Site icon Frapress

19 σκληρές αλήθειες που πρέπει να δεχτείς για να πετύχεις

σκληρές αλήθειες

Κάποιες φορές σε άσχημες στιγμές θέλουμε ένα λόγο παρηγοριάς. Αυτό που έχουμε ανάγκη, όμως, είναι σκληρές αλήθειες που θα μας ενεργοποιήσουν!

Αυτός ο οδηγός είναι γεμάτος με σκληρές αλήθειες και λειτουργεί όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Σε τρολάρει κάποιος online; Το διαβάζεις. Κάποιος μισεί τον τρόπο που γράφεις, το προϊόν ή τη δουλειά σου; Το διαβάζεις. Απολύθηκες; Το διαβάζεις. Αποκάλυψη ζόμπι; Εεμ… Το διαβάζεις και πάλι!

1. Όλοι προσβάλλονται πάντα

Ο καθένας έχει τους δικούς του τρόπους. Όσο κι αν διαλαλούμε πόσο ανοιχτόμυαλοι είμαστε, όλοι λεπτολογούμε πάνω στις συνήθειες των άλλων. Αυτό δε θα έπρεπε να μας σταματά απ’ το να κάνουμε αυτό που κάνουμε, αλλά δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει κιόλας όταν κάποιος προσπαθήσει να μας πει πόσο προσβλήθηκε απ’ αυτό που του είπαμε.

2. Αυτός που προσβάλλεται σημαίνει ότι έλαβε το μήνυμα

Σε πρόσεξαν, έλαβαν το μήνυμα και επεξεργάστηκαν αυτό που είπες. Σίγουρα, εξέφρασαν την προσβολή που ένιωσαν, αλλά τώρα ξοδεύεις περισσότερο από το χρόνο τους γιατί σου εξηγούν πόσο ή γιατί προσβλήθηκαν. Η ζωή συνεχίζεται, ο πλανήτης θα συνεχίσει να γυρνά και χωρίς εσένα, κανείς δε θα είναι σοφότερος για το γεγονός ότι κάποιος προσβλήθηκε.

3. Το να μη σε προσέχουν είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Αν κανείς δε σε μισεί, τότε κανείς δε σου δίνει σημασία. Κάθε άνθρωπος, στον οποίο δίνεις τώρα σημασία, σε κάποια στιγμή της ζωής του, βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση. Τη διατήρησαν και εργάστηκαν αρκετά, ώστε να αρχίσουν να αποκτούν φωνή και να ακούγονται. Αν κανείς δε σε παρατηρεί ακόμα, μπορείς να βιώσεις την αληθινή ελευθερία – να χορέψεις με τα εσώρουχά σου, να γράφεις μόνο για τον εαυτό σου, να είσαι παράξενος.

4. Θα κριθείς

Τις περισσότερες φορές φοβόμαστε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Δεν είναι ερώτηση για το αν οι άνθρωποι θα σε κρίνουν, γιατί σίγουρα θα σε κρίνουν. Οι άνθρωποι είναι επικριτικοί και η κριτική τους είναι τρομακτική. Ενώ νοιαζόμαστε για το τι θα πουν οι άλλοι, γίνεται επικίνδυνο όταν εκτιμούμε τη δική τους άποψη περισσότερο από τη δική μας.

Η λίστα συνεχίζεται με σειρά σημαντικότητας: 1. Η γνώμη μας για τον εαυτό μας, 2. (πολύ μακρινό νο. 2) Η γνώμη των άλλων για εμάς.

5. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο σεβασμό και στην κριτική

Το να σε κρίνουν και να σε σέβονται δεν είναι το ίδιο. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είσαι ένας απαίσιος άνθρωπος, αλλά να σε σέβονται. Αντιστρόφως, αν κάποιος σε κρίνει ως καλό ή αξιοπρεπή άνθρωπο, αυτό δε σημαίνει ότι σε σέβεται. Οι άνθρωποι συναντούν συνεχώς καλά και αξιοπρεπή άτομα. Από την άλλη, οι άνθρωποι δε συναντούν συνέχεια άτομα που σέβονται.

