Site icon Frapress

David Fincher: Ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης

David Fincher

Ένα μικρό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ταλαντούχου David Fincher, που μας εδωσε το Fight Club, το Gone Girl και το Seven!

Σε μια κινηματογραφική καριέρα  που μετράει πάνω από είκσι χρόνια  η 10η κατά σειρά ταινία του σκηνοθέτη των “σκοτεινών” κατά πολλούς αριστουργημάτων, Fight Club και Seven, αντέμειψε με τη σειρά της τους λάτρεις του David Fincher. Η αποδοχή του Gone Girl από κοινό και κριτικούς ήταν η αναμενόμενη, ενώ αποδεικνύεται πως ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει εξελίξει πλέον σε τέχνη τη δημιουργία blockbuster ταινιών που σχοινοβατούν μεταξύ θρίλερ και μυστηρίου.

Καθώς η αναμονή για την επόμενη κινηματογραφική δουλειά του David Fincher προβλέπεται μακρά, ας αρκεστούμε σε αυτάπου ήδη έχουμε ρίχνοντας μια ματιά στη ζωή και το ως τώρα έργο του.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο David Fincher γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1962 στο Denver του Colorado.  Η αγάπη του για το κινηματογράφο ξεκίνησε μόλις από τα  8 του χρόνια καθώς από τότε θυμάται τον εαυτό του να ασχολείται παθιασμένα με την 8 χιλιοστών κάμερα που του είχε χαρίσει ο πατέρας του. Τα πρώτα χρόνια του τα πέρασε στη California, ενώ στην εφηβεία του έμενε στο Oregon.

Αφού αποφοίτησε από το  πανεπιστήμιο στα 21 του,  άρχισε να εργάζεται πάνω στη παραγωγή ταινιών με συμμετοχές σε ταινίες ορόσημα, όπως το Star Wars: Return of the Jedai και το Indiana Jones: Temple of Doom.  Στη καριέρα του έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών καθώς επίσης και με τη σκηνοθεσία μουσικών βίντεο και διαφημίσεων. Οι ταινίες του έχουν προταθεί και κερδίσει πολλές διακρίσεις.

Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας παραγωγής Propaganda Films  με πελάτες όπως η  Levi’s, Converse, Nike, Pepsi, Revlon και Sony. Ήταν παντρεμένος για 5 χρόνια και  έχει  ένα παιδί.

Ύφος και χαρακτηριστικά των ταινιών του

Ο Fincher συγκριτικά με άλλους συναδέλφους του, για 22 χρόνια πορείας στο κινηματογράφο, έχει σκηνοθετήσει λίγες ταινίες. Μόλις 10! Το συγκεκριμένο στοιχείο αντικατοπτρίζει και τη νοοτροπία του τόσο στη προσωπική του ζωή όσο και στο επάγγελμα του, καθώς δύο είναι τα πράγματα που τον απασχολούν. Το ποιοτικό αποτέλεσμα και το να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη παραγωγή.  

Οι ταινίες του επί το πλείστων ξεχωρίζουν  για την απρόβλεπτη πλοκή τους και το καλογραμμένο σενάριο. Κάθε μια από αυτές διαθέτει  κάποιο στοιχείο που σε συνδυασμό με την ευρηματική παρέμβαση του σκηνοθέτη , συναρπάζει το θεατή παρασύροντας τον σε ένα νοητικό παιχνίδι σκέψης και μυστηρίου . Τα δύο τελευταία είναι και τα απαραίτητα συστατικά για να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο ψυχολογικό θρίλερ.

Οι ταινίες του αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να τις κατηγοριοποιήσουμε  χωρίζονται σε δύο είδη. Στα αστυνομικά δράματα/θρίλερ από τη μια πλευρά και τα κοινωνικά/προσωποκεντρικά από την άλλη.  Τα επιμέρους στοιχεία που κάνουν τις ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη ξεχωριστές είναι τα εξής :

 

Καλοδουλεμένοι κεντρικοί χαρακτήρες Χαμηλός και σκιώδες φωτισμός Χρησιμοποίηση μαύρου χρώματος Μυστηριώδη στοιχεία
Κινούμενες λήψεις Γωνιακές λήψεις Χρήση μονών καρέ Αμφιλεγόμενοι επίλογοι

  

Ο Fincher ύστερα από τόσα χρόνια, όπως κάθε επιτυχημένος σκηνοθέτης αλλώστε, έχει αποκτήσει το δικό του κινηματογραφικό στίγμα. Εξαιρώντας τη πρώτη ταινία Alien 3, για την οποία η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρήθηκε πολύ, όλες οι υπόλοιπες κινούνται σεναριακά στο ίδιο μοτίβο. Ανθρώπινοι χαρακτήρες, και ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρατούν τον θεατή σε ένταση, αδρεναλίνη και αγωνία.

Το ύφος του παραμένει σκοτεινό σε κάθε έργο του και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Η τραγικότητα και τα πάθη των πρωταγωνιστών είναι επίσης κοινό σημείο σε κάθε ταινία. Από τον Detective Mils του Seven μέχρι τον Benjamin Button στο ομώνυμο έργο.

Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί πως τα σενάρια των περισσότερων ταινιών του βασίζονται σε πολύ επιτυχημένα βιβλία. Έτσι ο Αμερικάνος σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας τα παραπάνω συστατικά αναδημιουργεί συνεχώς  πολυδιαβασμένες ιστορίες κάνοντας το με τρομερή επιτυχία.

Προφανώς δεν μπορεί να μπει στην ίδια κατηγορία με σκηνοθέτες που χρησιμοποιούν εντυπωσιακά εφέ και τεράστια μπατζετ, ωστόσο κάθε του έργο αποτυπώνει τον επαγγελματισμό και το στυλ του. Μην ξεχνάμε πως πέρα από κινηματογραφικός σκηνοθέτης και μάλιστα ακριβοπληρωμένος ασχολείται και με τη σκηνοθεσία μουσικών βίντεο και διαφημιστικών σποτ. Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

”Whats in the box? whats in the box?”

Κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω πως οι  ταινίες του Fincher ανέκαθεν αποτελούσαν ξεχωριστή μνεία για κοινό και κριτικούς καθώς πολλές από αυτές μπορεί να ήταν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες ωστόσο να μην ενθουσίασαν τους κριτικούς ή το ανάποδο.

Το Fight Club για παράδειγμα ελάχιστοι ήταν αυτοί που το κατάλαβαν βλέποντας το για πρώτη φορά με αποτέλεσμα ως παραγωγή να μη βγάλει ούτε τα έξοδα του. Ωστόσο σήμερα 20 χρόνια μετά θεωρείται από μια από τις πιο cult ταινίες όλων των  εποχών…

Σχόλια

Exit mobile version