Site icon Frapress

Πάμε βόλτα Φιλοπάππου;

Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι ιδανικός για μία εξόρμηση λίγων ωρών, απόδραση από την πολύβουη πρωτεύουσα. Η καλύτερη πρόταση για ηλιόλουστες αθηναϊκές μέρες!

Ένας τόπος, μία ιστορία. Το λόφο του Φιλοπάππου τον πρωτογνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία, όταν πήγαινα συχνά με τους γονείς μου. Μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να ξεχάσω την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου και αποτελεί ένα από τα ησυχαστηρία μου. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Όταν λέμε ‘πάμε βόλτα στου Φιλοπάππου’, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στους τρεις  ουσιαστικά λόφους που συνδέονται μεταξύ τους από ένα δίκτυο μονοπατιών που δύσκολα διακρίνεις το πότε σταματά ο ένας και ξεκινά ο άλλος.

Οι ονομασίες των λόφων πολλές. Ο λόφος Φιλοπάππου ή λόφος των Μουσών ή λόφος Σέγγιο (η παλαιότερη ονομασία απο την εποχή της Φραγκοκρατίας και ίσχυε μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα) βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ακροπόλης και συνδέεται με τους αλλους δύο λόφους, των Νυμφών (λόφος Αστεροσκοπείου) και αυτόν της Πνύκας.

Το όνομα ‘λόφος Φιλοπάππου προήλθε από το μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν του Ύπαρχου της Αθήνας (90 – 100 μ.Χ.), Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλόπαππου που ήταν εγγονός του Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς. Το μνήμειο, που στην ουσία ήταν μαυσωλείο καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς ένα νεκρικό θάλαμο, δεσπόζει σήμερα στο ψηλότερο σημείο του λόφου.

Για να φτάσεις στο λόφο μπορείς να ακολουθήσεις πολλές διαδρομές, που είναι εξίσου όμορφες. Ο πιο γνωστός είναι αυτός στα σκαλάκια που ξεκινούν από την οδό Ακάμαντος του Θησείου σας φέρνουν στον λόφο των Νυμφών, όπου βρίσκεται το σχεδιασμένο το 1842 από τον Θεόφιλο Χάνσεν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μετρώντας τα άστρα…

Αν συνεχίσετε την πεζοπορία στα σκαλάκια, εκεί θα δείτε το δεύτερο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου δίπλα στον οβελίσκο που δείχνει τα σημεία του ορίζοντα όπως τα υπολόγισε στην αρχαιότητα ο αστρονόμος Μέτων ο Αθηναίος. Από εκείνο το σημείο νιώθεις λες και μπορείς να αγγίξεις τη Αθήνα με το χέρι σου αλλά και να παρατηρήσεις τον Αττικό ουρανό σαν αστρονόμος.

Εκεί που ξεκίνησε η Δημοκρατία…

Συνεχίζοντας την πορεία σας ευθεία θα καταλήξετε στον λόφο της Πνύκας, εκεί που η Αθήνα του Περικλή συνεδρίαζε στην Εκκλησία του Δήμου και θα νιώσετε ρίγος όταν καταλάβετε πως αυτό το μέρος αποτελεί τον πυλώνα του θεσμού της Δημοκρατίας. Για εσάς τους πιο ψαγμένους σημειώστε πως η ανατολή του ήλιου στις ισημερίες συμπίπτει με τη μία από τις δύο διαγώνιους του ηλιοσκοπίου του Μέτωνος που διχοτομεί την Πνύκα.

Ακολουθώντας την διαδρομή των μονοπατιών θα βρεθείτε ανάμεσα στις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, στην όαση της Αθήνας που αναμφισβήτητα σε προκαλεί να καθίσεις είτε στα παγκάκια είτε κάτω από τα δέντρα (προσοχή στις χελώνες) και να απολαύσεις τον ανοιξιάτικο ήλιο που πλησιάζει!

 

Ένα πρώην καφενεδάκι με ιστορία!

Αν βρεθείτε στον μεγάλο πλακόστρωτο δρόμο ή αλλιώς το ‘Πλακόστρωτο του Πικιώνη’ (που δημιούργησε από το 1954 έως το 1957 ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, χρησιμοποιώντας αυτά που αργότερα θα ονομάζαμε «ανακυκλωμένα» οικοδομικά υλικά), θα σας οδηγήσει  προς το παραδοσιακό καφενεδάκι δίπλα στο εκκλησάκι του 12ου αιώνα που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη.

Μπορεί να παραμένει κλειστό σήμερα όμως θα βρείτε πολλούς να πιάνουν θέσεις στο τραπεζάκι κάτω από τα δέντρα. Άλλοι μόνοι με ένα βιβλίο, άλλοι με παρέα. Θα συναντήσετε πολλούς που θα σας πουν: «Μακάρι να ξαναλειτουργούσε αυτό το καφενεδάκι, αρκεί να μην γίνει σαν τα υπόλοιπα της περιοχής, με τραπέζια που κοντεύουν να κρεμαστούν από τα παράθυρα, αλλά και τιμές που αγγίζουν Θεό.»

  Λίγο πιο πάνω και θα φτάσετε στο μνημείου του Ύπατου που έδωσε το όνομα του στο λόφο, καθώς αγαπούσε τόσο πολύ την Αθήνα ώστε να θέλει να θαφτεί εκεί. Πέρα από το επιβλητικό μνημείο των δέκα περίπου μέτρων, αξίζει και για έναν ακόμη λόγο η διαδρομή. Είναι το μοναδικό σημείο που φαίνονται η Ακρόπολη και οι καμάρες του Ηρώδειου, δίνοντας έναν εκπληκτικό συνδυασμό.

 Η εναλλακτική προσέγγιση του τοπίου!

Για εσάς τους πιο τολμηρούς έχω μια άλλη ‘είσοδο’ στο χώρο. Αυτόν της αναρρίχησης! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο λόφος εκτός από τις άλλες δραστηριότητες (τρέξιμο, ποδηλασία) προσφέρεται και για αναρρίχηση. Προσφέρει πλήθος ασφαλισμένων αναρριχητικών διαδρομών, με κλιμάκωση δυσκολίας.

Οι διαδρομές βρίσκονται στα ασβεστολιθικού πετρώματος βράχια, πάνω και λίγο ανατολικά από το θέατρο της Δώρας Στράτου. Ποιος ξέρει μπορεί να βρείτε τον σχοινοσυντροφό σας σ’ αυτές τις διαδρομές καθώς πλήθος Αθηναίων αναρριχητών επισκέπτεται τη περιοχή.

Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι ιδανικός για μία εξόρμηση λίγων ωρών και απόδραση από την πολύβουη πρωτεύουσα και μπορείτε να το συνδυάσετε με μία βόλτα στην Πλάκα ή στο Θησείο. Συνδυάζει παράλληλα αισθητική, ηρεμία, ιστορία και θέα! Σίγουρα θα λαγχανιάσετε αλλά αξίζει τον κόπο!

Σχόλια

Exit mobile version