Η Ινδία είναι μία από τις πολυπληθέστερες και μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο. Με πληθυσμό περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ανθρώπων η χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας φημίζεται για την θρησκεία του Ινδουισμού, αλλά και για τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Επίσης, είναι γνωστή για τον ποταμό Γάγγη, τον Mahatma Gandhi, το Bollywood, ή την ταινία Slumdog Millionaire.Η Ινδία όμως δεν ταυτιζόταν μέχρι πρότινος σε καμία περίπτωση με το ποδόσφαιρο και με την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Όλα αυτά άλλαξαν όμως με την απόφαση της δημιουργίας της Indian Super League το 2013.
Τι εστί Indian Super League; 8 ομάδες, οι οποίες αποτελούνται κατά πλειοψηφία από μεγάλα ονόματα μέσα ή και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό την διαφήμιση και την εξάπλωση του ποδοσφαίρου στο εσωτερικό της Ινδίας. Ιδιοκτήτες είναι άνθρωποι και αστέρια του Bollywood κυρίως, ενώ εμπλέκονται και αρκετοί πλούσιοι Ινδοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κερδοφόρα βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Το πρωτάθλημα αυτό θα έχει διάρκεια περίπου 2 μηνών, θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και δεν θα υπάρξουν ομάδες που θα υποβιβαστούν, παρά μόνο μία ομάδα που θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια. Η Indian Super League θα είναι ουσιαστικά ένα περιστασιακό πρωτάθλημα, που δεν θα αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα I-League ,και θα έχει καθαρά διαφημιστικό χαρακτήρα, με απώτερο σκοπό να γίνει γνωστό το ποδόσφαιρο σε όλες τις γωνίες της Ινδίας.
Ωραία όλα αυτά θα πει κάποιος, αλλά εύλογα θα ρωτήσει. Γιατί στην Ινδία? Γιατί είναι τόσο σημαντική μία τέτοια διοργάνωση? Όλα αρχίζουν και αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άντρα και προέδρου της Fifa, Sepp Blatter, πως η Ινδία είναι ο «κοιμώμενος γίγαντας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο ενεργός πληθυσμός που παρακολουθεί ή έστω ασχολείται περιστασιακά με το διεθνές ποδόσφαιρο είναι 80 εκατομμύρια Ινδοί, ένα πολύ μικρό μέρος δηλαδή του συνολικού αριθμού των κατοίκων της χώρας. Μέχρι σήμερα, παίκτες παγκοσμίου φήμης και είδωλα όπως ο Cristiano Ronaldo, ο Messi, ο Neymar και ο Zlatan Ibrahimovic αποτελούν άγνωστα πρόσωπα για την πλειοψηφία των μικρών παιδιών εξαιτίας της ανυπαρξίας της ποδοσφαιρικής παιδείας και της γενικότερης αδιαφορίας της χώρας απέναντι στον Βασιλιά των σπορ. Επίσης, η βιομηχανία του ποδοσφαίρου, όσο κερδοφόρα και αν είναι ακόμα, έχει υποστεί αρκετές ζημιές εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έτσι, οι υπεύθυνοι της FIFA αναζητούν συνεχώς νέες αγορές που θα αγκαλιάσουν το ποδόσφαιρο και θα το βοηθήσουν να ανθήσει τα επόμενα χρόνια. Η πιο ενδεδειγμένη λύση σε αυτό είναι η αγορά της Ασίας και ιδιαίτερα αγορές χωρών με μία κάποια σταθερή οικονομική κατάσταση, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς μεγάλες ομάδες ανά την υφήλιο (με κορυφαίο παράδειγμα την Manchester United) έχουν μεγάλα έσοδα από την Ασία ή και προτιμούν να κάνουν περιοδείες για φιλικά παιχνίδια κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας σε αυτή την ήπειρο.
Βέβαια, είμαι σίγουρος πως πολλοί θα εκφράσουν απόψεις τύπου «οι Ινδοί δεν την βρίσκουν καν, θέλουν και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;» ή «ποιος θα αφήσει την Ευρώπη ή την Λατινική Αμερική για να παίξει στην Ινδία;». Σίγουρα, την Ινδία δεν την λες και μεγάλη υπερδύναμη στον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ δεν έχει και κάτι ιδιαίτερο να δείξει στην γενικότερη ιστορία της στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Μόνο το 1950 η Εθνική ομάδα της Ινδίας προκρίθηκε στο μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά οι ποδοσφαιριστές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και να ταξιδέψουν μέχρι την χώρα της Σάμπα επειδή δεν ήθελαν να φορέσουν ποδοσφαιρικά παπούτσια για να αγωνιστούν! Γενικότερα, όμως, οι Ινδοί φημίζονται για τις ικανότητές τους στο κρίκετ, καθώς οι υποδομές στον ποδοσφαιρικό τομέα είναι σε πολύ χαμηλό και πρώιμο επίπεδο.
Με την δημιουργία και την υλοποίηση της Indian Super League λοιπόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι και μη ευελπιστούν πως το άθλημα θα γνωρίσει και θα κυριαρχήσει στις προτιμήσεις και στα θέλω των κατοίκων μίας χώρας, φαινομενικά ξένης απέναντι σε αυτό. Αστέρες όπως ο David Trezeguet, ο Alessandro Del Piero, ο Joan Capdenvilla, ο Luis Garcia, ο Anderson, ο Adrian Mutu, ο Robert Pires, οι «δικοί» μας Κώστας Κατσουράνης, Αλέξης Τζόρβας και Bruno Cirillo και προπονητές όμως ο Marco Materazzi και ο μεγάλος Zico θα κάνουν το πρωτάθλημα πιο λαμπερό και ελκυστικό για τους ντόπιους φιλάθλους αλλά και για μεγάλα ξένα δίκτυα που θα ενδιαφερθούν να προβάλλουν την διοργάνωση σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος εκεί θα γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο το ποδόσφαιρο και σίγουρα οι υπεύθυνοι και η FIFA προσδοκούν σε πολλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, οι πιτσιρικάδες Ινδοί των 8 ομάδων της Indian Super League θα μάθουν πάρα πολλά δίπλα στα λαμπερά (αν και στα ποδοσφαιρικά «γεράματα») αστέρια του πρωταθλήματος.
Και ποιος ξέρει; Ίσως ο επόμενος Messi η ο επόμενος Neymar να είναι Ινδός, και κάποια μέρα να οδηγήσει την Ινδία στα ψηλά στρώματα του ποδοσφαίρου.