Οι πολυσυζητημένες βουλευτικές εκλογές της χώρας πραγματοποιήθηκαν και ο φόβος της Γερμανίας απέκτησε σάρκα και οστά. Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τα πολιτικά ηνία της χώρας και πλέον οι θεωρίες περί επικείμενων αλλαγών στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας κάνουν ένα βήμα μπροστά, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του ελληνικού λαού.
Ωστόσο, ας μην παρασυρόμαστε από τη χαρά ότι «τρίψαμε στη μούρη» της καγκελαρίου Μέρκελ το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αντισταθήκαμε στις ξένες επιταγές, αλλά ας διατηρήσουμε εξίσου μια κριτική στάση στις ενέργειες του νέου πρωθυπουργού καθώς ο δρόμος προς την επιτυχία είναι σαφώς δύσκολος και τα κωλύματα, ειδικότερα στη περίπτωση της Ελλάδας, θα είναι πολλά.
Ιστορική μέρα η 25η Ιανουαρίου, καθώς σημειώθηκε η πρώτη νίκη της Αριστεράς στη χώρα, με το ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,34% σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και με διαφορά 8,53% έναντι της ΝΔ. «Τα έξιτ πολ δεν είναι αποτελέσματα, περιμένουμε τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών» σχολίαζαν πηγές της ΝΔ πριν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρά ταύτα η γνώμη του λαού επαλήθευσε τις προβλέψεις των exit poll.
Με μια ματιά στο πολιτικό παρελθόν της χώρας, η Αριστερά είχε κάνει ηχηρή εμφάνιση στις εκλογές του 1958, όποτε η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), είχε πάρει το 24,4% των ψήφων καταλαμβάνοντας 78 βουλευτικές έδρες είχε αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση. “Σήμερα ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία. Η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή, ισχυρή και αδιαμφισβήτητη εντολή» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό και μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά με ελπίδα και αξιοπρέπεια».
Βάση των επίσημων αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών η κατανομή των ποσοστών και των εδρών ανά κόμμα, έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 36,34% – 149 έδρες
ΝΔ : 27,81% – 76 έδρες
Χρυσή Αυγή: 6,28% -17 έδρες
Το Ποτάμι: 6,05%- 17 έδρες
ΚΚΕ : 5,47%- 15 έδρες
ΑΝΕΛ: 4,75%- 13 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 4,68%- 13 έδρες
ΚΙΔΗΣΟ: 2,46%
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, η νικητήρια παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή της στην επίτευξη αυτοδυναμίας, κλειδί της οποίας αποτελεί ο άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το 3% του εκλογικού σώματος και συνεπώς θα μείνουν εκτός Βουλής, που σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άθροισμα, τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά» τονίζει ο κ. Τσίπρας στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών σε όλη την Ε.Ε.
«Η Ελλάδα των ελίτ ηττήθηκε… Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται» συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός της χώραw, μοιράζοντας ελπίδα και αισιοδοξία, την ίδια στιγμή που κάποιοι βουλευτές ετοιμάζουν βαλίτσες, ή σκηνοθετούν τον τρόπο «αυτοκτονίας» τους. Πολιτικά στελέχη δίνουν τη δική τους απάντηση στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που δήλωσε ότι θα μεταναστεύσει σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Πάγκαλος προβαίνει σε πιο ακραίες λύσεις αφού προτιμά την «αυτοκτονία». Ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία, στον κ. Βενιζέλο να εκδηλώσει τα απωθημένα του με τον κ. Παπανδρέου!
«Η ευθύνη έναντι του έθνους και της παράταξης για την τρίτη θέση στη Χρυσή Αυγή έχει ονοματεπώνυμο, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου» εκφράζει ο κ. Βενιζέλος επιρρίπτοντας όλα τα αρνητικά που συνέβησαν στη χώρα, στον κ. Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο κ. Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει, τόνισε ωστόσο ότι στην εποχή μας δεν αρκεί η οριακή πλειοψηφία, απαιτείται πολιτική και κοινωνική συναίνεση και προέτρεψε να μην ξεχαστεί αυτό μέσα στον ενθουσιασμό της ημέρας». Αφήστε επιτέλους τον κ. Παπανδρέου στην ησυχία του! Θρηνεί όχι μόνο για την θεαματική εκλογική του ήττα αλλά και γιατί σηκώνει πλέον στις πλάτες του το τέλος της εποχή της Παπανδρέϊκης οικογένειας στη Βουλή.
Το μακρινό 1923 χρονολογείται η είσοδο του προ-πάππου Γεώργιου Παπανδρέου, στη Βουλή και το 2015 σηματοδοτείται η έξοδος τους, αφού χάνει από τα χέρια του τη πολιτική σκυτάλη ο πρώην πρωθυπουργός, τραβώντας μια κόκκινη γραμμή στην υπάρξει εκπρόσωπος της οικογένειας Παπανδρέου στα βουλευτικά έδρανα, καθώς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αποτυγχάνει να πιάσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Το πόνου του επιβαρύνουν οι αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Τσίπρα ο οποίος όπως σημειώνει ««Προτεραιότητα μας από την επόμενη ημέρα η προώθηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων παντού η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας, η απόδοση Δικαιοσύνης, η ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς – Πάνω από όλα θα είναι να αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια».
