Site icon Frapress

Συνέντευξη με την Κάρμεν Ρουγγέρη!

Γλυκιά, αυθόρμητη, ταλαντούχα και με ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά και το θέατρο, η Κάρμεν Ρουγγέρη έχει έναν ευφάνταστο τρόπο να σε εκπλήσσει και να σε κάνει δικό της άνθρωπο, από τις πρώτες κιόλας κουβέντες.

Η ίδια, σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έκανε ειδικές σπουδές πάνω στην όπερα στο Πανεπιστήμιο της Περούτζα. Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού αλλά και του Ελευθέρου Θεάτρου. Έγινε γνωστή στο τηλεοπτικό γυαλί παίρνοντας μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους όπως τη «Συμπεθέρα» στους «Δέκα μικρούς Μήτσους», την «Κικίτσα» στο «10 λεπτά κήρυγμα», την «Ερμιόνη» στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», την «Πίτσα» στο «Η ώρα η καλή», και την «Ισμήνη» στο «Μπαμπά μην τρέχεις».
Το 1985 δημιουργεί τη θεατρική ομάδα «Ρακοσυλλέκτες», την οποία σκηνοθετεί, γράφοντας η ίδια τα κείμενα των έργων που παρουσιάζονται.

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται θεατρικά έργα για παιδιά, όπως «Έρχεσαι μαζί μου;» Εκδόσεις Λιβάνη (περιέχεται το πρώτο CDi στην Ελλάδα), «Κοππέλια» Εκδόσεις Πατάκη, απ’ την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, «Η Λίμνη των Κύκνων», «Ηρακλής ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων» με DVD, από τις Εκδόσεις Λιβάνη, μια σειρά έξι επεισοδίων για την τηλεόραση και πέντε μεταφράσεις όπερας. Το 1993 δημιουργεί την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου όπου γράφει και σκηνοθετεί τις παραστάσεις:
Αντζελίνα η Σταχτοπούτα, Περίοδοι 93-94 και 94-95 (στην Κεντρική Σκηνή)
Στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (Σκηνή Κατίνα Παξινού):
Ωραία Κοιμωμένη, 24 Νοεμβρίου 1995
Κοππέλια, 6 Νοεμβρίου 1996
Εκκλησιάζουσες… σαν παραμύθι, 14 Δεκεμβρίου 1997
Η αγάπη και τα τρία πορτοκάλια, 13 Δεκεμβρίου 1998
Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα, 11 Δεκεμβρίου 1999
Ομήρου Οδύσσεια το παραμύθι των παραμυθιών, 14 Δεκεμβρίου 2000
Η επιτυχία επί των ημερών της ήταν πάρα πολύ μεγάλη, σε όλες τις παραστάσεις υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής μάλιστα στην «Οδύσσεια» έφτασε σε σημείο η λίστα αναμονής να είναι 180.000.

Το 1996 δημιουργεί την Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διασκευάζει και σκηνοθετεί τις όπερες:
Βαστιανός και Βαστιανή, 1996,
Σταχτοπούτα, 1999
Χένσελ και Γκρέτελ, 2000
ο Μαγικός Αυλός, 14 Νοεμβρίου 2001
Ο Ελεύθερος Σκοπευτής, 2002
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, 26 Οκτωβρίου 2003
Ελιξήριο της αγάπης, 7 Νοεμβρίου 2004
Ορφέας και Ευριδίκη, 2005
Χένσελ και Γκρέτελ, 15 Νοεμβρίου 2006.
Σταχτοπούτα, Νοέμβριος 2007

Στο ελεύθερο θέατρο ανεβάζει τις παραστάσεις:
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης 1999
Ο Μάγος του Οζ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης 2002
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, 2002, Θέατρο Σοφούλη, Θεσ/νικη
Ο Μάγος του Οζ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας 2003
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, 21 Νοεμβρίου 2000, Θέατρο Χορν.
Στο Θέατρο Κιβωτός- Πειραιώς 115:
Η Χιονάτη και οι εφτά …ψηλοί νάνοι, 28 Νοεμβρίου 2001
Έρχεσαι μαζί μου;, 20 Φεβρουαρίου 2003
ΗΡΑΚΛΗΣ Ο ιδρυτής των ολυμπιακών αγώνων, 11 Νοεμβρίου 2003
ΠΙΝΟΚΙΟ δεν είναι απλό παραμύθι, 2004
Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι, 20 Οκτωβρίου 2005
Οι 4 Σωματοφύλακες και τα διαμάντια της βασίλισσας, 20 Οκτωβρίου 2006
Ρομπέν των Δασών, 6 Νοεμβρίου 2007
Στο θέατρο Πειραιώς 131:
Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει, περίοδος 2002-2004
Ο Μάγος του Οζ, περίοδος 2004-2005
Η κοκκινοσκουφίτσα, η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά και ο λύκος μ’ όλο του το σόι– μια αστυνομική κωμωδία, περίοδος 2005-2006
• Ο Περσέας και η Ανδρομέδα, 7 Νοεμβρίου 2006
Στο θέατρο Εγνατία, Θεσ/νικη
Η Χιονάτη και οι εφτά …ψηλοί νάνοι, περίοδος 2003-2004
Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει, περίοδος 2004-2005
Αντζελίνα η Σταχτοπούτα, περίοδος 2005-2006
Οι 4 Σωματοφύλακες και τα διαμάντια της βασίλισσας, περίοδος 2006-2007
Ομήρου Οδύσσεια, περίοδος 2007-2008
Με συνεργασία με τις «Αθηναϊκές Μαριονέτες» ανεβάζει τις παραστάσεις:
Θέατρο «Αναλυτή»
Κοππέλια, περίοδος 2001-2002
Θέατρο «ΑΛΦΑ»
Κοππέλια, περίοδος 2003
Η Λίμνη των Κύκνων, περίοδος 2004
Θέατρο «ΑΛΜΑ»
Οδύσσεια, περίοδος 2005-2006
Θέατρο Κολεγίου Αθηνών
Το παιδί και το όνειρο, Χριστούγεννα 2003
Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νικης
Το παιδί και το όνειρο, Χριστούγεννα 2004

