“Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.”
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο σκοπός του εορτασμού αυτής της ημέρας είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και ηθικό φραγμό. Για το λόγο αυτό, και ως μια μικρή έκφραση αυτού του επιθυμητού συναισθήματος, κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς το ευρύτερο κοινό, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να γνωρίσουν την μαγεία του χορού. Στον εορτασμό αυτόν της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, επίσημος συνεργάτης της Διεθνούς Επιτροπής Χορού είναι η Παγκόσμια Ένωση Χορού.
Εκδηλώσεις σήμερα:
Σήμερα ο χορός γιορτάζεται και δίνεται η ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να επισκεφτείτε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται λόγω της ημέρας:
Πάτρα: Το Θέατρο Λιθογραφείον θα παρουσιάσει το DA DA 15, (DAnce DAy 2015), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, σε συνεργασία με το Studio Ekfrasis DERIDA, το οποίο προσφέρει ανοιχτά μαθήματα χορού.
Αθήνα: Η Μουσική Βιβλιοθήκη γιορτάζει την Παγκόσμια Hμέρα χορού με χορευτικά δρώμενα για όλους στο Aίθριο των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.
Θεσσαλονίκη: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης,το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Καθηγητών Χορού συνεργάζονται και γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια ημέρα χορού 2015. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί με μαθήματα και εργαστήρια στο Βασιλικό Θέατρο, συνεχίζονται με την παρουσίαση σχολών χορού και ομάδων στο σταθμό του ΟΣΕ και στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και επιστρέφουν στο Βασιλικό Θέατρο με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού 29 Απριλίου 2015
“Πριν από έναν αιώνα ο διάσημος Ρώσος διοργανωτής Σεργκέι Ντιαγκίλεφ έφερε επανάσταση στο μπαλέτο καλώντας τους πιο προικισμένους ζωγράφους και μουσικοσυνθέτες της εποχής του να συμβάλουν στις παραστάσεις του. Πιστεύω ότι οι σημερινοί χορογράφοι παραμελούν τις άλλες τέχνες και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μαζί με τους ισότιμούς τους σε άλλους τομείς. Είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα εκτιμήσει περισσότερες τέχνες εντεταγμένες σε χορευτικές παραστάσεις, αρχίζοντας από τις κλασικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και πιο μοντέρνες μορφές όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα πολυμέσα, ο σχεδιασμός φωτισμού. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω περισσότερο προτείνοντας τον εμπλουτισμό της χορογραφίας με ανθρωπιστικές επιστήμες (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και γλωσσολογία). Προσωπικά, θα απολάμβανα ιδιαίτερα την αφήγηση ιστοριών, τις πολεμικές τέχνες και – το λέω σοβαρά – τη μαγειρική. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σ’αυτό, αφού οι Αρχαίοι Έλληνες στα συμπόσιά τους συνδύαζαν όλα τα παραπάνω. Εικοσιπέντε αιώνες μετά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι μια ολοκληρωμένη παράσταση συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες τέχνες. Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με έναν συγγενή οργανισμό για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Η Διεθνής Ένωση Πλαστικών Τεχνών IAA/AIAP είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα στα δικά μας στην UNESCO. Η κοινή μας πρόταση είναι να συνδυάσουμε το χορό με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης στο χώρο των εικαστικών τεχνών.[…]” Α. Ράφτης. Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID, UNESCO, Paris
Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε περισσότερους από 100,000 επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Ο χορός είναι πάθος! Γνωρίστε τον..!
“Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους. Είναι μεγάλοι εξαιτίας του πάθους τους.”