Site icon Frapress

Erasmus + : οι βασικές δράσεις του προγράμματος

 

Τι είναι το European Region Action Scheme for the Mobility of University Students ή αλλιώς Erasmus+ ;

Τον Ιανουάριο του 2014, το μέχρι πρότινος πρόγραμμα Erasmus αντικαταστάθηκε από το Erasmus+. Το νέο αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2020, περιλαμβάνει όλα τα παλαιότερα (πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση», Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink, προγράμματα συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης) και αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Στόχοι του Erasmus+ είναι η προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, η ανάπτυξη της δυνατότητας να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, η προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης της εργασίας καθώς και των δραστηριοτήτων μαζικού αθλητισμού στις χώρες του προγράμματος.

 

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+

Σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+, την τελική ευθύνη φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί αποτελούν σύνδεσμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμμετεχόντων οργανισμών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ενώ άλλοι 10 φορείς μεριμνούν για την περαιτέρω πληροφόρηση των ενδιαφερομένων. Οι φορείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Δίκτυο Ευρυδίκη

http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php

IKY

Στην Ελλάδα ο κεντρικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Εθνικά Γραφεία Erasmus+ (ό,τι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση)

Ιστοσελίδες των γραφείων Erasmus+ των ΑΕΙ της χώρας:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:http://www.eurep.auth.gr,Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:http://afroditi.uom.gr/erasmus/Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:http://erasmus.uth.gr/index.php/el/Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:http://www.uoi.gr/gr/education/erasmus.php

Πανεπιστήμιο Πατρών:http://www.upatras.gr/index/page/id/52Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sp.htmlΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:

http://erasmus.ntua.gr/Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

http://www.aueb.gr/pages/erasmus/index.phpΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

http://www.european.aua.gr/eurocontact.htmΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών:

http://www.erasmus.asfa.gr/Πάντειο Πανεπιστήμιο:

http://erasmuspanteion.blogspot.gr/Πανεπιστήμιο Πειραιώς:

http://www.unipi.gr/erasmus_plus/erasmus_plus.htmlΧαροκόπειο Πανεπιστήμιο:

http://galaxy.hua.gr/~erasmus/index.php/el/Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:

http://www.uowm.gr/services_intrelations.php?page=eilcs

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:

http://www.upelop.gr/

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:

http://erasmus.duth.gr/

Πανεπιστήμιο Κρήτης:

http://www.uoc.gr/intrel/index.htm

Πολυτεχνείο Κρήτης:

http://www.tuc.gr/145.html

Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

http://www.ionio.gr/central/gr/erasmus

Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

http://erasmus.aegean.gr/newerasmus/

Υπηρεσίες Υποστήριξης eTwinning

http://www.etwinning.net/el/pub/discover/what_is_etwinning.htm

Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων για θέματα μεταρρύθμισης ανώτατης εκπαίδευσης

Δίκτυο Euroguidance

http://euroguidance.eu

Εθνικά Κέντρα Europass

http://europass.cedefop.europa.eu/el/about/national-europass-centres

Εθνικά Κέντρα Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης (NARIC)

http://www.enic-naric.net

Δίκτυο Εθνικών Ομάδων Εμπειρογνωμόνων ECVET

http://www.ecvet-team.eu

Κέντρα Πόρων Salto Youth

https://www.salto-youth.net

Δίκτυο Eurodesk

http://www.eurodesk.org/edesk

 

Χώρες του προγράμματος Erasmus+

Κράτη μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Χώρες που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε εδώ:

http://ec.europa.eu/immigration/tab2.do?subSec=11&language=7$en

 

 Οι δράσεις του προγράμματος

Το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελείται από τρεις βασικές δράσεις

  • τη βασική δράση 1, που αναφέρεται στη μαθησιακή κινητικότητα,
  • τη βασική δράση 2, που αναφέρεται στη συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών,
  • τη βασική δράση 3, που σχετίζεται με την υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση των ασκούμενων πολιτικών,
  • τις δραστηριότητες Jean Monnet

 

