Site icon Frapress

Προετοιμάσου για μία σωστή συνέντευξη

Οι καιροί είναι δύσκολοι, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση είναι μηδαμινές. Στέλνουμε το βιογραφικό μας σε τόσες πολλές δουλειές και δεν είμαστε σίγουροι αν θα μας καλέσουν για συνέντευξη (δεν χρειάζεται ηττοπάθεια). Άν όμως μας καλέσουν; Στείλατε λοιπόν το βιογραφικό σας, κάνατε εντύπωση και φτάνει η κρίσιμη ώρα, η ώρα της συνέντευξης. Συνήθως ακούμε ΄΄συνέντευξη΄΄ και φανταζόμαστε κάτι πολύ εύκολο, απλές ερωτήσεις με απλές απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο ή κάτι τρομερό και φοβερό αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προετοιμασία, γιατί μία συνέντευξη όπως είναι φυσικό έχει και τους κινδύνους της και τς παγίδες της. Εμείς σας παραθέτουμε κάποια tips ώστε να πάτε στην συνέντευξη σας προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μην ξεχνάς πως η συνέντευξη αποτελεί αυτοδιαφήμιση και αυτοπροβολή του ίδιου μας του εαυτού. Προετοιμαζόμαστε πάντα για αυτό που θα προβάλλουμε σε μία τόσο σημαντική στιγμή ακόμη και αν πρόκειται για τον ίδιο μας τον εαυτό.

DON’T:

Ψέμματα στο Βιογραφικό: Οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία και είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουν “άδειο” το βιογραφικό τους και να γράφουν ψευδείς πληροφορίες προκειμένου να φαίνεται γεμάτο. Είναι επίσης φαινόμενο δυστυχώς πως πολλοί εργοδότες λένε: ΄΄ Χρειάζομαι ένα άτομο με προϋπηρεσία΄΄ και σκέφτεσαι εσύ: ΄΄ Αφού όλοι θέλουν προϋπηρεσία, δεν θα δουλέψω ποτέ; Εμένα ποιός θα μου δώσει την δυνατότητα να δουλέψω και να αποκτήσω προϋπηρεσία;΄΄ Σωστά σκέφτεσαι αλλά δεν είναι όλοι οι εργοδότες το ίδιο και μη ξεχνάς όλοι από κάπου ξεκίνησαν, θα έρθει και η σειρά σου ! Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το βιογραφικό σου πρέπει να βασίζεται σε αληθινές πληροφορίες είτε είναι ελάχιστες είτε πολλές. Ο εργοδότης είναι ένας άνθρωπος που έχει περισσότερη πείρα από τον καθένα στις συνεντεύξεις καθώς θα έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες και θα μπορεί να ψυχολογήσει και να καταλάβει αν λες ψέμματα ή όχι. Ο,τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι μέσω της εμπειρίας μπορούμε να το εξηγήσουμε καλύτερα και να το υποστηρίξουμε πάλι καλύτερα απο τον καθένα. Σκέψου ένα απλό παράδειγμα. Κάποιος που κάνει μία πτυχιακή εργασία εφ’όσον την έχει δουλέψει είναι έτοιμος να απαντήσει και στην πιο περίεργη ερώτηση κατα τη διαδικασία της εξέτασης σε αντίθεση με κάποιον που παρέδωσε σαν δική του μία εργασία που την έφτιαξε κάποιος άλλος για αυτόν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πρώτος μέσω της εμπειρίας του απο την συγγραφή της εργασίας του ξέρει και την παραμικρή πτυχή της, ενώ ο δεύτερος διάβασε την ΄΄έτοιμη΄΄ εργασία του και φυσικά λόγω έλλειψης εμπειρίας όσον αφορά την συγγραφή της θα είναι δύσκολο να απαντήσει σε ό,τι ερωτηθεί. Έτσι λοιπόν και στο βιογραφικό μας. Άν βασίζεται σε ψέμματα με μία απλή ερώτηση του εργοδότη που δεν περιμένετε μπορεί να φανερωθείτε Και να σας πω και το άλλο; Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Μπορεί να προτιμήσουν το άδειο και ειλικρινές βιογραφικό από ένα άλλο που παρουσιάζει έναν τέλειο επαγγελματία. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά έχουν δεί πολλά τα μάτια τους και ξέρουν !

Ντύσιμο αλα Obama: Φυσικά και η πρώτη οπτική επαφή είναι η σημαντικότερη αλλά ας  αναφέρουμε και πάλι πως το πιο σημαντικό είναι να προβάλουμε τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται να δείξουμε κάτι που δεν είμαστε. Δεν είπαμε να πάτε με φόρμες αλλά το dress code με το γαμπριάτικο κουστούμι και το κλασσικό ταγιέρ έχει καταντήσει γραφικότατο.Αν με αυτό νιώθετε ωραία και άνετα, μαζί σας αν όχι ένα όμορφο και προσεγμένο ντύσιμο με το δικό σας προσωπικό style θα ήταν αξιοζήλευτο μέσα στο πλήθος.

