‘‘Εριστική διαλεκτική είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς
και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του,
είτε έχει δίκιο-είτε άδικο!”
Τάδε έφη Αρθουρ Σοπενχάουερ… σε ένα από τα πιο γνωστά φιλοσοφικά του έργα ”Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο”. Λίγο αργότερα έγραψε ακόμη ένα, επίσης πολύ πετυχημένο και δημοφιλές ”Η Τέχνη του να είσαι προσβλητικός”.
Σε αυτά τα 2 έργα ο Γερμανός Φιλόσοφος διατύπωσε σκέψεις και αλήθειες, οι οποίες ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους (γεννήθηκε το 1788 μ.Χ), με αποτέλεσμα να μην βρει το θάρρος να τα εκδώσει, πριν το θάνατο του (1860 μ.Χ).
Θα αναρωτιέσαι τώρα βέβαια εσύ αγαπητέ αναγνώστη, τι σχέση μπορεί να έχουν τα 2 αυτά βιβλία του Σοπενχάουερ με το συγκεκριμένο άρθρο που θα μιλήσουμε για Οπαδούς; Είναι εκπληκτικά απλό, καθώς όπως όλοι γνωρίζουν οι Έλληνες οπαδοί, μέσω της Τέχνης του να είναι προσβλητικοί, έχουν καταφέρει να έχουν πάντα δίκιο…
Στο ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν που μας πέρασε, η απαίτηση (σύμφωνα με έγκυρες Θεσσαλονικιώτικες πηγές) μερίδας ένθερμων οπαδών του ΠΑΟΚ, ήταν να αναλάβει την ομάδα ο αγαπημένος της προπονητής. Ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος κ Ιβάν Σαββίδης, αφού είδε ότι το εγχείρημα με τον Ολλανδό Χουμπ Στέφενς δεν του βγήκε και εφόσον είχε πάρει απόφαση πως προέχει η οικονομική εξυγίανση του συλλόγου, επέλεξε να τους κάνει το χατήρι και να δώσει την ευκαιρία στον έμπειρο Έλληνα τεχνικό, ο οποίος στο παρελθόν έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές τον δικέφαλο του Βορρά.
Η επιρροή των σκληροπυρηνικών φίλων του ΠΑΟΚ έπιασε τόπο για ακόμη μια φορά. Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα -τα Χριστούγεννα- η ομάδα τους βρέθηκε να φιγουράρει στην 1η θέση της βαθμολογίας και μάλιστα με 5 ολόκληρους πόντους διαφορά από τον 2ο Ολυμπιακό. Όλα έδειχναν πως ”η φωνή του λαού” δικαιωνόταν… Όμως μόλις 2 μήνες αργότερα ξεκίνησε η κατηφόρα. Η φωνή του λαού, μετατράπηκε σε οργή του λαού. Ο σύλλογος δεν είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, ήρθαν οι 1οι τραυματισμοί, οι 2οι, οι 3οι, οι 8οι και ο κατήφορος δεν είχε τελειωμό. ΦΥΣΙΚΑ δεν ήταν δυνατόν ο ΠΑΟΚτζής οπαδός να μείνει άπραγος. Πήγανε ”μηχανάκια” να μιλήσουν με παίχτες στην προπόνηση, με προπονητές σε σπίτια, με προέδρους και γενικούς αρχηγούς στα γραφεία και δε συμμαζεύεται. Και αφού είδαν και απόειδαν, ξεκίνησαν να κράζουν τους πάντες. Ναι, κράξανε μέχρι και τον άνθρωπο για τον οποίο το καλοκαίρι δώσανε αγώνες για να τον ξαναδούν στον πάγκο της ομάδας τους. Για αυτούς δεν είχε βέβαια καμιά σημασία. Το μόνο που είχε σημασία, ήταν ότι για ακόμη μια φορά… ”Είχαν δίκιο”!
Τον Έλληνα οπαδό δεν τον πιάνεις πουθενά. Δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη μαζί του ποτέ, γιατί σήμερα μπορεί να λέει ”Α” και μεθαύριο να λέει ”Ω”. Είναι ο ορισμός της αντίδρασης χωρίς ουσιαστικό λόγο (και κυρίως χωρίς υπομονή)…
”Είναι σαν το γκρίζο, που αν το βάλεις δίπλα στο άσπρο φαίνεται σαν μαύρο
και αν το βάλεις δίπλα στο μαύρο φαίνεται σαν άσπρο”
Εξυπακούεται πως οι φανατικοί του ΠΑΟΚ, δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την τέχνη του να είσαι οπαδός (παρόλα αυτά είναι οι κορυφαίοι του είδους). Παραδείγματα υπήρξαν πολλά και από τους υπόλοιπους:
Oι Παναθηναϊκοί το 2003 κατάφεραν να φάνε μόλις σε 4 παιχνίδια τον Φερνάντο Σάντος επειδή την προηγούμενη σεζόν ο Πορτογάλος τεχνικός είχε κάτσει στον πάγκο της ΑΕΚ. To 2006 έδειραν τον Χανς Μπάκε στην Πάτρα, μετά από την ισοπαλία με την ουκρανική Σαπορίζια .
Οι Αεκζτήδες μια ζωή τα έβαζαν με τον Μπάγεβιτς και τις εκάστοτε διοικήσεις (Βλέπε Ντέμη).
Οι Ολυμπιακοί όποτε κάνουν 2η συνεχόμενη ήττα απαιτούν τα σκαλπ των πάντων και ξήλωμα ολόκληρης της ομάδας από την αρχή( ”φέρτε μας το 7ο-8ο-21ο και φύγετε από δω”).
Οι Αρειανοί και οι Νέοι Πανιώνιοι -Μέγα κάφροι ( οι μεν έχουνε δείρει μέχρι και οικογένειες σε αγώνες ακαδημιών, οι δε είχαν διαλύσει ένα βράδυ το γήπεδο τους, προκειμένου να μην πάει η ΑΕΚ να παίξει εκεί ευρωπαϊκό παιχνίδι)!
Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Είναι στην κουλτούρα μας!
Στην Ελλάδα όσες φορές και να κατακρίνουμε μιλώντας :
- για τα επεισόδια στα γήπεδα
- για τις άσκοπες απολύσεις των προπονητών που δεν τους δόθηκε είτε το σωστό υλικό, είτε ο απαραίτητος χρόνος για να δείξουν το έργο τους
- για τις παράγκες και τα στημένα
μια ζωή η ιστορία θα επαναλαμβάνεται (και όχι μόνο στον αθλητισμό)…
Όπως πολύ σοφά είχε πει και ο Σοπενχάουερ:
”To γενικότερο δίδαγμα της ιστορίας, είναι τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο, έχει διαβάσει σχεδόν όλη την ιστορία…”