Site icon Frapress

Αυτοπεποίθηση: 10 ερωτήσεις που πρέπει να μπορείς να απαντήσεις

αυτοπεποίθηση

Η επιτυχία και η επίτευξη των στόχων μας εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Είσαι κι εσύ τελειομανής; Όπως όλοι οι φιλόδοξοι, ανεξάρτητα από το πόση αυτοπεποίθηση νομίζεις ότι έχεις, μπορεί να αγωνίζεσαι κι εσύ για μια συνηθισμένη δοκιμασία: να νιώθεις ότι ποτέ δεν κάνεις ό,τι περνάει απ’ το χέρι σου για να πετύχεις τους στόχους σου. Λαχταράς τη διαδικασία του να κάνεις περισσότερα και να βελτιώνεσαι. Πάντα ψάχνεις για στρατηγικές επιτυχίας και θες να μαθαίνεις από αυτούς που έχουν πετύχει.

Όσο κι αν ψάχνουμε τα μυστικά που οδηγούν στην επιτυχία, καταλήγουμε πάντα στο ίδιο:

Ο ευκολότερος δρόμος για την επιτυχία ξεκινά από την αυτοπεποίθηση!

Μπορεί να κοροϊδεύεις και να λες: «Φυσικά πιστεύω στον εαυτό μου». Αλήθεια όμως;

Για να μάθεις, απάντησε «ναι» και «όχι» στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Όταν περνάς μια φάση απογοήτευσης, επιπλήττεις τον εαυτό σου και πιστεύεις αμέσως ότι είναι σημάδι πως δεν έχεις όσα χρειάζεται για να επιτύχεις;
  2. Όταν αποτυγχάνεις, υπάρχει κάποια περίοδο στη ζωή σου, μια μέρα ή και παραπάνω, που νιώθεις αποτυχημένος;
  3. Έχεις μια λίστα πιστοποιητικών, πτυχίων και μαθημάτων που πρέπει να αποκτήσεις για να νιώσεις ικανός να πετύχεις;
  4. Έχεις μια επίμονη πεποίθηση ότι δεν είσαι ολοκληρωμένος και δεν ξέρεις πώς είναι να νιώθεις έτσι;
  5. Ξέρεις σε τι είσαι καλός, αλλά πιστεύεις πως για να πετύχεις, πρέπει να χτίσεις πάνω στις αδυναμίες σου;
  6. Μετράει η γνώμη των γονιών και των φίλων σου τόσο, ώστε όταν δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις σου, να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου;
  7. Επιζητάς την αποδοχή των άλλων στη μορφή χρημάτων, ισχύος και κοπλιμέντων;
  8. Αλλάζεις συχνά την άποψή σου στη δουλειά σου με βάση όσα σου έχουν πει οι άλλοι ότι πιστεύουν;
  9. Αισθάνεσαι συχνά μπερδεμένος για το τι προορίζεσαι να κάνεις;
  10. Συνηθίζεις να μιλάς στον εαυτό σου περισσότερο αρνητικά παρά θετικά, όλη την ώρα;

Αν απάντησες «ναι» σε περισσότερες από πέντε ερωτήσεις, μάλλον δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, όσο νομίζεις. Ίσως να πιστεύεις κιόλας ότι δεν μπορείς ν’ αλλάξεις αυτή την αντίληψη. Ξέρουμε ότι μπορείς. Εμείς θα σου δώσουμε τρεις συμβουλές για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση:

Άρχισε να βλέπεις τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες ως ευκαιρίες

Όταν κάτι δε λειτουργεί όπως θες, προχώρα γρήγορα παρακάτω. Δες αυτή την κατάσταση σαν ένα σημάδι ότι χρειάζεται να αλλάξεις τη στρατηγική σου και να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, γιατί κάνει προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο. Η επιτυχία θέλει χρόνο. Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι απολαμβάνεις τη διάρκεια της επίτευξης των στόχων σου, όσο και όταν τους πετυχαίνεις.

Ξεκίνα να σκέφτεσαι θετικά

Οι εγκέφαλοί μας συνδέονται με τον αρνητισμό. Ίσως να ακούγεται περίεργο, αλλά το να γυρνάς τις αρνητικές σκέψεις σου σε θετικές, δουλεύει πραγματικά. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει, γιατί ο αρνητισμός σε επιβραδύνει.

Η Barbara Fredrickson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της North Carolina, έχει αποδείξει ότι η θετική σκέψη μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητές σου. Αναφέρει ότι τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν την αίσθηση των πιθανοτήτων, αλλά ανοίγουν και το μυαλό, το οποίο σου επιτρέπει να αποκτήσεις νέες δεξιότητες που θα δώσουν αξία σε πολλές πτυχές της ζωής σου. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα αρνητικά συναισθήματα προγραμματίζουν το μυαλό σου να κάνει κάτι συγκεκριμένο, το περιορίζουν.

Επιπλέον, το κάνουν να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα πράγματα. Αν οι αρνητικές σκέψεις επικεντρώνονται στο να μην πιστεύεις στον εαυτό σου, μπορούν να καταβάλλουν τη δυνατότητά σου να κάνεις οτιδήποτε άλλο πέρα από το να κολλήσεις σε αυτή την αντίληψη.

Χρησιμοποίησε τις βασικές δυνάμεις σου στη δουλειά που κάνεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και να έχεις αυτοπεποίθησηείναι να δημιουργείς ευκαιρίες στις οποίες μπορείς να λάμψεις. Απομάκρυνε κάθε παλιομοδίτικη ιδέα ότι η δουλειά πρέπει να είναι σκληρή.

Η δουλειά πρέπει να σε προκαλεί – αυτή είναι η διαφορά. Αν η πλειοψηφία της δουλειάς σου αξιοποιεί το έμφυτο ταλέντο σου, τότε θα είναι πιο εύκολο να πιστέψεις στον εαυτό σου. Θα καταφέρεις να γίνεις ειδικός σε κάτι που είσαι ήδη καλός. Και το καλύτερο; Οι ευκαιρίες δε θα σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά σου.

Ξεκίνα, λοιπόν, με αυτές τις τρεις συμβουλές και κάθε μήνα τσέκαρε τις απαντήσεις σου στις 10 ερωτήσεις. Το να πιστεύεις στον εαυτό σου δεν είναι μόνο εργαλείο για την απεριόριστη επιτυχία. Είναι κάτι που θα σου αλλάξει τη ζωή.

 

Σχόλια

Exit mobile version