Η ελληνική μουσική εισχωρεί απροσδόκητα σε ξένες hip hop παραγωγές μέσω samples!
Οι διάφοροι hip hop παραγωγοί / beatmakers παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί μουσικά από πάρα πολύ ετερογενή μεταξύ τους είδη και ακούσματα που γίνονται μέρη της παραγωγής μέσω samples.
Έτσι, ακόμα και αυτοί που έχουν μια εμμονή με κάποιο είδος ως πηγή ήχων για το κόψιμο και ράψιμο μελωδιών, πολύ συχνά κάνουν εξαιρέσεις χρησιμοποιώντας κάτι πολύ διαφορετικό ή “εξωτικό” για τα αυτιά των ακροατών κυρίως του Δυτικού κόσμου.
Από αυτό το παιχνίδι δε θα μπορούσε να λείπει και η μικρή και αρκετά εσωστρεφής μουσική μας σκηνή (μιλώντας για όλο το φάσμα της χρονικά και ηχητικά). Είναι παράξενο, αλλά μια χώρα των 10 εκατομμυρίων στα σύνορα με την Ανατολή και μια γλώσσα απαγορευτικά δύσκολη και περιορισμένη στην ουσία στα γεωγραφικά μας σύνορα έχει εμπνεύσει πολλές παραγωγές.
Μάλιστα μερικοί Έλληνες καλλιτέχνες είναι άξιον απορίας πως έφτασαν σε αυτιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ειδικά σε εποχές που το Ίντερνετ δεν μπορούσε να προσφέρει απλόχερα δεκάδες gigabyte από MP3 ή μουσικές πληροφορίες αβίαστα.
Κι αν για τα τον Χατζιδάκι η παραμονή του στην Αμερική, όπου έγραψε μουσική για τους New York Rock and Roll Ensemble, ή το γεγονός ότι πέρασε τα σύνορά μας με soundtrack για ταινίες, όπως το “Blue” και το “Topkapi”, προσφέρουν μια λογική απάντηση (παρόμοιοι λόγοι ισχύουν και για τον άλλο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη), σε ορισμένες περιπτώσεις από τα κομμάτια που θα δούμε παρακάτω η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί.
Ιδού μια λίστα με hip hop κομμάτια, λοιπόν, που χρησιμοποίησαν samples από ελληνικές μουσικές !
Ας ξεκινήσουμε με samples που τιμούν το Μάνο Χατζηδάκι.
Πρώτοι και καλύτεροι οι Black Moon από τη Νέα Υόρκη, πίσω στο 1999, πειράζοντας το “The day” από τη συνεργασία του Χατζιδάκη και των New York Rock and Roll Ensemble στο album “Reflections”.
Ο Main Flow σε ένα εξαιρετικό κομμάτι σαμπλάρει το “Μανούλα μου” με τη φωνή του Λάκη Παππά.
Ο Stoupe, από τους Jedi Mind Tricks, αρέσκεται σε αρκετούς δίσκους να χρησιμοποιεί κάποιο ελληνικό στοιχείο, κάτι που έπραξε και στον πιο πρόσφατο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό.
Μας τιμά και με το παραπάνω, αφού τα samples μπορεί να είναι είτε η φωνή του Βοσκόπουλου σε κάποια εισαγωγή (!!!), είτε η φωνή της Αρβανιτάκη, ή και σημεία από το κλασσικό “Σαν με κοιτάς”.
Οι Hieroglyphics από το Σικάγο σε ένα από τα κλασσικά τους άλμπουμ και στο κομμάτι “What the funk” χρησιμοποιούν samples μπουζουκιού από το “Γωνιά Γωνιά” του Μίκη Θεοδωράκη που πρωτοερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Οι Dilated Peoples το 2004 πάτησαν πάνω στο “Διψασμένο Παλικάρι” του Ξαρχάκου στο κομμάτι “Reach us”. Μάλιστα έχουν πάρει και φωνητικό δείγμα από το ρεφρέν, στο οποίο η Μοσχολιού τραγουδάει “Δίψασε το παλικάρι”, παίζοντάς το πιο αργά και κόβοντας το έψιλον στο τέλος, ώστε να το κάνουν να ακούγεται σαν “Reach us” !
Οι Γερμανοί Snowgoons φτιάξανε beat για τους Living Legends πάνω στο “Ένα πρωινό-Άναμπελ” από την ταινία “Κορίτσια στον Ήλιο”.
Την τιμητική του από τους ίδιους είχε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Οι επιλογές ωστόσο δεν είναι πάντοτε τόσο… ποιοτικές. Η εξήγηση με μερικά παραδείγματα παρακάτω.
Method man και GZA από Wu Tang, φαίνεται πως κάποιο βράδυ στο Staten Island της Νέας Υόρκης τα σπάσανε με Καίτη Γαρμπή (!) και είπανε να το τιμήσουν και δισκογραφικά.
Το ίδιο και οι Living Legends από την California, που προτίμησαν όμως Νατάσα Θεοδωρίδου.
Για την ιστορία, το πιο εμπορικό κομμάτι που έχει χρησιμοποιήσει ελληνικό sample είναι σίγουρα το “Run this town” σε παραγωγή Kanye West και NO.I.D, το οποίο ερμηνεύουν ο Jay Z , η Rihanna και ο ίδιος ο West.
Συγκεκριμένα, περιέχει δείγμα από το κομμάτι “Μια μέρα στην Αθήνα” ενός άγνωστου ροκ συγκροτήματος των 70s με το όνομα “Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης”, με αποτέλεσμα ο δίσκος κυκλοφορίας 1976 να είναι πια συλλεκτικός και δυσεύρετος, παρόλο που επανακυκλοφόρησε.
Φυσικά τα χρησιμοποιημένα samples δεν είναι μόνο τα προαναφερθέντα. Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, μάλιστα μερικά άγνωστα σε σημείο να είσαι σίγουρος πως είναι ελληνικά αλλά με τίποτα να μη μπορείς να βρεις το αυθεντικό κομμάτι!
Με λίγο ψάξιμο και τη βοήθεια του whosampled.com μπορείτε να βρείτε ωστόσο αρκετά κομμάτια εμπνευσμένα από τα μέρη μας. Καλά ψαξίματα και ακροάσεις !