H βασική δράση 1

Η βασική δράση 1 αποτελείται από την κινητικότητα των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, την κινητικότητα για την πρακτική άσκηση, τα κοινά μεταπτυχιακά, τη χρηματοδότηση, τις υποτροφίες και τα δάνεια. Η βασική δράση 1 έχει, ως γενικότερο στόχο την κινητικότητα σπουδαστών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των μαθησιακών τους δυνατοτήτων, δίνοντας τους τη δυνατότητα επιλογής μετακίνησης σε μία από τις πολλές χώρες του προγράμματος Erasmus+ και παρέχοντάς τους χρηματοδότηση για την περίοδο της εκπαίδευσής τους στο εξωτερικό. Η δράση αυτή προσφέρει στους συμμετέχοντές της τη βελτίωση των μαθησιακών τους επιδόσεων και των δεξιοτήτων στις ξένες γλώσσες, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της διαπολιτισμικής συνείδησής τους καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης και των προοπτικών σταδιοδρομίας τους.

 

Όσον αφορά τους φοιτητές, περιλαμβάνει δύο σχέδια: το σχέδιο κινητικότητας για σπουδαστές και προσωπικό ανώτατης εκπαίδευσης και το σχέδιο κινητικότητας για εκπαιδευόμενους και προσωπικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

 

Συγκεκριμένα, το σχέδιο κινητικότητας για σπουδαστές περιλαμβάνει τη φοίτηση στο εξωτερικό σε συνεργαζόμενο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης και την πρακτική άσκηση (απόκτηση εργασιακής πείρας) σε επιχείρηση του εξωτερικού ή σε οποιονδήποτε άλλο συναφή χώρο εργασίας.

 

Αναλυτικός οδηγός προγράμματος Erasmus + http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_el.pdf

 

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο κινητικότητας για εκπαιδευόμενους και προσωπικό ΕΕ περιλαμβάνει μια περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα από 2 έως 12 μήνες και προσφέρεται τόσο για μαθητευόμενους όσο και για σπουδαστές σχολών επαγγελματικής κατάρτισης. Μέσω του σχεδίου κινητικότητας, αυτοί οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση σε άλλη χώρα και τοποθετούνται σε χώρους εργασίας (επιχειρήσεις ή άλλους συναφείς οργανισμούς) ή σε σχολές ΕΕΚ (μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται σε χώρους εργασίας, σε επιχειρήσεις ή άλλους συναφείς οργανισμούς).

Σ’αυτή τη δραστηριότητα μπορούν επίσης να συμμετέχουν και πρόσφατα αποφοιτήσαντες από σχολές ΕΕΚ ή εταιρείες που παρέχουν ΕΕΚ σε μαθητευόμενους προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα απασχόλησης των νέων και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

 

  • Μεταπτυχιακά και παροχές

Η βασική δράση 1 του προγράμματος Erasmus+, εκτός από την κινητικότητα φοιτητών και σπουδαστών ΕΕΚ για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, περιλαμβάνει παροχές και για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και εγγύηση σπουδαστικών δανείων για μεταπτυχιακούς φοιτητές.

 

  • Κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών

Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΚΠΜΣ – Erasmus Joint Masters) αποτελούν ένα ολοκληρωμένο διεθνές πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου – 60, 90 ή 120 διδακτικών (ακαδημαϊκών) μονάδων – που απονέμεται από μια διεθνή κοινοπραξία ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης ή και από άλλους εταίρους του εκπαιδευτικού ή μη τομέα (ερευνητικοί οργανισμοί, δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις) οι οποίοι εξειδικεύονται και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τους τομείς σπουδών που καλύπτονται από το κοινό πρόγραμμα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση είτε ενός κοινού τίτλου σπουδών (ενιαίο δίπλωμα που εκδίδεται εξ ονόματος τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από διαφορετικές χώρες του προγράμματος) είτε με την απόκτηση πολλών διπλωμάτων, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο εκδίδονται από δύο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης διαφορετικών χωρών του προγράμματος και αναγνωρίζονται πλήρως στις χώρες αυτές.

