Site icon Frapress

Ιράν, εκεί όπου το surf συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή

“Μόλις μπεις στο νερό οι κανόνες και οι νόρμες της κοινωνίας διαλύονται”

Το 2010 η Marion Poizeu (σκηνοθέτης) και μια Ιρλανδή surfer , η Easkey Britton , αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο Ιράν με στόχο ν’ανακαλύψουν μια άγνωστη περιοχή και να κάνουν surf.  Παρ’ότι οι ακτές της χώρας είναι ιδανικές για surf , το άθλημα δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο εκεί.

Έτσι  υπήρχαν πολύ σπάνια sufers και οι περισσότεροι ερασιτέχνες . Ο αρχικός στόχος τους ήταν απλά να ζήσουν μια περιπέτεια, να δουν εάν μπορούσαν να κάνουν surf σε αυτές τις ακτές. Το βασικό τους πρόβλημα ήταν εάν θα κατάφερναν , όντας γυναίκες , να κάνουν surf. 

Το Baluchistan , μια από τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του Ιράν , κυρίως γνωστό για το εμπόριο ναρκωτικών, ήταν μία από τις ιδανικές περιοχές για surf αλλά παράλληλα μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο . Παρ’όλα αυτά οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Οι Ιρανοί τις υποδέχτηκαν πολύ θερμά και ενθουσιάστηκαν όταν τις είδαν να κάνουν surf.

Την πρώτη φορά που επιχείρησαν να κάνουν surf μπήκαν στο νερό  απ’την μία πλευρά οι άντρες και από την άλλη οι γυναίκες αλλά καθώς δεν μπορείς να ελέγξεις τα κύματα σε κάποια στιγμή ενώθηκαν και έτσι άρχισαν να κάνουν όλοι μαζί. Όπως δήλωσε η Marion Poizeau στο TEDxChampsElyseesWomen.

Όταν γύρισαν , ανέβασαν ένα video με την εμπειρία τους , το οποίο πολύ σύντομα έγινε viral. Δέχτηκαν πολλά τηλεφωνήματα όπου τις προσκαλούσαν να γυρίσουν πίσω και να συνεχίσουν το project τους. Και το έκαναν.

Ξεκίνησαν λοιπόν επίσημα το project ,ψάχνοντας ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν και δημιούργησαν έναν οργανισμό, τον οποίο ονόμασαν waves of freedom. Τα μαθήματα που διοργάνωναν πήραν τέτοια διάσταση που έρχονταν γυναίκες απ’όλο το Ιράν ώστε να τα παρακολουθήσουν.

Το project ουσιαστικά χρησιμοποιεί το surf με στόχο την κοινωνική αλλαγή . Στον οργανισμό έχουν συμβάλει δυναμικά και οι γυναίκες του Ιράν. Δημιούργησαν επίσης ένα ντοκιμαντέρ όπου διηγούνται την εμπειρία τους και ονομάζεται “into the sea” .

Στην ουσία το “Waves of Freedom” αφορά πώς το surf μπορεί να μετατραπεί σε ένα μέσο βοήθειας των αδυνάτων μιας κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση των γυναικών και ο στόχος του είναι φυσικά η εισαγωγή της κουλτούρας του surf στο Ιράν.

Γιατί όμως το surf ; 

Οι δημιουργοί του project απαντάνε :  Γιατί το surf δεν είναι απλά ένα sport , είναι ένας τρόπος ζωής , είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημιουργίας. Το waves of freedom έχει δημιουργηθεί στην βάση ότι ο ωκεανός δεν κάνει διακρίσεις ” Μόλις μπεις στο νερό , οι κανόνες και οι νόρμες της κοινωνίας διαλύονται και η δύναμη του ωκεανού που ενώνει και προσφέρει την ευτυχία είναι μεγάλη” Easkey Britton (TEDx Dublin 2013)

Οι δύο γυναίκες τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται συχνά το Baloutchistan. Πέρα από την δημιουργία κάτι μοναδικού , ενός ζωντανού οργανισμού που συμβάλλει στην αλλαγή της κοινωνίας , έχουν δημιουργήσει και δυνατές φιλίες.

Παρ’ότι δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, καταφέρνουν να συνεννοηθούν και όλοι μαζί διαχειρίζονται αυτό το μεγάλο εγχείρημα . Βέβαια μιλάμε για μια κοινωνία που βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση και οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγάλες. Όπως και οι ίδιες δήλωσαν κάθε φορά που είναι να γυρίσουν πίσω φοβούνται αλλά έπειτα σκέφτονται όλους τους ανθρώπους που τις περιμένουν και ξαναγυρνάνε.

Σχόλια

Exit mobile version