Site icon Frapress

Η πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα!

Όμορφα πράγματα, γεμάτα πρωτοτυπία συμβαίνουν στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Στα πλαίσια μιας ιδιάζουσας και εποικοδομητικής κατασκήνωσης, παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται σε επαφή με την ρομποτική και τις ποικίλες εκπαιδευτικές της μεθόδους.
Η όλη δράση της εν λόγω κατασκήνωσης, ανήκει στην EDUACT. Η EDUACT είναι μια εθελοντική ομάδα από νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες και ειδικούς παιδαγωγούς πληροφορικής που έχουν ως στόχο την δράση. Η ιδέα είναι να ενισχύσει τις υψηλές επαγγελματικές αξίες που υπάρχουν σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον τομέα της εκπαίδευσης και να συμμετάσχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εμείς, συναντήσαμε ένα από τα βασικά μέλη αυτής της ομάδας, τον Βασίλη Τάνη, ο οποίος μας μίλησε για την εν λόγω δράση, την κατασκήνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και την πορεία της ρομποτικής στην χώρα μας κι όχι μόνο.

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτού του πρωτότυπου εκπαιδευτικού εγχειρήματος και ποιοι οι σκοποί του;

Η ομάδα μας οργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League τον Μάρτιο του 2014. Η μεγάλη του επιτυχία και η δίψα – λαχτάρα των παιδιών για περισσότερα, μας έδωσε την ώθηση να ψάξουμε κάποια ακόμα δράση για τα παιδιά, που να έχει την αγαπημένη τους πλέον ρομποτική. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι το περιβάλλον και οι αρχές της κατασκήνωσης είναι το πιο κατάλληλο για να επεκτείνουμε τη δράση μας και έτσι να δημιουργήσουμε έναν οργανωμένο κύκλο «ρομποτικών» δράσεων για όλη τη χρονιά. Σκοπός του είναι η παροχή όλων των κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων και αθλημάτων με την έντονη παρουσία εργαστηρίων ρομποτικής. Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους και ο τρόπος διάδοσης της γνώσης γίνεται μέσω του παιχνιδιού! Στόχος μας είναι το robotics camp, Sea, Sun and fun να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να καθιερωθεί, όπως και ο διαγωνισμός μας, ως το δυνατότερο event ρομποτικής σε κατασκήνωση στη θάλασσα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την δράση της EDUACT, της οποίας είστε και βασικό μέλος.

Η eduACT είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους κυρίως. Αποτελούμαστε από μία ομάδα ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, βελτιώνοντας τους νέους γύρω μας, κάνοντας τους καλλιεργημένους, πολύπλευρους, μαθαίνοντας να σέβονται τις αξίας της ομάδας. Ουσιαστικά, γνήσιους κάτοικους του νέου μοντέρνου κόσμου. Σημαντικό για εμάς είναι η παροχή υψηλής ποιότητας παροχών σε όλους, ακόμα και σε πληθυσμιακές ομάδες παραγκωνισμένες, μέσω του επαγγελματικού εθελοντισμού που δείχνουμε.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα ‘’Ρομποτική για όλους’’;

To ιδιαίτερο του προγράμματος «ρομποτική για όλους» είναι πως προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες εκπαιδευτικής ρομποτικής σε παιδιά, που δεν θα είχαν πρόσβαση λόγω κόστους. Έτσι δημιουργούμε ομάδες ή εκδηλώσεις, βρίσκουμε ανθρώπους που τις πιστεύουν και μας υποστηρίζουν για να τις πραγματοποιήσουμε. Φυλακές ανηλίκων, προγράμματα επανένταξης παραβατικών παιδιών, ευαίσθητες περιοχές (π.χ. Δενδροπόταμος) ή ακόμα και Νεανικές εστίες ενοριών είναι κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Που εδρεύει η κατασκήνωση, ποιο το όριο ηλικίας των παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν και ποιες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει;

Η κατασκήνωση αυτή τη στιγμή όπως και πέρσι διεξάγεται στην κατασκήνωση Σκούρας που μπορεί και παρέχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά είναι ηλικίας από 8 έως 15 ετών και χωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με την ηλικία τους. Το πρόγραμμα τους ξεκινάει νωρίς το πρωί στις 8, περιέχει 4 ώρες εργαστηρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής 2 το πρωί και 2 το απόγευμα. Τα εργαστήρια είναι οργανωμένα από τον κ. Χρυσανθακόπουλο Βασίλη, συνεργάτη, φίλο και υποστηρικτή μας, που θεωρείται ο καλύτερος designer στην Ελλάδα και από τους καλύτερους στον κόσμο. Τα παιδιά συμμετέχουν κανονικά στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κάνοντας στίβο, ιππασία και πολλά, πολλά άλλα. Το πρόγραμμα μας κλείνει κάθε μέρα με βραδιά ψυχαγωγίας από τον πολύ έμπειρο ψυχαγωγό μας, Βασίλη Αραμπατζή.