 

  • Ο τόπος και η διάρκεια φοίτησης

Η φοίτηση στα ΚΠΜΣ πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο από τις χώρες του προγράμματος που εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία. Επιπλέον περίοδοι φοίτησης μπορούν να πραγματοποιηθούν σε άλλους συμμετέχοντες οργανισμούς από χώρες του προγράμματος ή χώρες εταίρους ή και σε οργανισμούς που δεν εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία. Η περίοδος φοίτησης περιλαμβάνει 1 ή 2 έτη και ένα ακαδημαϊκό προπαρασκευαστικό έτος.

 

  • Κοινά μεταπτυχιακά Erasmus mundus

Για την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού, λοιπόν, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκατεστημένα σε χώρες του προγράμματος Erasmus+. Εκτός από αυτά, μπορούν να συμμετέχουν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκατεστημένα σε χώρες του προγράμματος ή σε χώρες εταίρους, ενώ μέρος των σπουδών μπορεί να πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικό ίδρυμα μιας χώρας εταίρου. Επιπλέον, τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών παρέχουν χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές παγκοσμίως, ώστε να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς, το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα και τα έξοδα διαμονής κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος.

 

Ένα ζήτημα αποτελεί εάν ο μεταπτυχιακός τίτλος που αποκτάται αναγνωρίζεται στις χώρες προέλευσης του μεταπτυχιακού φοιτητή. Ο τίτλος εκδίδεται τουλάχιστον και από τις δύο συμμετέχουσες χώρες, οπότε και αναγνωρίζεται αυτόματα από αυτές. Για τις τρίτες χώρες, η αναγνώριση εξαρτάται από τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν γίνει και συνιστάται σε κάθε φοιτητή να θέτει το ερώτημα περί αναγνώρισης στον εκάστοτε αρμόδιο εθνικό φορέα (στην Ελλάδα ο ΔΟΑΤΑΠ).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κοινά μεταπτυχιακά Erasmus mundus μπορείτε να μεταβείτε στο σχετικό άρθρο: http://frapress.gr/2014/11/erasmus-mundus-ola-osa-prepi-na-gnorizete/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και τις ημερομηνίες έναρξης του εκάστοτε προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/emjmd-catalogue_en ή http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/results_compendia/selected_projects_action_1_master_courses_en.php

 

Βασική δράση 2

Η βασική δράση 2 αφορά τους νέους ανθρώπους εν γένει (άρα και τους φοιτητές) ανεξάρτητα από σχολή ή σπουδές και αποσκοπεί στην κατάρτισή τους, στην αύξηση των προσόντων τους και μέσω αυτών στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και αναφέρεται στη συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών.Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους δραστηριότητες: τις στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, τις συμμαχίες γνώσης, τις τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων και την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της νεολαίας.

 

  • Οι στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Οι στρατηγικές συμπράξεις περιλαμβάνουν δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών με σκοπό τη θέσπιση της ανταλλαγής πρακτικών, δραστηριότητες που προωθούν την ανάπτυξη, τη δοκιμή ή/και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, δραστηριότητες που διευκολύνουν την αναγνώριση και την επικύρωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης και δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών αρχών με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας και την ενσωμάτωσή τους στις δράσεις της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

 

  • Οι συμμετέχοντες στις στρατηγικές συμπράξεις

Στις δραστηριότητες αυτές μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός (ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, σχολείο, ΜΚΟ, ερευνητικό ινστιτούτο, βιβλιοθήκη, μουσείο) που είναι εγκατεστημένος σε χώρα του προγράμματος ή σε μια από τις χώρες εταίρους. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις οργανισμοί από τρεις διαφορετικές χώρες του προγράμματος. Όσον αφορά τη διάρκεια ενός τέτοιου σχεδίου, αυτή καθορίζεται στα 2 ή 3 έτη και επιλέγεται στο στάδιο της αίτησης με βάση το στόχο του σχεδίου και το είδος των δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται σε βάθος χρόνου.

