Ας το παραδεχτούμε. Ο Δεκεμβρογενάρης -ναι,υπάρχει τέτοιος μήνας- είναι ο μήνας που δείχνει τον δρόμο για τα Όσκαρ και σηματοδοτεί πολλές νέες πρώτες προβολές. Αν είσαι φιλόδοξη παραγωγή και πιστεύεις ότι έχεις μπροστά σου έναν εξίσου φιλόδοξο σκηνοθέτη και ένα καλό κείμενο, κάνεις τα πάντα για να βγάλεις την ταινία σου στις μέρες που διανύουμε. Αυτό βέβαια είναι ότι καλύτερο για εμάς τους κοινούς θνητούς που περιμένουμε να δούμε προσεγμένα φιλμ να “ματώνουν” για ένα αγαλματάκι. Κάτι αντίστοιχο με το Κολοσσαίο ένα πράμα. Άρτος και θεάματα.
Χωρίς πολλά πολλά-και επειδή γνωρίζω ότι όλη την ημέρα αυτό σας έτρωγε-σας παραθέτω με ευλάβεια αλλά και ενθουσιασμό εφτά απ΄τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του δίμηνου που διανύουμε με τυχαία σειρά προτίμησης. Ταυτιστείτε ή σνομπάρετε ελεύθερα από τώρα!
1.Inherent Vice
O Paul Thomas Anderson, ο άνθρωπος που μας έδωσε το “There Will Be Blood” και το “The Master” επιστρέφει με την σεβεντίλα που περιμέναμε όσοι ακούγαμε Fleetwood Mac στο Λύκειο και τρώγαμε δούλεμα. Η ιστορία του ιδιωτικού ντεντέκτιβ εν ονόματι Larry “Doc” Sportello είναι βασισμένο στο ομότιτλο με την ταινία βιβλίο του Thomas Pynchon. O “Doc” τον οποίο υποδέεται ο νέος αγαπημένος του Anderson και για πολλούς ένας απ΄τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Joaquin Phoenix , είναι ένας πάρταλος ο οποίος ανταποκρίνεται στην κλήση της πρώην κοπέλας του να την βοηθήσει να βρει τον νυν αγνοούμενο εραστή της. Το πράγμα θα μπλεχτεί όταν ο Doc θα βουτήξει για τα καλά στον υπόκοσμο του Λος Άντζελες του 1970, κάτι που σημαίνει απανωτές πλεκτάνες και πολλά ναρκωτικά. Tο καστ περιλαμβάνει αστέρια που σίγουρα “τραβάνε” την προσοχή όπως ο Benicio Del Toro, o Josh Brolin, o Owen WIlson αλλά και η ζωντανή καρικατούρα o Kαναδός Martin Short. Η ταινία έκανε την πρώτη προβολή της στις 4 Οκτωβρίου στο New York Film Festival και η αλήθεια είναι ότι δίχασε τους κριτικούς, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα , αυτό του “ένα πολύ βελτιωμένο “Fear and loathing in Las Vegas” και αυτό του “δεν κατάλαβα τίποτα”. Ίδωμεν.
Στην Ελλάδα καθυστερεί λίγο και θα έρθει στις 8 του Γενάρη.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Λόγω του κυνισμού στο χιούμορ, του δυνατού καστ και τον ιδιαίτερο τρόπο του Anderson να λέει ιστορίες.
2.The Imitation Game
H ιστορία του μαθηματικού και κρυπτογράφου Alan Turing και το πως κατάφερε να σπάσει τον κωδικό Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου . Ο Turing μέσα από εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες θα επιχειρήσει να σχεδιάσει τον πρώτο ψηφιακό προγραμματίσιμο ηλεκτρονικό υπολογιστή για να τον βοηθήσει στο έργο της αποκρυπτογράφησης, μαχόμενος με τον εαυτό του και μια συντηρητική κοινωνία, η οποία θα τον καταδικάσει αργότερα για την διαφορετικότητά του. Πασίγνωστος στους λάτρεις της σειράς Sherlock και όχι μόνο , ο Benedict Cumberbatch, παίρνει επιτέλους έναν βαθύ πρωταγωνιστικό ρόλο και οι πρώτες κριτικές δείχνουν ότι κερδίζει το στοίχημα. Συν τοις άλλοις, ο βιογραφικός χαρακτήρας της ταινίας μας ταξιδεύει σε μια περίοδο πολέμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για τις πραγματικές μάχες εκείνης της περιόδου, όσο για τις “μάχες” που συνέβαιναν μέσα στα γραφεία της αντικατασκοπείας της Βρετανίας. Το πολύ British καστ συμπληρώνεται με την Keira Nightley, τον Mark Strong,τον Μatthew Goode ( για όσους θυμούνται το περσινό Stoker) και τον επιβλητικό Charles Dance ο οποίος δεν είναι άλλος απ΄τον Tywin Lannister του Game of Thrones. Η ταινία προβάλλεται ήδη στο εξωτερικό, έχει αποσπάσει ήδη κάποια βραβεία κοινού και σεναρίου και αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Πιστεύω ότι όσο αντικειμενικός θεατής και να ΄σαι, ο βασικός λόγος είναι αυτός ο άνθρωπος με την εξωγήινη μούρη. ‘Oλοι έχουμε απορία να δούμε αν πράγματι ο Cumberbatch θα ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλα κυβικά. Και το ευχόμαστε.