Πως εκλαμβάνουν τα παιδιά όλη αυτή την εμπειρία και ποιες οι απορίες που σας υποβάλουν σχετικά με τη ρομποτική;

Τα παιδιά ασχολούνται με κάτι ιδιαίτερο που συνειδητά έχουν επιλέξει, δείχνουν πολύ προσηλωμένα, γεμάτα ενθουσιασμό και πάθος για γνώση. Οι ερωτήσεις τους είναι καταιγιστικές και πολλές φορές μας βάζουν και τους ίδιους να προβληματιστούμε για να τους απαντήσουμε, άλλωστε και μαθαίνουμε από αυτούς!

Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών στην κατασκήνωση και ποιο το διάστημα διαμονής τους σε αυτήν;

Ξύπνημα στις 8, πρωινό στις 8.30, ρομποτική 9.00-11.00, θάλασσα και μεσημεριανό μέχρι τις 14.00, στη συνέχεια ξεκουράζονται για να ξαναρχίσουν τα εργαστήρια στις 16.00-18.00, ενώ το απόγευμα ασχολούνται με δραστηριότητες της κατασκήνωσης αλλά και την πισίνα. Το βραδινό είναι στις 8.15 και η ψυχαγωγία στις 21.15-23.00, ώσπου να κοιμηθούν στις 23.30 για μία νέα μέρα!

Φοβηθήκατε ποτέ ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα είχε επιτυχία στην Ελλάδα;

Είχαμε ενδοιασμούς όταν σκεφτήκαμε τηn ιδέα, όμως ο ενθουσιασμός των παιδιών και το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο της ρομποτικής, μας έδωσαν πίστη στο εγχείρημα μας. Σημαντική ήταν και η εμπειρία των περισσότερων στελεχών μας σε άλλες κατασκηνώσεις. Το μόνο που μας δυσκόλεψε ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο των εγγραφών.

Μπορούν όλοι να γίνουν εθελοντές σε αυτήν την δράση κι αν ναι με ποιο τρόπο;

Όπως όλες οι δράσεις μας έτσι και η κατασκήνωση μας είναι ανοιχτές προς κάθε ενδιαφερόμενο. Για να συμμετέχει κανείς σε κάτι τόσο μεγάλο προϋποθέτει να έχει γίνει εθελοντής σε άλλες μικρότερες δράσεις, να κατανοεί τους σκοπούς του σωματείου και να ενστερνίζεται τις αξίες του. Συνεπώς όλοι όσοι έχουν διάθεση να προσφέρουν και αγάπη για τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτοι με ένα mail ή τηλέφωνο.

Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία της ρομποτικής στην χώρα μας και ποιες οι ελπίδες για εξέλιξη της τα επόμενα χρόνια;

Η ρομποτική είναι είδος πολυτελείας στη χώρα μας και υπηρεσία για λίγους. Μεγάλος στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτό το στερεότυπο για αυτό και έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα «ρομποτική για όλους». Η ρομποτική θέλουμε να γίνει ο τρόπος για τους νέους να μάθουν να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες με ωφέλιμο τρόπο και όχι μόνο για παιχνίδι, να γίνουν ενεργητικοί νέοι και τελικά να έρχονται σε επαφή και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, μακριά από την τάση που υπάρχει να τους απομακρύνει.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να μου πείτε ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του προγράμματος σας;

Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι να φέρουμε παιδιά από όλο τον κόσμο στην κατασκήνωση μας, που θα αλληλεπιδρούν μέσω της ρομποτικής, με το πρόγραμμα να τρέχει στα αγγλικά. Παράλληλα, στόχο αποτελεί και η δημιουργία περισσότερων περιόδων καθώς κι η συγκέντρωση των καλύτερων ειδικών εκπαιδευτών ρομποτικής από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/pages/eduACT/537951979567686?fref=ts

Σχόλια

Exit mobile version