεται σε δύο Τύπους ανάλογα με την ηλικία εκδήλωσης της :
Τύπος Ι: αφορά νεαρούς ενήλικες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιο συγγενή που επίσης να πάσχει από ψωρίαση (θετικό οικογενειακό ιστορικό). Ο τύπος αυτός συνήθως έχει πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της ψωρίασης.
Τύπος ΙΙ: αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση.
Αλλά και ανάλογα με την μορφή της :
-Κατά πλάκας ψωρίαση: αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης (80%).
-Σταγονοειδής ψωρίαση: πρόκειται για σπανιότερη μορφή ψωρίασης (<10%).
-Η ψωριασική ονυχία: εμφανίζεται στο 25-50% των ασθενών με ψωρίαση.
δέρματος και σχετίζεται με ψωριασική αρθρίτιδα.
-Η ανάστροφη ψωρίαση: προσβάλλει τις πτυχές.
-Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων.
-Η φλυκταινώδης ψωρίαση: χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό φλυκταινών.
-Η ερυθροδερμική ψωρίαση: αποτελεί την πιο σοβαρή εκδήλωση της ψωρίασης.
-Η ψωριασική αρθρίτιδα: εμφανίζεται στο 10-30% των ψωριασικών ασθενών. Πρόκειται για οροαρνητική αρθρίτιδα που προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα.
Δυστυχώς όσο αφορά την ίαση της ασθένειας ακόμα δεν υπάρχει κάποια μόνιμη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς χρησιμοποιούν τοπικές κρέμες οι οποίες καταπραΰνουν τον κνησμό, ενώ σε βαρύτερες μορφές Ψωρίασης προτιμούν την χορήγηση φαρμάκων από το στόμα.
Ωστόσο, σημαντική είναι και η Ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον του ασθενή, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο ασθενής υπόκεινται σε διακρίσεις είτε στο επαγγελματικό, είτε στο φιλικό του περιβάλλον λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης γύρω από την ασθένεια.
Eπιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις η ασθένεια υποχωρεί από μόνη της με την πάροδο των χρόνων.
Στην Ελλάδα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την στήριξη των ασθενών ήρθε από τους ίδιους του ασθενείς αφού, το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα ο οποίος έχει έδρα την Αθήνα. Στην Συμπρωτεύουσα το αντίστοιχο σωματείο ονομάζεται ‘Επιδέρμια΄.
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ο Πανελλήνιος σύλλογος ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθίτιδα “Επιδέρμια” διοργανώνει σειρά δράσεων για την ενημέρωση των ασθενών και του κοινού.
Το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!
Πηγή:ygeiaonline.gr