Με αξιοπρέπεια αντιμετώπισε ο κ. Σαμαράς τα εκλογικά αποτελέσματα, δηλώνοντας πως ««Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του. Έχω τη συνείδηση μου καθαρή. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα επώδυνα και πήραμε, και έγιναν και σφάλματα και αδικίες, αλλά αποτρέψαμε τα χειρότερα… Παραδίδω μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ευρώ… Αντέξαμε, αποτρέψαμε τα χειρότερα, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας και βάλαμε τα θεμέλια για την επιστροφή της στην ανάπτυξη», ενώ παράλληλα συμπληρώνει «Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό μέχρι τέλους, εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου, αλλά όφειλα να προειδοποιήσω.»
Ο κ. Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει το δίλλημα Τρόικας- αξιοπρέπειας, ο κ. Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού και συνοδοιπόρος στον αγώνα του ΣΎΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα, τόνισε πως «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αποφυγή δεύτερων εκλογών. Θα είμαστε παρόντες για να λεμε ‘ναι’ όπου συμφωνούμε και ‘όχι’ εκεί που κινδυνεύει η χώρα». Την ίδια στιγμή, δεν αντιμετωπίζει με την ίδια ψυχραιμία τα εκλογικά αποτελέσματα η ακροδεξιά παράταξη που κατέχει πλέον τη τρίτη θέση στις εκλογές καθώς στρέφεται ενάντια των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, στέλνει το δικό του μήνυμα «Προς εταιρείες δημ(ι)οσκοπήσεων και όχι μόνο! Και τώρα μπορείτε να πάτε να γα$η@είτε… Και για πάντα… Εννοείται!».
Φυσικά η εκλογή του κόμματος της Αριστεράς όπως και οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού, που επιδιώκει το σχηματισμό αυτοδυναμίας, «Η νίκη μας είναι ταυτόχρονα και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης, που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα», δεν άφησε αδιάφορο τον ξένο τύπο. Στο επίκεντρο της Eurogroup και των μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού βρίσκονται τα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας, εκφέροντας τη δική τους οπτική γωνία ενώ οι ξένες αγορές διατηρούν μια στάση αναμονής στις πολιτικές ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ αφού το χρηματιστήριο άνοιξε με σημαντικές απώλειες.
Η αμερικανική τράπεζα Citigroup σημειώνει «Δεν αναμένεται απευθείας συνέπειες από τις ελληνικές κάλπες σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα με δεδομένη την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να οδηγήσει μελλοντικά σε ευρύτερους προβληματισμούς για τα πολιτικά ρίσκα που υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ, και στην άνοδο άλλων αντι-συστημικών κομμάτων». Επιφυλακτική στάση διατηρεί και το CNN το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της στιγμής, το παιδί-θαύμα της νέας Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά, για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θέλουν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, αλλά με μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων – θέλουν μια ανάσα δηλαδή, έτσι ώστε η χώρα να ανακάμψει από το οικονομικό κώμα και να μπει πάλι στην ανάπτυξη. Ψηφοφόροι της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτό το πρόγραμμα», συμπληρώνει και ταυτόχρονα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θυμός και η λιτότητα έχουν προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες απαιτούν κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσον ο Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα».
Η άσκηση της ελληνικής εξουσίας από αριστερή κυβέρνηση έχει υπαχθεί στο μικροσκόπιο και άλλων διεθνών μέσων, όπως το ΒΒC το οποίο μεταδίδει ότι ««Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ […] θέλει τη διαγραφή μέρους του χρέους και την ανάκληση μέτρων λιτότητας. Αυτό έχει φοβίσει τις αγορές και έχει εγείρει φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». «Η ψήφος των Ελλήνων «μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη και να έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η Wall Street Journal. «Ανανεώσει τους φόβους για την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση», τονίζει το Associated Press ενώ η «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην Ε.Ε. να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση».
Οι ευρωπαϊκές γνώμες διίστανται και η ελληνική κοινωνία διχάζεται, καθώς πέρα από τις ελπιδοφόρες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας». Ορισμένοι βλέπουν στο πρόσωπο του νέου έλληνα ηγέτη, τον αέρα της αλλαγής, την αποτίναξη του ζυγού της λιτότητας και την ανάπτυξη, ενώ άλλοι θεωρούν την εκλογή του ως οπισθοδρομική συνέπεια των «βάρβαρων» γερμανικών μέτρων, που οι επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης δε θα βρουν υποστηρικτές και θα γκρεμιστεί η ελληνική οικονομία και η θέση της χώρας στην Ε.Ε. Αβέβαιο το μέλλον για τη χώρα, ωστόσο η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του αποφάσεις, θα δώσουν στο λαό μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτικής πραγματικότητας και θα ενισχύσουν τα κριτήρια σύγκρισης και επιλογής του.