Site icon Frapress

Urbanism of Negotiation: έκθεση αρχιτεκτονικών projects στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

Στην έκθεση με τίτλο “Urbanism of Negotiation: Η Αθήνα της κρίσης (Studio 2012-13) – Η Αθήνα του μέλλοντος (Studio 2013-14)” φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα σπουδών εξωτερικού Athens Studio 2013 και 2014, ανασυγκροτούν της πόλης μας με μια διαφορετική, δική τους ανίληψη.

Συγκεκριμένα, σε διάρκεια έξι βδομάδων, φοιτητές αρχιτεκτονικής και εικαστικών από την Αυστραλία εξερεύνησαν την Αθήνα της κρίσης, κατέγραψαν τα ίχνη του παρελθόντος της και φαντάστηκαν ουτοπικές μελλοντικές εκδοχές της. Από την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου τα έργα τους εκτίθενται στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, λειτουργώντας ως έρεισμα και εφαλτήριο για τους Αθηναίους να ονειρευτούν –και, γιατί όχι, ίσως και να δημιουργήσουν-και να πιστέψουν σε μια βιώσιμη πόλη.

Οι αρχιτεκτονικές εργασίες των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Τοπίου και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος σπουδών εξωτερικού Athens Studio 2013 και 2014. Το πρόγραμμα οργανώνει και διδάσκει, μαζί με τον Καθηγητή Nigel Westbrook, η αρχιτέκτων και επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας Καλλιόπη Κοντόζογλου, η οποία επιμελήθηκε και την έκθεση.

 

Τα δύο projects της έκθεσης

Η Αθήνα της κρίσης (Studio 2012-2013): Το καλοκαίρι του 2013, στο Studio 2012-13 με θέμα “ένα τμήμα της πόλης μέσα στην πόλη των Αθηνών”, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πρόκληση της μελέτης της υποβαθμισμένης αθηναϊκής συνοικίας Γεράνι και του σχεδιασμού της κατόπιν εκ νέου ως μία ιδιότυπη Ελεύθερη Ζώνη με τη δική της διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Πιο συγκεκριμένα, πρώτα χαρτογράφησαν το Γεράνι, παρατηρώντας τα κτίρια και τους κατοίκους του και έπειτα κατέθεσαν προτάσεις αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά, αναπροσαρμόζοντας υπάρχουσες δομές, εισάγοντας καινούρια στοιχεία -όπως για παράδειγμα ένα «διάφανο» χώρο προσευχής με φυσικό φωτισμό- και εφευρίσκοντας εναλλακτικές χρήσεις για τους δημόσιους χώρους, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουν την ταυτότητα της περιοχής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, στο διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα, οι 22 φοιτητές επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Η Αθήνα του μέλλοντος (Studio 2013-14): Μετά την «Αθήνα της κρίσης», κεντρικός θεματικός άξονας του Athens Studio 2014 ήταν η Αθήνα του Μέλλοντος. Αυτή τη φορά, οι σπουδαστές μεταφέρθηκαν νοητά στο 2033, τη χρονιά που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και οραματίστηκαν μία ουτοπία: μια πιο πράσινη, αραιοκατοικημένη και φιλική προς το περιβάλλον πόλη, η οποία είχε βέβαια συμφιλιωθεί με την πολυχρωμία και την πολυπολιτισμικότητα της, διατηρούσε ωστόσο τη συλλογική της μνήμη. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φαντάστηκαν αστικά πάρκα και δροσερά κτίρια με εσωτερικές πισίνες, χτισμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

 

Ως αποτίμηση των παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί πως  ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το κάθε project στο Athens Studio είναι ουσιαστικά μια αρχαιολογία του παρόντος ή μια προβολή σε ένα πιθανόν  μέλλον, η οποία στηρίζεται στα ίχνη που ανακαλύπτονται στο παρόν.Για τον κάθε συμμετέχοντα φοιτητή αποτέλεσε πρόκληση το να προσπαθεί κάθε φορά να υπερβεί την ρηχότητα της τουριστικής αντίληψης για τον χώρο, μελετώντας και παρατηρώντας τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο, καθώς και τον τρόπο που πολλαπλοί χώροι συνυπάρχουν εντός ενός. Οι φοιτητές ανασυγκροτούν έτσι μια διαφορετική αντίληψη της πόλης, περπατώντας και καταγράφοντας σημαντικά ίχνη αστικών δημιουργημάτων, τις ιστορίες και τις τοπογραφίες τους, καθώς καλούνται να αποκαλύψουν χωρικές αλληλοκαλύψεις ώστε να μπορέσουν επιτυχώς να κατανοήσουν την συλλογική μνήμη και την ταυτότητα του χώρου.

 

Τοποθεσία: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, στις 20:30

Διάρκεια: 14 – 30 Ιανουαρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Πηγή: hau.gr, kathimerini.gr

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version