3.The Theory Of Everything
Αλλή μια βιογραφία ενός ακόμη επιστήμονα, αυτή την φορά του Βρετανού θεωρητικού φυσικού Stephen Hawking. Η ταινία πραγματεύεται κατά κύριο λόγο την σχέση του με την πρώτη του γυναίκα την Jane Wilde Hawking στα απομνημονεύματα της οποίας βασίστηκε και η προσέγγιση της ιστορίας. Ο νεαρός Hawking γνωρίζει και ερωτεύεται την νεαρή φοιτήτρια λογοτεχνίας την περίοδο των σπουδών του και η κοινή τους πορεία αρχίζει παράλληλα με τις πρώτες επιτυχίες του στον κλάδο του, αλλά και στο χτύπημα που του επιφύλαξε η μοίρα όταν θα διαγνωστεί από πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση ή αλλιώς ALS – κάτι που έγινε ευρέως γνωστό με το πρόσφατο Ice Bucket Challenge, αν και πολλοί “βρέχονταν” δίχως να γνωρίζουν το γιατί άρχισε. Οι γιατροί θα τον ενημερώσουν ότι το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς με αυτή την πάθηση είναι κάποια ελάχιστα έτη, όμως ο Hawking θα διαψεύσει ακόμη και την ίδια την επιστήμη και θα καταφέρει να δουλέψει και να προσφέρει τα μέγιστα στην Φυσική. Ο Eddie Redmayne υποδύεται τον διακεκριμένο φυσικό και η προσέγγιση του ως newcomer σε τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο – όπως και ο συμπατριώτης του παραπάνω- έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν έχεις να υποδυθείς έναν άνθρωπο που είναι καθηλωμένος σε ένα καροτσάκι με έναν υπολογιστή ως υποβοήθημα για την ομιλία του. Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Στο ρόλο της γυναίκας του, η Felicity Jones. H ταινία ήδη προβάλλεται στην Αμερική, με την Βρετανία να είναι ο επόμενος σταθμός της την Πρωτοχρονιά.
Στην Ελλάδα θα έρθει στις 29 του Γενάρη.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σταθώ πάλι στο πρόσωπο του 32χρονου Eddie Redmayne. Ένας νεαρός ηθοποιός που σίγουρα άξιζε αναγνώρισης και μάλλον τώρα είναι η ευκαιρία του να ξεχωρίσει.
4.Birdman
Ο Michael Keaton επιστρέφει για τα καλά στην ενεργό δράση με έναν ρόλο που αναμφισβήτητα θα μπορούσε να ‘ναι γραμμένος και για τον ίδιο. Στην εποχή των ακατάπαυστων blockbuster ο Alejandro González Iñárritu ( Babel, Biutiful ) μας παρουσιάζει τον Riggan Thomson έναν ξεπεσμένο πρώην πρωταγωνιστή μιας σειράς ταινιών, ενός υπερ-ήρωα με το προσωνύμιο Birdman, που προσπαθεί μετά από μια περίοδο είκοσι ετών να ξαναφτιάξει το όνομά του, επιχειρώντας να ανεβάσει μια παράσταση στο Broadway. Tότε είναι που βγαίνει πάλι στην επιφάνεια ο παλιός ένδοξος εαυτός του και η εσωτερική μάχη του ηθοποιού είναι αναπόφευκτη. Kοινώς το Χόλυγουντ, μιλάει για τα κακά του Χόλυγουντ. Η επιστροφή στο θέατρο ως εξιλέωση απ΄τις επιτυχίες των box-office. Από πλευράς καστ φαίνεται πως όσοι δεν βρέθηκαν στο Inherent Vice του Αnderson μαζεύτηκαν γύρω απ΄το Birdman. Και εδώ λοιπόν έχουμε παρέλαση αστέρων όπως ο Edwart Norton, ο Ζach Galifianakis, η Naomi Watts, η Emma Stone και πολλοί άλλοι. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο 71ο Φεστιβάλ της Βενετίας, με τον Birdman να προσγειώνεται στην Ελλάδα στις 22 Ιανουαρίου.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Για τα μακράς διαρκείας μονόπλανα που λέγεται πως γύρισε ο Iñárritu, την “επιστροφή” του Michael Keaton και την διεύθυνση φωτογραφίας του Εmmanuel Lubezki στον οποίο και απονεμήθηκε το περυσινό Όσκαρ για την δουλειά του στο “Gravity” του Alfonso Cuaron.
