Site icon Frapress

DIY: Αγγλικά

Τα Aγγλικά. Η γλώσσα που έφτασε σε ένα επίπεδο αρτιότητας νωρίτερα από τις άλλες, και μέσω της Βρετανικής Αποικιοκρατίας, εξαπλώθηκε σιγά-σιγά σε όλον τον κόσμο και ανήχθη σε διεθνή. Αυτή που ομιλείται από περίπου 340.000.000 ανθρώπους, είναι πρώτη επίσημη σε 60 ανεξάρτητα κράτη και δεύτερη επίσημη σε 105. Η γλώσσα του εμπορίου, της διπλωματίας και του τουρισμού. Που ανανεώνεται συνεχώς και, παρότι περνιέται για τη γλώσσα της πρακτικής, διαθέτει έναν σπάνιο λυρισμό και μια αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα. Η γλώσσα χωρίς γραμματική. Αυτή που μισούμε και λατρεύουμε. Αυτή που μαθαίνουμε από παιδάκια αλλά ποτέ δεν νιώσαμε ότι την κατακτήσαμε στο 100%.

Τα αγγλικά. Κανείς δεν προσπαθεί πλεόν να τα μάθει από το μηδέν. Και αν κάποιες φορές τα κενά είναι τόσα που ίσως θα έπρεπε, και πάλι θα ήταν λάθος, γιατί σύντομα θα βαριόμασταν. Τα αγγλικά θέλουν μια άλλη προσέγγιση. Πρέπει πάνω από όλα να τα αγαπήσουμε. Να νιώσουμε ότι είναι μια γλώσσα όμορφη που έχει τον δικό της παλμό. Όχι ένας βραχνάς στο κεφάλι μας από τότε που πηγαίναμε σχολείο.

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να σε κάνει να αγαπήσεις τα αγγλικά. Πώς θα τα αγαπήσεις; Όταν σιγά-σιγά αρχίσεις να ξεπερνάς τα όποια προηγούμενα έχεις μαζί τους. Μήπως η προφορά σου σε δυσαρεστεί; Θεωρείς ότι δεν είσαι ικανός να διαβάσεις ικανοποιητικά ένα επιστημονικό κείμενο; Αισθάνεσαι ότι δεν κατέχεις καλά το λεξιλόγιο και κάθε φορά που θες να κάνεις έναν διάλογο δεν βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις; Θέλεις επιτέλους να πάρεις το Proficiency που το άφησες τότε, πριν τις Πανελλαδικές; Αυτό το άρθρο θα σου δείξει το δρόμο.

Όπως είπαμε, έχεις ήδη θέσει τις βάσεις σου στα αγγλικά, αλλά υπάρχουν κομμάτια που θα ήθελες να τελειοποιήσεις, για να αισθάνεσαι εντελώς άνετα με τη χρήση και την κατανόησή τους.

Ορίστε μερικές ιστοσελίδες που θα σε βοηθήσουν να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου:

1. BBC Learning English: το πρώτο και καλύτερο. Για γραμματική, λεξιλόγιο, προφορά, ακουστικά, φράσεις, κείμενα και άρθρα για εξάσκηση. Θα είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος.

2. English Club TV : χρειάζεται να πληρώσεις μια μικρή συνδρομή, αλλά αξίζει. Έχει ειδικό section για διαδικτυακά μαθήματα αποκλειστικά, αλλά εκτός από αυτό μπορείς να παρακολουθείς ( ή να κατεβάζεις) σειρές και εκπομπές-τι καλύτερο για τριβή με τη γλώσσα.

3. Activities for English As 2nd Language: ατέλειωτες ασκήσεις λεξιλογίου και γραμματικής για όλα τα επίπεδα αγγλικών.

4. British Council Learn English: η ιστοσελίδα του Βρετανικού συμβουλίου, εύχρηστη και ενδιαφέρουσα.

5. Ego4U: κι άλλες ασκήσεις!

6. The English Page: εξαιρετική ιστοσελίδα. Τα έχει ΟΛΑ. Αξίζει να την επισκεφθείτε.

7. Guide to Grammar and Writing: το λέει και ο τίτλος. Με μια γρήγορη αναζήτηση εντοπίζεις το σημείο που σε δυσκολεύει και το δουλεύεις.

Και μερικές ιστοσελίδες για να βελτιώσεις την προφορά σου, την ευφράδειά σου, και την ικανότητά σου να καταλαβαίνεις τι λέει ο συνομιλητής σου:

1. Livemocha.com: είπαμε έχει native speakers!

2.LibriVox + OpenCulture: έχουν βιβλία, βιβλία πολλά βιβλία.

Τονίζω αυτές, γιατί πιστεύω ότι είναι πιο ωραίες και πιο εύχρηστες. Για περισσότερες, δες ξανά εδώ. Επίσης, εκεί θα διαβάσεις πάλι για τα podcasts και το Anki.