6. Ο αυτοσεβασμός οδηγεί σε παγκόσμιο σεβασμό

Αν σέβεσαι τον εαυτό σου – δημόσια και περήφανα – οι πιθανότητες δείχνουν ότι οι άλλοι θα σε ακολουθήσουν. Ακόμα κι αν δε σε ακολουθήσουν, τουλάχιστον εσύ σέβεσαι τον εαυτό σου και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

7. Το δικαίωμα και ο αυτό-σεβασμός είναι διαφορετικά πράγματα

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει ότι ξέρεις τι είσαι πρόθυμος να κάνεις και τι όχι. Είναι η τιμή και η αξιοπρέπεια που σε κάνουν να είσαι εσύ. Δικαίωμα σημαίνει ότι πιστεύεις πως κάτι σου αναλογεί. Βασικά, αυτό που σου αναλογεί είναι ο δικός σου αυτοσεβασμός και να σε αντιμετωπίζουν αξιοπρεπώς οι γύρω σου.

Για ο,τιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εργαστείς. Ακόμα και τότε, ακόμα κι αν δεν πάνε τα πράγματα όπως τα ήθελες, μερικές φορές συμβαίνει κι αυτό.

8. Δε χρειάζεσαι όσους δε σε σέβονται

Το καλό σχετικά με τους ανθρώπους που δε σε σέβονται είναι ότι αν δε σου προκαλούν κάποιο κακό, μπορείς να τους αγνοήσεις τελείως. Ποτέ δε θα στηρίξουν τη δουλειά σου ή θα σε βελτιώσουν ως άνθρωπο, οπότε τους αφήνεις όσο πιο γρήγορα και ήσυχα μπορείς.

9. Οι άνθρωποι που σε σέβονται και σ’ εκτιμούν είναι γαλαζοαίματοι

Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για εσένα στον πλανήτη. Είναι αυτοί που όχι μόνο σε προσέχουν, αλλά ενδιαφέρονται και για εσένα. Να συμπεριφέρεσαι σε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι γαλαζοαίματοι, γιατί για εσένα, θα έπρεπε να είναι. Κάνε πράγματα για εκείνους, να είσαι γενναιόδωρος απέναντί τους και βασικά σιγουρέψου ότι ξέρουν πόσο πολύ τους εκτιμάς.

10. Η αυτοπεποίθηση είναι για όλους

Δε χρειάζεται να είσαι ισχυρός ή να φωνάζεις για να έχεις αυτοπεποίθηση. Μερικές φορές, τα άτομα με αυτοπεποίθηση είναι τα πιο ήσυχα. Γνωρίζουν όσα γνωρίζουν και δε χρειάζεται να τα διαλαλούν για να χτίσουν αυτοπεποίθηση. Τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή ή όταν ερωτηθούν. Επίσης, τα μοιράζονται μ’ έναν τρόπο που θεωρούν κατάλληλο για εκείνα. Η αυτοπεποίθηση έρχεται από μέσα μας.

11. Μη νοιάζεσαι

Αν νοιάζεσαι για τα πάντα και για όλους, σύντομα θα στερέψεις και θα χρεοκοπήσεις τη στιγμή που θα χρειάζεται να νοιαστείς πραγματικά. Ο χρόνος σου θα περιοριστεί, θα αγχώνεσαι για μικροπράγματα και ασήμαντους ανθρώπους. Εξωτερικοί παράγοντες θα κανονίζουν τη ζωή σου και θα την ισοπεδώσουν.

12. Να νοιάζεσαι για όσα μετρούν πραγματικά

Είναι οκ να νοιάζεσαι για ό,τι πραγματικά σ’ ενδιαφέρει. Αν δε σε νοιάζει τίποτα, γρήγορα θα γίνεις κυνικός και ξεθεωμένος. Είναι καλό να έχεις λίγους ανθρώπους και λόγους για τους οποίους νοιάζεσαι πραγματικά.

13. Το να μη νοιάζεσαι είναι το αντίθετο της απάθειας

Η απάθεια είναι η αδιαφορία που νιώθεις όταν κάτι δε σε νοιάζει. Το να μη σε νοιάζει σημαίνει ότι έχεις σταματήσει να ενδιαφέρεσαι για κάτι, ενώ δε θα έπρεπε. Το να μη σε νοιάζει είναι δύναμη με τη μορφή της θέλησης, ενώ απάθεια είναι η απουσία συναισθήματος.

14. Να είσαι απερίσκεπτος και χαζός όσο πιο συχνά μπορείς

Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι κάνει. Οι ειδικοί, οι πνευματικοί ηγέτες, αυτοί που φαίνεται να τα έχουν όλα – υπάρχουν πολλές μεταβλητές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να δημιουργήσουν την επιτυχία τους.