 

  • Οι συμμαχίες γνώσης

Πιο αναλυτικά, οι συμμαχίες γνώσης ενισχύουν την καινοτομία στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα και στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αναπτύσσουν την επιχειρηματική νοοτροπία και τις δεξιότητες με την εισαγωγή της επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε κάθε κλάδο και ενισχύουν τη ροή και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και επιχειρήσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμαχιών γνώσης είναι τρία: η καινοτομία στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και η προώθηση της καινοτομίας μέσω της ανώτατης εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικοοικονομικό τους περιβάλλον, η βιωσιμότητα της συνεργασίας πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και ο αντίκτυπος πέραν της διάρκειας ζωής του σχεδίου και των οργανισμών που συμμετέχουν στις συμμαχίες γνώσης.

 

Η διάρκεια μια συμμαχίας γνώσης:Το σχέδιο αυτό έχει διάρκεια 2 ή 3 έτη, ανάλογα με το στόχο του σχεδίου και τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται σε βάθος χρόνου.

 

  • Οι τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων

Οι τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων είναι διακρατικά σχέδια που βασίζονται σε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τόσο τις τάσεις που εκδηλώνονται σε έναν συγκεκριμένο οικονομικό τομέα όσο και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση ενός ή περισσότερων επαγγελμάτων.Οι τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων επικεντρώνονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και κοινών μεθοδολογιών διδασκαλίας και κατάρτισης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μάθηση σε χώρους εργασίας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στους εκπαιδευόμενους τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας. Οι τομείς που είναι επιλέξιμοι σε αυτό το σχέδιο είναι η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση και ο τομέας του δέρματος, το εμπόριο, η προηγμένη μεταποίηση, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί φορείς.

Βασικά χαρακτηριστικά των τομεακών συμμαχιών δεξιοτήτων αποτελούν η καινοτομία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ο αντίκτυπος πέραν της διάρκειας ζωής του σχεδίου και των οργανισμών που συμμετέχουν στη συμμαχία.

 

Οι δραστηριότητες των τομεακών συμμαχιών δεξιοτήτων: Κάθε τομεακή συμμαχία δεξιοτήτων εφαρμόζει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη δέσμη δραστηριοτήτων που είναι ευέλικτες και μπορούν να προσαρμοστούν στις διάφορες ανάγκες που ανακύπτουν καθημερινά. Μέρος των δραστηριοτήτων αυτών αποτελούν τόσο ο σχεδιασμός όσο και η εφαρμογή κοινών προγραμμάτων σπουδών. Στην πρώτη κατηγορία δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός τομεακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και η ενσωμάτωση καινοτόμων προσεγγίσεων στις μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης. Στη δεύτερη κατηγορία δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται η εφαρμογή τομεακών προγραμμάτων σπουδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προσαρμοστεί ή δημιουργηθεί πρόσφατα μετά την ανάλυση και τις προβλέψεις των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης ΕΕΚ για να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες δεξιότητες.

 

Η διάρκεια μιας τομεακής συμμαχίας δεξιοτήτων: Το σχέδιο αυτό έχει διάρκεια 2 ή 3 έτη.

 

Πρόγραμμα Erasmus+ για πρακτική άσκηση: Σου παρέχεται η δυνατότητα να περάσεις ένα διάστημα 2 έως 12 μηνών σε άλλη χώρα προκειμένου να κάνεις πρακτική άσκηση. Μπορείς να πληροφορηθείς για εταιρείες και οργανισμούς που προσφέρουν πρακτική άσκηση εδώ: http://www.erasmusintern.org/

 

Άλλα προγράμματα κινητικότητας Erasmus+

Erasmus+ Joint Masters

Σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όπου τμήμα του προγράμματος μπορείς να το ακολουθήσεις σε άλλη χώρα. Πολλά από τα προγράμματα αυτά προσφέρουν και υποτροφίες.

Περισσότερα εδώ: http://www.esn.org/jmd

 

Δράσεις Marie Curie για υποψηφίους διδάκτορες

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους ερευνητές μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου και τους προσφέρει την ευκαιρία να σπουδάσουν σε άλλη χώρα. Οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στον κεντρικό φορέα του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.esn.org/mariecurie

 

Erasmus+ για νέους επιχειρηματίες

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά νέους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να διοικήσουν μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση μέσα από ανταλλαγή εμπειριών από άλλους επιχειρηματίες από άλλες χώρες. Για να μπορέσεις να συμμετάσχεις θα πρέπει είτε να σκοπεύεις να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση είτε να έχεις ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια. Η αίτηση με βιογραφικό και συστάσεις υποβάλλεται απευθείας στη επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος… Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://esn.org/eentrepreneur

 

Η βασική δράση 3

Η τρίτη και τελευταία βασική δράση του προγράμματος Erasmus+ αφορά την υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση των ασκούμενων πολιτικών και περιλαμβάνει δραστηριότητες με άξονα την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία.