5.Foxcatcher
To Foxcatcher έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στον Bennett Miller στο Φεστιβάλ Καννών. Και ας είμαστε ειλικρινείς είναι προάγγελος για πολύ μεγάλα πράγματα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Ολυμπιονίκη παλαιστή Mark Schultz και την σχέση του με τον εκατομμυριούχο John Du Pont. Ο Mark σε μια προσπάθεια να ξεφύγει απ΄την σκιά του επίσης Ολυμπιονίκη αδερφού του Dave, θα βρει την πατρική φιγούρα στο πρόσωπο του Du Pont, ο οποιός θα του ζητήσει να μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του ως προπονητής μιας ομάδας παλαιστών που προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στην Σεούλ. Οι τρεις άντρες θα βρεθούν σε μία σχέση πολλαπλών συγκρούσεων με τον Dave να εκπροσωπεί την μόνη λογική και για τον λόγο αυτό να χάνει τον αδερφό του μέσω του άστατου χαρακτήρα του Du Pont που θα γίνει προσωρινά ο μέντορας του ανασφαλή Mark. Η τραγωδία είναι προ των πυλών. Ο Steve Carell σε έναν δραματικό ρόλο που δεν έχει συνηθίσει το κοινό, μεταμορφώνεται στον John Du Pont και υπόσχεται πολλά -τα στατιστικά των δείχνουν ήδη στην πεντάδα των υποψηφίων για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Την τριανδρία συμπληρώνουν ο Channing Tatum ως o προστατευόμενός του Mark Schultz και ο Mark Ruffalo ως ο αδερφός του Dave.
H ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Για την στροφή 180 μοιρών του Steve Carell σε έναν τέτοιο ρόλο και γιατί ότι αγγίζει ο αξιοσέβαστος κύριος Miller γίνεται χρυσός ( Capote, Moneyball ).
6.Nightcrawler
Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνεργος άνθρωπος για να βγάλει κάποια χρήματα; Ο Dan Gilroy στην νέα του ταινία μας παρουσιάζει τον Lou Bloom έναν νεαρό άντρα στην πόλη του Λος Άντζελες που βρίσκει την λύση των οικονομικών του προβλημάτων στο να καταγράφει δυστυχήματα. Η δουλειά του είναι απλή. Είτε πρόκειται για αυτοκινητιστικό, είτε για φονικό, είτε για πυρκαγιά, το μόνο που αρκεί είναι να το καταγράψει με την κάμερά του την στιγμή που συμβαίνει και να το πουλήσει στα τοπικά κανάλια. Και όλα τα παραπάνω είναι καθημερινότητα στην πόλη των Αγγέλων. Το πράγμα ξεφεύγει όταν ο Lou βυθίζεται τόσο πολύ στην διαδικασία αυτή, ώστε σιγά σιγά αποκόβεται απ΄την “ανθρώπινη” του πλευρά. O Jake Gyllenhaal μετά το “Enemy” επιστρέφει σε άλλη μία προσωποκεντρική ταινία υποδυόμενος τον χαρακτήρα του Lou Bloom και είναι περιττό να πούμε ότι σε κάθε παρουσία του ανεβάζει όλο και περισσότερο τις προσδοκίες. Κι εδώ μυρίζει Όσκαρ η υπόθεση – ή τουλάχιστον υποψηφιότητα – αλλά αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε εύκολα για όλους τους πρωταγωνιστές των 7 ταινιών. Και οι θέσεις δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μόνο πέντε. Η ταινία προβάλλεται στην Αμερική απ΄τις 31 Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα, την διανομή έχει αναλάβει η Village Films, η ακριβής ημερομηνία προβολής της όμως είναι ακόμη αόριστη. Πάντως λέγεται ότι θα βρίσκεται στις σκοτεινές αίθουσες τις δύο πρώτες βδομάδες του νέου έτους.
