Site icon Frapress

Νέα έρευνα δείχνει πως οι λεσβίες, οι γκέι και οι αμφιφυλόφιλοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους

Η έρευνα που αποδεικνύει πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα ευτυχία σου

Επιμέλεια: Δανάη Νάντια Λοΐζου Μάνσκε

Μια μεγάλη έρευνα αναφορικά με τις σεξουαλικές μειονότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία δείχνει πως οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, απ’ ότι είναι οι ετεροφυλόφιλοι.

Τα πορίσματα της έρευνας, από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου και του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης, δημοσιεύτηκαν στο Journal of Economic Behaviour and Organisation.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Household Longitudinal Study (33,000 άτομα) και το Household, Income and Labour Dynamics in Australia Survey (12,400 άτομα), η έρευνα αποκαλύπτει επίσης κάποιες χαρακτηριστικές διαφορές σχετικά με την ικανοποίηση της ζωής μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με τις ΛΟΑ (Λεσβίες-Ομοφυλόφιλοι-Αμφιφυλόφιλοι) κοινότητες που ζουν σε αυτές.

 

Τα βασικά ευρήματα είναι:

  • Οι αμφιφυλόφιλοι και στις δύο χώρες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και αναφέρουν χειρότερες καταστάσεις υγείας. Οι ομοφυλόφιλοι-ες στην Αυστραλία, όμως, δηλώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ζωή τους, σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους-ες στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.
  • Με εξαίρεση τους γκέι και τις λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και άλλες σεξουαλικές μειονότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία τείνουν να προέρχονται από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος και έχουν πιο μικρή πιθανότητα επαγγελματικής απασχόλησης, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.
  • Οι γκέι και οι λεσβίες της Αυστραλίας είναι το ίδιο υγιείς με τους στρέιτ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη διαφορικότητα όσον αφορά τα ποσοστά υγείας μεταξύ γκέι και λεσβιών μεμονωμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τους στρέιτ.
  • Τα πορίσματα φαίνεται να δείχνουν πως το κοινωνικό στίγμα αναφορικά με τους ομοφυλόφιλους και τις ομοφυλόφιλες στην Αυστραλία έχει μειωθεί έντονα και απουσιάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό.
  • Υπάρχουν ελάχιστα τεκμήρια πως οι λεσβίες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης ζωής σε σχέση με τις στρέιτ γυναίκες – αυτό διαφέρει χαρακτηριστικά όσον αφορά τους γκέι ανδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία, και τις λεσβίες γυναίκες στην Αυστραλία.
  • Ομοφυλόφιλοι-ες και αμφιφυλόφιλοι-ες μεγαλύτερης ηλικίας δεν δηλώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους στον βαθμό που το κάνουν οι νεώτεροί τους, γεγονός που φαίνεται να δείχνει πως:

α) Αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα˙

β) Έχουν συμβιβαστεί και έχουν προσαρμοστεί με κάθε στίγμα και διάκριση˙

ή γ) Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ψευδώς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, απ’ ότι ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα άτομα νεότερης ηλικίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, ο καθηγητής Nick Powdthavee του LSE’s Centre for Economic Performance, είπε πως υπάρχει μια χαρακτηριστικά μεγάλη διαφορετικότητα στην ικανοποίηση ζωής των γκέι και στρέιτ ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, σχετικά λίγα τεκμήρια για το αν οι λεσβίες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πιο χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης με την ζωή τους από τις ετεροφυλόφιλες αντίστοιχα. Αυτό παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά τόσο τους γκέι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις λεσβίες γυναίκες στην Αυστραλία», δηλώνει.

Σχόλια

Exit mobile version