 

Ο διαρθρωμένος λόγος

Βασική δραστηριότητα της δράσης αυτής αποτελεί ο διαρθρωμένος λόγος, ο οποίος αφορά συναντήσεις μεταξύ των νέων και των φορέων λήψης αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας. Σκοπός του διαρθρωμένου λόγου είναι η ανταλλαγή γνώσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, με επίκεντρο τη συλλογή στοιχείων, την ανάλυσή τους και τη μάθηση από ομοτίμους.

 

Οι δραστηριότητες Jean Monnet

Μια άλλη κατηγορία δράσεων του προγράμματος Erasmus+ αποτελούν οι δραστηριότητες Jean Monnet. Οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν στην προώθηση της αριστείας στη διδασκαλία και της έρευνας στον τομέα των σπουδών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά τον κόσμο. Οι σπουδές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν τη μελέτη της Ευρώπης στο σύνολό της, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το ρόλο της ΕΕ σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά. Οι βασικοί τομείς σπουδών είναι οι εξής:

  • Σπουδές συγκριτικής περιφερειοποίησης στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Σπουδές επικοινωνίας και ενημέρωσης στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Σπουδές οικονομικών στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Σπουδές ιστορίας στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Σπουδές διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Σπουδές νομικής στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Διεπιστημονικές σπουδές στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Διεθνείς σχέσεις και διπλωματία στο πλαίσιο της ΕΕ
  • Πολιτικές και διοικητικές σπουδές στο πλαίσιο της ΕΕ

Για να συμπληρώσετε τις απαραίτητες αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταβείτε εδώ:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/guide/documents-applicants_el.htm .

 

Τέλος, είναι σημαντικό ο κάθε μετακινούμενος σε διαφορετική χώρα φοιτητής να γνωρίζει τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του ακαδημαϊκού έτους στο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού. Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, μεταβείτε εδώ:

http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures/168%20EN.pdf

 

Λόγοι για να συμμετέχεις στο πρόγραμμα Erasmus+

Με βάση την ακόλουθη έρευνα, η οποία έγινε σε 80.000 άτομα, εντοπίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι ωφελείς που έχει κάποιος όταν έχει συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+.  http://www.iky.gr/epikoinwnia/nea-anakoinwseis/item/1789-deltio-tipou-gia-to-erasmus

  • Όσοι φοιτητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus+έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό

 

  • Οι φοιτητές Erasmus+ σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ζητούν οι εργοδότες, δηλαδή ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, φιλομάθεια, επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών, αποφασιστικότητα και επιχειρηματικό πνεύμα.

 

  • Σε περισσότερους από έναν στους τρεις ασκούμενους Erasmus προτείνεται θέση στην επιχείρηση όπου πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.

 

  • Οι περισσότεροι εργοδότες αναθέτουν μεγαλύτερες επαγγελματικές ευθύνες στο προσωπικό που διαθέτει διεθνή πείρα και συνεπώς οι φοιτητές Erasmus+ μπορούν να αναμένουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη

 

  • Το πρόγραμμα Erasmus+ βελτιώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας, ανοίγει στους φοιτητές ευρύτερους ορίζοντες και τους παρέχει κοινωνικές διασυνδέσεις και μεγαλύτερες πιθανότητες απόκτησης επαγγελματικών εμπειριών.

