Από πού κρατάει επιτέλους η σκούφια αυτής της γεμάτης μυστήριο και τρόμο γιορτής που φαίνεται να γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη και στην Ελλάδα;
Με μια μικρή περιήγηση στο Διαδίκτυο, ανακάλυψα ένα σύντομο και διασκεδαστικό βιντεάκι που αποκαλύπτει ολόκληρη την ιστορία γύρω από το Halloween, μια παγανιστική γιορτή με πολύ μακρινές ρίζες. Δείτε το βιντεάκι, που θα σας δώσει μέσα σε δύο λεπτά τις απαραίτητες πληροφορίες, τις οποίες καταγράφω και εγώ παρακάτω, στα ελληνικά.
Λέγεται ότι το Halloween όπως γιορτάζεται σήμερα, αποτελεί εξέλιξη μιας αρχαίας γιορτής των Κελτών, που τη γιόρταζαν την παραμονή της 1ης Νοεμβρίου, οπότε και σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού, ονόματι Samhain (προφερόμενη Sow-in). Το μάζεμα της σοδειάς τελείωνε, τα ζώα μαζεύονταν στο χειμαδιό και ξεκινούσε ο μακρύς, σκοτεινός χειμώνας, μια εποχή που στην κελτική παράδοση, συσχετιζόταν έντονα με τον θάνατο και τους νεκρούς. Η 1η Νοέμβρη ήταν το μεταίχμιο ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, την καρποφορία και τον μαρασμό, την χαρά και την λύπη.
Κατά το βράδυ της παραμονής της 1ης Νοέμβρη, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, οι Κέλτες θεωρούσαν ότι οι νεκροί έβγαιναν από τους τάφους τους και κυκλοφορούσαν στην πόλη. Αυτή η νεκροφάνεια, εκτός από κακοτυχίες και καταστροφές υποτίθεται ότι προκαλούσε στους σοφούς Κέλτες ιερείς, γνωστούς ως Δρυϊδες (Druids), μια παράξενη έκσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεστόμιζαν καθοριστικές προφητείες, που οι άνθρωποι περίμεναν με αγωνία, ως μιαν ελπίδα για να καταφέρουν να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα.
Με τους νεκρούς να κυκλοφορούν στις πόλεις, αλλά και κάθε λογής μεταφυσικό πλάσμα, όπως νεράιδες και μάγισσες, οι Κέλτες λάμβαναν τα μέτρα τους προκειμένου να τους εξευμενίσουν και να ξορκίσουν το κακό. Πρωτίστως, φρόντιζαν να αφήνουν διάφορα κεράσματα στις πόρτες των σπιτιών τους και, μαζί με τους ιερείς, έκαναν θυσίες στις κελτικές θεότητες. Έπειτα, προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν αφού έπεφτε το βράδυ, μεταμφιέζονταν και οι ίδιοι σε φαντάσματα και παράξενα πλάσματα, για να ξεγελούν και να γλιτώνουν από όσα κυκλοφορούσαν έξω εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ.
Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, όπως ήταν αναμενόμενο ο πάπας αρνούνταν να δεχτεί αυτήν την παγανιστική γιορτή, σκεπτόμενος όμως πονηρά δεν ήθελε και να την καταργήσει. Έτσι αποφάσισε να μεταβάλει το αντικείμενο της λατρείας, μεταφέροντας την γιορτή των Αγίων Πάντων από τις 13 Μαΐου στην 1η Νοεμβρίου, ενώ η 31η Οκτωβρίου γιορτάζονταν ως “All Hallows Eve” και μετέπειτα, ως Halloween, συνοδευόμενη από την τέλεση όλων των κελτικών εθίμων. Παράλληλα, η 2η μέρα του Νοέμβρη καθιερώθηκε ως η μέρα των Ψυχών.
Με τα χρόνια, η γιορτή πέρασε και στην Αμερική όπου έγινε ιδιαίτερα αγαπητή και έχει μέχρι σήμερα κύριους αποδέκτες τα παιδιά, που όπως είναι λογικό, ξετρελαίνονται με τις μεταμφιέσεις, τις μεταφυσικές ιστορίες και τα γλυκίσματα που μοιράζονται. Πρόκειται για τη γιορτή, τα “έσοδα” και τη φήμη της οποίας στην Αμερική, συναγωνίζεται και ξεπερνά, μόνο η γιορτή των Χριστουγέννων.
Δείτε εδώ το βίντεο και διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τα παγανιστικά στοιχεία της γιορτής εδώ.
ΠΗΓΗ: www.history.com