Χρήσιμες συμβουλές και tips για το πώς να αποφύγεις τα συχνότερα λάθη που γίνονται στο πρώτο σου βιογραφικό σημείωμα και να ξεχωρίσεις!
Ολοένα και περισσότερο παρατηρώ πως σύνθετες σκέψεις και ενδεχόμενα σενάριά μας για το μέλλον κατακλύζουν το νου μας. Στην πρώτη μας δειλή προσπάθεια να μπούμε στην “αρένα του ανταγωνισμού”, όποια απόχρωση κι αν έχει αυτή (πχ. επαγγελματική, εκπαιδευτική), θα χρειαστεί να καταθέσουμε το βιογραφικό μας σημείωμα, όπως διαβάζουμε σε κάθε ανακοίνωση και αίτηση.
Και προφανώς δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό, αλλά πάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά από το δικό σου υπάρχουν και άλλα χιλιάδες που περιμένουν να αναγνωσθούν ταχέως και «διαγωνίως». Ρωτώντας, συζητώντας, αναζητώντας, συγκέντρωσα μερικά tips-κλειδιά που αφορούν τόσο την εμφάνιση, όσο και το περιεχόμενο αυτού του κρίσιμου εγγράφου.
Δυστυχώς, οτιδήποτε κι αν υπάρχει στο περιεχόμενο, πάντα την πρώτη εντύπωση την κάνει η εμφάνιση. Είναι βέβαιο πως το βιογραφικό σου πρέπει να έχει ομοιόμορφη γραμματοσειρά και στοίχιση, εκτός αυτών όμως είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις και την έκταση.
Οι πολλές σελίδες και λεπτομέρειες κουράζουν τον αναγνώστη, συνειδητοποίησα, μπαίνοντας φανταστικά η ίδια στη θέση του. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρουν τα απομνημονεύματα της παιδικής και σχολικής μας ηλικίας, αλλά ζητά να διαβάσει τα σημαντικά και ουσιώδη.
Στην εμφάνιση συμπεριλαμβάνεται, επίσης, και το να επισυνάψεις στο βιογραφικό σου μια φωτογραφία σου. Δείχνει μια ολοκληρωμένη εικόνα, και πιστεύω πως, ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματικούς λόγους, εκτιμάται από τον αναγνώστη, δυστυχώς ή ευτυχώς και με όποιες αμφιβολίες και αρνητικές σκέψεις περί διακρίσεων αυτό τυχόν να γεννά.
Στην περίπτωση που δεν έχεις συντάξει ξανά βιογραφικό, απόφυγε τις ηλεκτρονικές “έτοιμες φόρμες”. Ο αναγνώστης στις περισσότερες περιπτώσεις απεχθάνεται την τυποποίηση. Στο βιογραφικό ζητά να μάθει την προσωπικότητα σου και η τυποποίηση αυτή τον εμποδίζει .
Είμαστε φοιτητές, πόσα πολλά μπορούμε να έχουμε κάνει για αυτό το “βιογραφικό” πια ; Δεδομένου ότι επαγγελματική εμπειρία έχουν λίγοι, η έλλειψη αυτή μπορεί να καλυφθεί συμπληρώνοντας στο βιογραφικό τις γνώσεις ξένων γλωσσών και τις δραστηριότητες που έχουμε κάνει ως φοιτητές.
“Δραστήριοι φοιτητές”, που επισκέπτονται συνέδρια, παρακολουθούν σεμινάρια, συμμετέχουν σε προγράμματα, είναι εθελοντές, έχουν κάποιο ιδιαίτερο ξεχωριστό προσόν ή χόμπι.Ίσως αυτό το τελευταίο να μην είναι πολύ σχετικό με τον σκοπό που τυχόν να επιδιώκετε μέσω της κατάθεσης του βιογραφικού, αν γραφεί όμως διακριτικά, κάνετε δηλαδή μια απλή αναφορά, βοηθάτε τον αναγνώστη να καταλάβει πως διαφέρετε και ξεχωρίζετε. Και προκειμένου να μην ξεχάσετε κάτι, καλό θα ήταν για ο,τιδήποτε κάνετε στην παρούσα φάση να κάνετε update στο αρχείο του βιογραφικού σας.
Για το τέλος άφησα το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι και το οποίο καταλαβαίνει αμέσως όποιος τυχόν διαβάσει το βιογραφικό. Το βιογραφικό είναι ένα για κάθε συγκεκριμένη αποστολή του! Υπάρχει βέβαια κάπου αποθηκευμένο στον υπολογιστή, όμως κάθε φορά που το στέλνουμε το προσαρμόζουμε ανάλογα με τη θέση για την οποία κάνουμε αίτηση. Διότι, δεν ενδιαφέρουν όλες οι πληροφορίες όλους, και, γι᾽αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να το συγκεκριμενοποιούμε.
Ιδανικά, και κυρίως όταν πρόκειται για επαγγελματικό σκοπό, χρειάζεται κάπου στο τέλος του να επισυνάψετε και ένα “motivation letter”. Να γράψετε, δηλαδή, πώς ανακαλύψατε την θέση για την οποία κάνετε αίτηση, γιατί θεωρείτε πως ταιριάζετε στη συγκεκριμένη θέση, γιατί απευθυνθήκατε στον συγκεκριμένο εργοδότη. Εξειδικευμένο βέβαια αρκετά, αλλά η τυχαία και αυθαίρετη αποστολή βιογραφικών της λογικής “ρίξαμε άδεια για να πιάσουμε γεμάτα” ή “ας στείλω το βιογραφικό μου ΚΑΙ εκεί, δεν εχω να χάσω τίποτα” έχει μάλλον κουράσει.
Είναι γεγονός, όσο περνούν τα έτη το βιογραφικό σιγά σιγά εισέρχεται και αυτό με τη σειρά του στις νεανικές ανησυχίες μας. Ξαφνικά όλοι ερχόμαστε στην αμήχανη θέση να συντάξουμε το δικό μας, αναποφάσιστοι και αβέβαιοι. Και πάντα η αρχή είναι δύσκολη, και πάντα κάθε φορά θα συμπληρώνεται, θα γίνεται καλύτερο. Πρέπει όμως συνεχώς, και κάθε συγκεκριμένη στιγμή που το στέλνουμε, να είναι εύστοχο και ακριβές…