Γιατί θέλουμε να το δούμε: Για να διαπιστώσουμε αν η ρέντα του Gyllenhaal έχει συνέχεια- ή αν όντως ξεπερνάει όλες του τις πρόσφατες ερμηνείες – και για την επικαιρότητα του ζητήματος που θέτει, που δεν είναι άλλη απ’ την βία που προωθείται στον κόσμο μέσω των δικτύων και το πόσο πολύ πουλάει η συνθήκη αυτή.
7.Αmerican Sniper
Πριν περίπου ένα μήνα ο Quentin Tarantino δήλωσε πως εγκαταλείπει την σκηνοθεσία γιατί μεγαλώνει και δεν θέλει το κοινό να τον βαρεθεί. Προφανώς ο Clint Eastwood αυτά τα ακούει βερεσέ και στα 84 του χρόνια παρουσιάζει την πιο αμφιλεγόμενη, κατά την γνώμη μου, ταινία της χρονιάς από πλευράς αφήγησης για πολλούς λόγους. Πρώτον, η ταινία μιλά για την πραγματική ιστορία του Chris Kyle, ενός βετεράνου ελεύθερου σκοπευτή με θητεία στο Ιράκ ο οποιός θεωρείται ο πεζοναύτης με τις περισσότερες καταγεγραμμένες θανατηφόρες βολές – σε ανθρώπους εννοείται. O τίτλος του αυτός οδήγησε στο να κηρυχθεί ως “καταζητούμενος” απ’ τις τοπικές αντιστασιακές ομάδες, έτσι ώστε η αμοιβή για την δολοφονία του είχε φτάσει μέχρι και τα 80.000 δολλάρια. Απ΄την άλλη είναι γνωστή η κλίση του Eastwood στους Ρεπουμπλικάνους και ήδη γίνεται λόγος για υπερβολικό πατριωτισμό απ΄την μεριά oρισμένων ανθρώπων της Ακαδημίας, αλλά και για εκθείαση ενός επαγγελματία δολοφόνου. Τα ντιμπέιτ δίνουν και παίρνουν και πιστεύω πως όλη η θέση του Eastwood θα δωθεί απ΄το πως θα μας αφηγηθεί την μετατραυματική εμπειρία του Kyle με την επιστροφή του στην Αμερική. Είτε πρόκειται πάντως για μια ταινία που τιμά έναν πεζοναύτη επειδή σκοτώνει πολλούς και καλά , είτε πράγματι προσεγγίζει όπως θα ήθελε η Ακαδημία το ζήτημα -δηλαδή δείχνοντας την σκληρότητα του πολέμου κατά την επιστροφή στο σπίτι- ένα είναι σίγουρο. Πρέπει να δεις για να κρίνεις. Ο Bradley Cooper που αναλαμβάνει τον ρόλο του Chris Kyle μας έχει δώσει αρκετά στίγματα ποιότητας τα τελευταία δύο χρόνια με αποκορύφωμα τις δύο συνεχόμενες υποψηφιότητες για Όσκαρ Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου για το “Silver Linings Playbook” και το “American Hustle” αντίστοιχα. Μένει τώρα να δούμε αν έχει η αλήθεια βρίσκεται στον Eastwood, στην Ακαδημία ή κάπου στην μέση.
Η ταινία θα προβάλλεται στην Ελλάδα απ΄τις 22 Ιανουαρίου.
Γιατί θέλουμε να την δούμε: Γιατί ανεξαρτήτως απ΄το αν “πονάμε” τους Αμερικάνους πεζοναύτες ή όχι, ο βιογραφικός χαρακτήρας της ταινίας θα κάνει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους και το δίλλημα αν είναι τελικά τιμητικό ή θλιβερό να είσαι πρώτος σε δολοφονίες ανθρώπων σε οποιοδήποτε πλαίσιο νομίζω ότι θα απαντηθεί εύκολα αν ο Eastwood μας παραθέσει ερώτηση και όχι θέση.
Υπομονή για αυτές που αργούν και…καλές προβολές!