 

Τώρα, μια πολύ διαδεδομένη -και ορθή και αποτελεσματική-μέθοδος για να μάθουμε αγγλικά είναι το να βλέπουμε ταινίες με αγγλικούς ή και καθόλου υπότιτλους. Όλοι το κάνουμε και έχουμε δει μεγάλη βελτίωση, ενώ μπορούμε επιτέλους να απολαμβάνουμε την εικόνα, χωρίς να έχουμε τα μάτια μας καρφωμένα στο κάτω μέρος της οθόνης. Μήπως όμως θα ήταν ακόμη καλύτερα, αν εκτός από το να καταλαβαίνουμε το νόημα, να είμαστε ικανοί να καταλάβουμε ακριβώς τι λένε οι ηθοποιοί, γιατί το λένε έτσι και τι σημαίνει; Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο ξεκούραστο αν κάποιος μας εξηγούσε τι σημαίνει μια λέξη, από το να πατάμε συνέχεια pause για να την ψάξουμε στο λεξικό. Υπάρχουν λοιπόν και ιστοσελίδες που κάνουν αυτήν τη δουλειά για σένα! Και όχι μόνο!

1. Multimedia English: ανάμεσα σε όσα προσφέρει, το βασικό είναι τα short films συμπεριλαμβανομένου του script, για να ακούς, να διαβάζεις και να ανατρέχεις στο κείμενο κάθε φορά που θες να δεις ή να θυμηθείς κάτι.

2. FluentU: best of the best. Application που σου εξηγεί τι είπε, γιατί το είπε, πώς το είπε… 

3. Lingual: learning english through media. Αυτό.

4. English Town: σαν το lingual αλλά πιο εμπλουτισμένο.

5. Learn English Feel Goodαυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Ψάξε ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Νομίζω ήδη η διαδικασία βελτίωσης και τελειοποίησης των αγγλικών σου έχει αρχίσει να γίνεται διασκεδαστική και πολυποίκιλη! Αλλά έχουμε και άλλες επιλογές!

Καλά τα διαδικτυακά μαθήματα, καλές οι ασκήσεις λεξιλογίου και οι μικροί τυποποιημένοι διάλογοι. Καλές και οι ταινίες, που σε φέρνουν πολύ κοντά στην γλώσσα και σε μαθαίνουν εκτός από το τι σημαίνει μια λέξη, και σε ποιο γλωσσικό περιβάλλον ταιριάζει περισσότερο να τη χρησιμοποιήσεις.

Όμως, σαν φοιτητής/εργαζόμενος/γονιός που πρέπει να βοηθήσει το παιδί του, θα πρέπει να γνωρίζεις και πιο επίσημους τρόπους έκφρασης, αλλά και να είσαι ικανός να διαβάζεις επιστημονικά κείμενα ή τέλος πάντων λίγο περισσότερο πολύπλοκα και δυσνόητα. Ορίστε μερικές προτάσεις: 

Is it?

 

1. Διάβασε μια ξένη εφημερίδα με στήλες που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά σου.

2. Δες ένα ντοκιμαντέρ – επιτελεί την ίδια λειτουργία με τις ταινίες αλλά έχει πιο δύσκολη γλώσσα.

3. Παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα όχι για την αγγλική γλώσσα αυτή καθαυτή, αλλά πάνω σε κάποιο άλλο πεδίο, για να εξασκήθείς. ( δες τα αντίστοιχα sites Udemy και Coursera)

Τώρα, όπως έχει προαναφερθεί, καλώς ή κακώς, για να διαβάσουμε αποτελεσματικά και συγκεντρωμένα, το βιβλίο, το τετράδιο και το μολύβι είναι απαραίτητα. Εφοδιάσου με τα λεξικά σου και τις γραμματικές σου, και ψάξε για (φθηνά) βιβλία στον ωκεανό του Ίντερνετ:

1. Free Book Spot 

2. Ebay

3. Amazon

4. Books Depository

Βλέπετε πως αν ψάξουμε μπορούμε να βρούμε τους τρόπους που θα κινήσουν το δικό μας ενδιαφέρον για να μπούμε σε μια διαδικασία που μας φαίνεται δύσκολη. Τα αγγλικά είναι μια περίεργη υπόθεση. Τα έχουμε τόσο πολύ μέσα στη ζωή μας, που νομίζουμε πως δεν πρέπει να κουραστούμε άλλο ασχολούμενοι μαζί τους. Όμως πόσο καλά τα ξέρουμε τελικά; Μήπως να τους δίναμε λίγη περισσότερη και ουσιαστικότερη σημασία; Μήπως να τα αγαπήσουμε επιτέλους;

Σχόλια

Exit mobile version