 

Μερικά άλλα πλεονεκτήματα είναι τα εξής: Το Erasmus+

  • προσφέρει αναγνώριση και επικύρωση των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων σε όλα τα υποσυστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στην αγορά εργασίας.
  • Επιτρέπει την ανοικτή πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, έγγραφα και μέσα που παράγονται στο πλαίσιο του Erasmus+ σε ψηφιακή μορφή
  • Εξασφαλίζει τόσο τη διάδοση όσο και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων των οργανισμών που συμμετέχουν καθώς επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και της νεολαίας.
  • Προωθεί την πολυγλωσσία, αφού στόχος της ΕΕ είναι να έχει κάθε πολίτης την ευκαιρία να γνωρίζει τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία.
  • Μεριμνά παράλληλα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκπαιδευομένων που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα, εξασφαλίζοντας έτσι την ισότητα και την ένταξη στο πρόγραμμα χωρίς διακρίσεις.

 

 

 

Για μια εκτενέστερη ενημέρωση προτρέπουμε τους ενδιαφερόμενους να μεταβούν στους ακόλουθους συνδέσμους που είναι σχετικοί με το Erasmus+.

 

Η επίσημη σελίδα Erasmus+:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Και στα Ελληνικά:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_el.htm

Twitter Erasmus+:

https://twitter.com/EUErasmusPlus

Facebook Erasmus+:

https://www.facebook.com/EUErasmusPlusProgramme

Εθνικός Φορέας υλοποίησης Erasmus στην Ελλάδα:

http://www.iky.gr/

Γραφεία Διεθνών Σχέσεων και Erasmus+ των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ:

http://www.iky.gr/xrisimoi-syndesmoi/grafeia-diethnwn-sxesewn-kai-evrwpaikwn-programmatwn1

Χρήσιμες και πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες από το Erasmus Student Network (ESN):

http://www.esn.org/

http://www.esn.org/erasmus

http://www.esn.org/erasmusstudies

http://www.esn.org/etraineeships

https://www.facebook.com/esn

https://galaxy.esn.org/

Πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική έκδοση του ESN για το Erasmus+:

http://issuu.com/esnint/docs/esn_student_guidebook_2014-2015_web/36?e=0/9137668

και

http://esn.org/studentguidebook

Erasmus+ για τη γλωσσική διδασκαλία:

http://www.iky.gr/epikoinwnia/nea-anakoinwseis/item/1838-online-glossiki-ipostirixi-apo-to-erasmus-plus

Η σελίδα με τους φορείς για πρακτική άσκηση μέσω  Erasmus+:

http://www.erasmusintern.org/

Ο αντίκτυπος του Erasmus+:

http://www.iky.gr/epikoinwnia/nea-anakoinwseis/item/1789-deltio-tipou-gia-to-erasmus

Χάρτης φοιτητή Erasmus+:

http://www.iky.gr/erasmus-plus-ilektroniki-vivliothiki/item/1694-sumfonia-gia-praktiki-askisi

Χάρτης Erasmus+ ιδρυμάτων:

http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/doc/university-charter_en.pdf

Κοινά μεταπτυχιακά Erasmus+:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/emjmd-catalogue_en

Κοινά διδακτορικά Erasmus+:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/results_compendia/selected_projects_action_1_joint_doctorates_en.php

Προγράμματα Marie Curie:

http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/about-msca/actions/index_en.htm

Υποτροφίες Marie Curie:

http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/about-mca/quick-guide/index_en.htm

Παράδειγμα σύμβασης επιχορήγησης Erasmus+:

http://www.iky.gr/erasmus-plus-ilektroniki-vivliothiki/item/1691-sumvasi-epixorigisi-foit-gia-praktiki-kai-spoudes

Μηνιαία επιχορήγηση Erasmus+:

http://www.iky.gr/erasmus-plus-ilektroniki-vivliothiki/item/1690-miniaia-epixorigisi-foit-gia-praktiki-kai-spoudes

Παράδειγμα συμφωνίας μάθησης για σπουδές:

http://www.iky.gr/erasmus-plus-ilektroniki-vivliothiki/item/1692-sumfonia-gia-spoudes

Παράδειγμα συμφωνίας μάθησης για πρακτική άσκηση:

http://www.iky.gr/erasmus-plus-ilektroniki-vivliothiki/item/1693-sumfonia-gia-praktiki-askisi

Κάρτα Erasmus+:

http://www.esncard.org/

Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.erasmusintern.org/

http://www.storyproject.eu/

 

Πηγή: citycampus.gr

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version