Η μόνη διαφορά ανάμεσά σε αυτούς και σε όσους δεν έχουν βιώσει την επιτυχία ακόμα είναι ότι δοκίμασαν πολλές διαφορετικές ιδέες και δε σταμάτησαν να προσπαθούν μέχρι να πετύχουν αυτό που ήθελαν. Ανησυχούν περισσότερο για το «Τι θα μπορούσε να συμβεί αν εγώ…» από το «Τι θα σκεφτούν οι άλλοι αν εγώ…»

15. Όλοι είναι παράξενοι, αμήχανοι και διαφορετικοί

Κι εσύ είσαι, οπότε αξιοποίησέ το ως πλεονέκτημα. Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις θετικά ή αρνητικά είναι να είσαι ο αληθινός, παράξενος εαυτός σου. Διαφορετικά γίνεσαι ένα με τη μάζα. Αποδέξου ό,τι σε κάνει διαφορετικό, ακόμα κι αν είναι δύσκολο και αγχωτικό.

Όλοι όσοι εσύ θαυμάζεις το κάνουν αυτό. Σκέψου το. Όλοι παίρνουν τα χαλινάρια αυτού που τους κάνει διαφορετικούς και το χρησιμοποιούν ως προνόμιο. Κανείς απ’ όσους έχεις ακούσει δεν έφτασε ψηλά κάνοντας ό,τι κάνουν όλοι.

16. Μην αφήνεις κανέναν να διαμορφώνει τα όριά σου

Αν κάποιος σου πει «Δε θα έπρεπε να το κάνεις αυτό» ή «Αυτό δεν μπορεί να γίνει», κατάλαβε ότι μιλούν για τη δική τους εμπειρία, μέχρι ν’ αποδείξεις κάτι διαφορετικό για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις, αλλά οι συμβουλές τους θολώνονται από τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους εμπειρίες και τις δικές τους επιλογές.

Ποτέ μην αφήσεις κάποιον να διαμορφώσει τα δικά σου όρια. Αυτό σημαίνει ότι είναι τα δικά τους όρια, όχι τα δικά σου, και ότι ακολουθείς ό,τι σου λένε.

17. Μάθε ποιος είσαι (και ποιος δεν είσαι)

Αν έχεις αυτοσεβασμό και δικά σου όρια, θα βοηθούσε να ήξερες και λίγο για τον εαυτό σου, ώστε να λαμβάνεις μόνος σου αυτές τις αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ποιος είσαι και ποιος δεν είσαι. Πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τους άλλους. Η ειλικρίνεια είναι πολύ ευκολότερη από το να παίζεις ένα ρόλο, επειδή πιστεύεις ότι είναι ένας ρόλος που χρειάζεται να παίξεις.

18. Η ειλικρίνεια δε σου δίνει άδεια να φέρεσαι σαν βλάκας

Το να είσαι ειλικρινής δε σου δίνει την άδεια να μιλάς πολύ και ατιμώρητα, και μετά να λήγεις τα πράγματα κάπως έτσι: «Ήμουν απλά ειλικρινής…». Όχι, ήσουν απλά βλάκας. Μην είσαι βλάκας. Ούτε οι βλάκες συμπαθούν άλλους βλάκες. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις αν είσαι ειλικρινής ή απλά βλάκας είναι πρώτα να σκεφτείς και μετά να μιλήσεις.

19. Οι προσδοκίες σχετίζονται αντίστροφα με την αίσθηση του επιτεύγματος

Το Bhagavad Gita δηλώνει ότι έχουμε δικαίωμα στη δουλειά, όχι στους καρπούς της δουλειάς αυτής. Μην κάνεις τίποτα επειδή προσδοκάς κάτι να επέλθει από αυτό – καν’ το επειδή θες πραγματικά να το κάνεις εξαρχής.

Είναι σαν να γράφεις ένα βιβλίο, επειδή θες πραγματικά να γίνει bestseller. Είναι αδύνατο να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο. Γράψε ένα βιβλίο επειδή θες να γράψεις το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα απ’ το τι θα συμβεί μετά, θα έχεις ήδη κατορθώσει αυτό που ξεκίνησες να κάνεις.

Κανένα από τα παραπάνω δε θα συμβεί, αν δεν προσέχεις. Να προσέχεις τους άλλους, να προσέχεις όσα σε νοιάζουν και – το σημαντικότερο – να προσέχεις τον εαυτό σου. Εσύ διευθύνεις τη ζωή σου, οπότε άρχισε να τη διευθύνεις.

Αυτό ήταν. 19 συμβουλές για να τελειοποιήσεις τη ζωή σου. Τώρα σταμάτα να διαβάζεις λίστες στο ίντερνετ και πήγαινε να κάνεις κάτι εκπληκτικό!

 

 

Σχόλια

Exit mobile version