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους – Χριστούγεννα 2007, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, και Αιγαίου – Νησιώτικης Πολιτικής, «Το Παιδί και το όνειρο», σε νησιά του Αιγαίου.
Πολλά έργα της έχουν ανέβει σε σχολικές παραστάσεις.
Από το 1996 στο «Παιδικό Στέκι» ιδρύει την ομάδα «Θεατρικού παιχνιδιού» όπου διδάσκει με τους συνεργάτες της, το οποίο και συνεχίζει μέχρι το 2006 στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ. Από το 2006 το αναλαμβάνουν οι συνεργάτες της, πάντα όμως με την επίβλεψή της.

Η ίδια, μετά το πέρας της φετινής της παράστασης «Παραμύθι χωρίς όνομα» και της επιτυχημένης περιοδείας της, όλο το καλοκαίρι, ξεκλέβει λίγο από τον χρόνο της και μου μιλάει για το θέατρο, για τα παιδιά, μοιράζοντας μαζί μου σκέψεις για τα επόμενα βήματα στο μέλλον.
Μία κυρία του θεάτρου και ένας νέος δημοσιογράφος, συζητούν…

1. Φέτος, υπογράφετε τα κείμενα και την σκηνοθεσία , μαζί με την Χριστίνα Κουλουμπή, του έργου «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Το Παραμύθι χωρίς όνομα, είναι ένα υπέροχο αληγορικό και διαχρονικό παραμύθι που κατάφερε να μαγέψει το κοινό, χαρίζοντας μεγάλη επιτυχία όπου και αν παίχτηκε. Είναι ένα έργο που το χάρηκαν μικροί αλλά και μεγάλοι, δεδομένου ότι είναι ένα πολιτικό έργο με τεράστιο ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζει την πορεία του. Θα παίζεται τον χειμώνα στο ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

2. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράφετε και να σκηνοθετείτε παραστάσεις για τους μικρούς σας θεατές;

Είναι πολύ δύσκολο γι ‘αυτό και έχει τρομερό ενδιαφέρον. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι εύκολο να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον ενός παιδιού, το οποίο την ίδια στιγμή μπορεί να σκέφτεται πολλά, διαφορετικά πράγματα.

3. Τι είναι αυτό που σας ώθησε τα τελευταία 20 χρόνια να ασχοληθείτε σχεδόν αποκλειστικά με το παιδικό θέατρο;

Είναι πρόκληση να πετύχεις σε αυτόν τον χώρο. Λατρεύω τα παιδιά και ο,τι έχει σχέση με αυτά. Με ενδιαφέρουν και μου δίνουν στιγμές χαράς και ευτυχίας. Από την άλλη μεριά στον χώρο αυτό ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ δηλαδή , καλό είναι όσοι ασχολούμεθα, να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό.

4. Ήρωες στα παραμύθια, ήρωες και στην ζωή. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;

Οι ήρωες των παραμυθιών μπορούν να είναι πρότυπα στη ζωή. Και μέσα από ένα παραμύθι – αν αυτό είναι προσεγμένο και μελετημένο- πολλά μπορεί να δώσει στα παιδιά και φυσικά πολλά μπορούν να πάρουν και τα ίδια από αυτό.

5. Ποια η αφορμή κάθε φορά για να γράψετε ή να σκηνοθετήσετε μια παράσταση;

Πάντοτε με ενδιαφέρει να δώσω ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να πάρουν το βιβλίο στο χέρι τους να διαβάσουν και να μάθουν περισσότερα. Κι αυτά τα περισσότερα να είναι μαθήματα και εμπειρίες για τα βήματα τους στην ζωή!

6. Ελλάδα 2015. Τι σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό και τι ελπίζετε για το μέλλον της;

Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό και συνεχώς το αναπαράγω είναι πως πρέπει να βάλουμε μυαλό όλοι!! Και αυτοί που μας κυβερνάνε αλλά κι εμείς, ο απλός λαός, που κάθε άλλο παρά σοφός είμαστε…

7. Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε να επόμενα σχέδια σας…

Φέτος στο ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, θα ξεκινήσει και πάλι το έργο ΟΔΥΣΣΕΙΑ για τους φίλους μας που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μία θέση την προηγούμενη χρονιά. Υπολογίζουμε να πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο περιορισμένες παραστάσεις της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ. Επίσης, ετοιμάζουμε για τον Νοέμβριο δύο υπέροχα έργα, το ένα είναι η ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και τον ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΤΩΝ ΜΠΩΜΑΡΣΑΙ –ΡΟΣΣΙΝΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ. Ο Κουρέας της Σεβίλλης δεν είναι παραμύθι. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. Έχει δηλαδή μαγεία, ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου. Να σημειώσω ότι και τα δύο θέατρα, βρίσκονται στην οδό Πειραιώς. Οι σχολικές παραστάσεις, θα πραγματοποιούνται τις καθημερινές και για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και 3.30 μ.μ.

Σχόλια

Exit mobile version