Μισθός: Μία συχνή ερώτηση…σίγουρη σχεδόν έιναι: ΄΄Τι μισθό θα θέλατε;΄΄. Αυτή η ερώτηση αποτελεί παγίδα. Αν η απάντηση σας είναι: ΄΄ Ο,τι μισθό δίνει η εταιρεία΄΄ είστε λάθος ! Αν πάλι απαντήσετε: ΄΄Περιμένω υψηλό μισθό΄΄ είστε πάλι λάθος! Τωρα θα μου πείτε: ΄΄μας δουλεύεις; και τι να απαντήσω;΄΄. Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι κάπου στη μέση. Μία φορά μου είχαν πεί για μία κοπέλα η οποία βρισκόταν σε συνέντευξη και όταν της έγινε η εξής ερώτηση απάντησε: ΄΄ο,τι μισθό δίνετε΄΄. Ο εργοδότης απάντησε: ΄΄ Ευχαριστούμε που ήρθατε αλλά δεν μας κάνετε, στην εταιρεία μας χρειαζόμαστε φιλόδοξα άτομα να διεκδικούν αυτά που θέλουν και αξίζουν΄΄. Μία παγίδα λοιπόν έξυπνη. Η απάντηση σας λοιπόν θα μπορούσε να είναι: ΄΄Καταλαβαίνω πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη οικονομική περίοδο που ταυτίζεται και με το εργασιακό περιβάλλον αλλά θα ήθελα το συγκεκριμένο ποσό (τάδε) καθώς αυτό που πρόκειται να κάνω το έχω σπουδάσει, στην δουλειά μου αποδίδω όσο καλύτερα μπορώ, και αφιερώνω χρόνο για τα καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρώ λοιπόν πως ένας μισθός σαν και αυτόν μου αξίζει΄΄. Άν πάλι είστε ικανοποιημένοι με τον μισθό που δίνεται απο την δουλειά το λέτε καθώς επιχειρηματολογείτε. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται η ερώτηση αυτή σκοπεύει στο να καταλάβει ο εργοδότης στοιχεία του χαρακτήρα σας.

Στοιχεία απόρρητα: Ο κάθε εργοδότης στη δουλειά του θέλει ένα άτομο υπεύθυνο και φυσικά εχέμυθο. Όταν είσαι σε έναν κύκλο δουλειάς πρέπει να την υποστηρίζεις και να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Συχνά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο εργοδότης μπορεί να θέσει μία ερώτηση της οποίας η απάντηση να είναι απόρρητα στοιχεία της προηγούμενης δουλειάς σας. Οι πιο πολλοί θα σκεφτόντουσαν να απαντήσουν ώστε να πάνε με τα νερά του εργοδότη. Λάθος! Πως θα σε προσλάβει και θα σε εμπιστευτεί για την δουλειά όταν γνωστοποιείς σε έναν άγνωστο στοιχεία που είναι εμπιστευτικά;

Ασαφείς ερωτήσεις: Δέν είναι καθόλου παράλογο να μην καταλάβετε μία ερώτηση. Άν γίνει αυτό προφανώς θα αγχωθείτε και θα πιστέψετε πως όλα χάθηκαν. Μην ντραπείτε να ζητήσετε επεξήγηση της ερώτησης, είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Μην διακόπτεις: Σε καμία περίπτωση μην διακόψεις τον συνεντευκτή. Έχει ένα πλάνο ερωτήσεων που οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα της πρόσληψης είτε είναι αρνητικό είτε θετικό.Άν θές να ρωτήσεις κάτι για να μάθεις κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει και φοβάσαι να μήν το ξεχάσεις μπορείς να το κάνεις με τον τρόπο σου, να απάντησεις με ερώτηση στην ερώτηση. Προτιμότερο βέβαια είναι να περιμένεις καθώς στο τέλος θα σου δοθεί χρόνος να κάνεις τις ερωτήσεις σου. Πέρα από τα τυπικά της ευγένειας δεν πρέπει επίσης να διακόψεις γιατί δεν είσαι μόνος, υπάρχουν και άλλοι και ο χρόνος κυλάει.

DO:

Προετοιμασία για ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου είναι αυτές όπου ο συνεντευκτής σου δίνει το περιθώριονα απαντήσεις και να πλατιάσεις και λίγο. Π.χ ΄΄ Πές μας λίγα πράγματα για εσένα΄΄. Αυτές οι ερωτήσεις φαίνονται τόσο απλές και όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο απο το να κομπιάσεις και να μπερδευτείς. Το λοιπόν.. Προετοιμάσου !

Πές ότι δεν ξέρεις: Όλα βασίζονται και χτίζονται πάνω στη ειλικρίνια. Είναι προτιμότερο να απαντήσεις δέν ξέρω παρά να πείς ψέμματα. Δεν έιναι Ιερά εξέταση να σου πάρουν το κεφάλι, μία δοκιμασία είναι και άν τα πάς κάπου άσχημα υπάρχουν άλλα δέκα πράγματα (ερωτήσεις)που έχεις κερδίσει πόντους. Όλοι εκτιμούν την ειλικρίνια.

Πήγαινε νωρίτερα: Μπορεί στα ραντεβού σου να είσαι Άγγλος, να είσαι πρότυπο στην παρέα σου αλλά άνθρωποι είμαστε μπορεί η ΜΙΑ φορά που θα αργήσεις στη ζωή σου να είναι αυτή της συνέντευξης. Όχιιιιι ! Η αργοπορεία δεν δικαιολογείται και πόσο μάλλον στην παρούσα κατάσταση.

Γλώσσα του σώματος: Να έχεις οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου. Μην αφαιρεθείς στο ταβάνι και το πάτωμα για κανένα λόγο. Κοίτα τον στα μάτια, δείχνει σεβασμό. Χαμογέλασε! Κρύβει την αμηχανία σου και δίνεις χαρούμενο τόνο στην ατμόσφαιρα. Όταν μιλάς κούνα ελαφρά τα χέρια σου, δίνει κύρος στα λεγόμενα σου και τα ενισχύει. Άν ήθελαν ρομπότ θα είχαν παραγγείλει απο την Κίνα.

Σχόλια

Exit mobile version