Site icon Frapress

Charles Dickens: αφιέρωμα στον μεγάλο λογοτέχνη

Η ζωή και τα έργα του Charles Dickens

Η ζωή του Dickens ξεκίνησε από τη χαμηλότερη κοινωνική βαθμίδα, όπως και των περισσότερων ηρώων του. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Το δεύτερο από οχτώ παιδιά, αναγκάστηκε να διακόψει απότομα το σχολείο σε ηλικία 12 ετών, όταν ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη. Δούλεψε για τρία χρόνια σε ένα εργοστάσιο βερνικιού κάτω από άθλιες συνθήκες και η εμπειρία αυτή θα γινόταν η έμπνευση για τα μυθιστορήματα David Copperfield και Μεγάλες Προσδοκίες. Το 1833 ήταν ρεπόρτερ σε δύο μεγάλες εφημερίδες του Λονδίνου και ταυτόχρονα έφτιαχνε σκίτσα με το ψευδώνυμο «Μποζ» τα οποία δημοσιεύτηκαν με αρκετή επιτυχία. Η καριέρα του σαν μυθιστοριογράφος ξεκίνησε με το πρώτο διήγημά του Τα χαρτιά του Πίκουικ Κλαμπ (Pickwick Papers).

Η απόλυτη επιτυχία όμως ήρθε το 1838  με τον «Όλιβερ Τουίστ», μια πολύ διαφορετική για την εποχή δουλειά, όχι μόνο λόγω των πολλών διαλόγων που θυμίζει θεατρικό έργο, αλλά και του πρωταγωνιστή, αφού πρώτη φορά σε Βικτωριανό μυθιστόρημα ο ήρωας ήταν ένα παιδί. Οι περιπέτειες του μικρού Όλιβερ εκδόθηκαν σε 24 κομμάτια, επειδή ήταν φτηνότερο να αγοράζει κανείς τα δημοσιεύματα κάθε μήνα παρά όλο το βιβλίο μαζί. Η πρακτική αυτή έφερε τη λογοτεχνία πιο κοντά στο λαό και σύντομα αφοσιωμένοι αναγνώστες ανυπομονούσαν για την κυκλοφορία του επόμενου κεφαλαίου.

Τα επόμενα χρόνια δημοσιεύτηκαν τα «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλμπυ» (The Life and Adventures of Nicholas Nickleby), «Το παλαιοπωλείο» (The Old Curiosity Shop) και το «Barnaby Rudge», χωρίς όμως να φτάσουν την επιτυχία του «Όλιβερ». Ο Ντίκενς ξεκίνησε να γράφει χριστουγεννιάτικα διηγήματα, με πιο διάσημο το κλασσικό «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» (A Christmas Carol ) με την εμβληματική φιγούρα του μίζερου Εμπενίζερ Σκρουτζ και των φαντασμάτων του. Το 1842 ο Ντίκενς ήταν πια διάσημος και εκτός συνόρων, μια κανονική, με μοντέρνους όρους, διασημότητα. Έκανε τουρ στις Η.Π.Α. και έβγαζε διαλέξεις με τις αίθουσες να ξεχειλίζουν από το ενθουσιασμένο κοινό.

Η επόμενη σημαντική δουλειά του, ο «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» ήταν το πρώτο έργο του είδους του, αφού κανένα μυθιστόρημα μέχρι τότε δεν ήταν αποκλειστικά περιγραφή της καθημερινής ζωής του ήρωα. Πολλά στοιχεία είναι αυτοβιογραφικά, από τη δύσκολη παιδική ζωή του συγγραφέα αλλά και τη δουλειά του σαν δημοσιογράφος. Μετά το 1850, επηρεασμένος από το θάνατο του πατέρα και της κόρης του, τα έργα του Ντίκενς γίνονται πιο σκοτεινά. Ο πολύπλοκος «Ζοφερός Οίκος» (Bleak House) ασχολείται με την υποκρισία της αγγλικής κοινωνίας, το «Δύσκολα Χρόνια» διαδραματίζεται σε μια βιομηχανική πόλη που βράζει από την επικείμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής και το «Η μικρή Ντόρριτ» περιγράφει τη σύγκρουση ανάμεσα στις ανθρώπινες αξίες και τη σκληρότητα του κόσμου. Το στυλ του Ντίκενς αλλάζει το 1859 με το ιστορικό μυθιστόρημα για την Γαλλική Επανάσταση «Ιστορία Δύο Πόλεων» (A Tale of Two Cities). Ακολουθεί το «Μεγάλες Προσδοκίες» (Great Expectations) που θεωρείται η καλύτερή του δουλειά. Το 1865, ο Ντίκενς βρίσκεται σε ένα ατύχημα με τρένο και παρότι δεν αναρρώνει πλήρως ποτέ, συνεχίζει να γράφει, να ταξιδεύει και να διαβάζει ο ίδιος τα έργα του στο κοινό μέχρι το 1870, οπότε και πεθαίνει στο Κεντ της Αγγλίας.

Γυναίκες, άντρες, παιδιά και το Λονδίνο

Αυτό που όμως κάνει τη διαφορά και έχει γίνει αιτία να μείνει η αξία των έργων του αναλλοίωτη μετά από 200 χρόνια, είναι οι ήρωες των ιστοριών του. Μέσα από τα έργα του ξετυλίγονται ιστορίες απλών ανθρώπων που όμως αγγίζουν βαθύτατα τον αναγνώστη. Η επιβίωση, ο έρωτας και τα ηθικά διλήμματα  μπλέκονται με περίτεχνο τρόπο ενώ ταξιδεύουμε στην εποχή που η εναλλαγή από την βικτωριανή κοινωνία στη βιομηχανική επανάσταση έχει πρωτόγνωρες επιδράσεις. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που το αναγνωστικό κοινό της εποχής τον είχε σαν ένα είδος σελέμπριτι, αφού πραγματικά μπορεί κανείς να ταυτιστεί με τους ήρωες των βιβλίων του, που έχουν απόλυτα γνώριμα και ανθρώπινα βάσανα και όνειρα.

Ένα ακόμα στοιχείο στα περισσότερα έργα του Ντίκενς, που προσωπικά με μαγεύει κάθε φορά, είναι το πώς χειρίζεται το σκηνικό, και πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο. Λέγεται ότι συχνά περπάταγε στα στενά της πρωτεύουσας και εμπνεόταν από τη μοναδική αύρα της. Μπορεί κανείς να ζωγραφίσει ένα αξιόπιστο και λεπτομερές χάρτη το Λονδίνου, βασισμένος αποκλειστικά στα αποσπάσματα των βιβλίων.  Σήμερα γίνονται μάλιστα και εκδρομές σε όλα τα αναφερόμενα σημεία.

Τα έργα του Ντίκενς είχαν τεράστιο αντίκτυπο στη λογοτεχνία, ειδικά στο να προσεγγιστούν πιο καθημερινά θέματα και χαρακτήρες. Αλλά και η ίδια η αγγλική γλώσσα επηρεάστηκε αφού σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, ο Ντίκενς είναι ο δημιουργός 247 νέων λέξεων ή νέων χρήσεων λέξεων. Κάποια παραδείγματα είναι οι λέξεις butter-fingers, cheesiness, fluffiness και τα ρήματα “to mother-inlaw”, “to manslaughter” και “to towel”.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για διάβασμα, το project Gutenberg έχει διαθέσιμα όλα τα έργα.

Αν από την άλλη θα προτιμούσατε να τα απολαύσετε στη μικρή οθόνη, ορίστε μια λίστα με ταινίες και σειρές βασισμένες στα βιβλία.

Oliver Twist – η ταινία, η σειρά και το musical

The Life and Adventures of Nicholas Nickleby – η μία και η άλλη ταινία

The Old Curiosity Shop – ταινία

David Copperfield – ταινία

Bleak House – σειρά

Hard Times – σειρά

Little Dorrit – σειρά

A Tale of Two Cities- ταινία

Great Expectations – μίνι σειρά, ταινία και άλλη ταινία

The Mystery of Edwin Drood – ταινία και μίνι σειρά

A Christmas Carol – Wikipedia page

 

Πηγές: biography.com, wikipedia.org

Σχόλια

Exit mobile version