Site icon Frapress

10+1 συμβουλές για ένα παραγωγικό εξάμηνο

 

Μόλις βγήκες από μια κουραστική εξεταστική περίοδο και σκέφτεσαι πως επιτέλους ήρθε πάλι ο καιρός να κάνεις το απόλυτο φοιτητικό τίποτα. Δεν προφταίνεις να ξεκουραστείς, θα ξεκινήσεις πάλι νέο εξάμηνο στη σχολή με καινούριες απαιτήσεις και άγνωστα μαθήματα. Αυτή τη φορά, όμως, αποφασίζεις – όπως αποφασίζεις μάταια κάθε χρόνο τέτοια εποχή – να βάλεις “πρόγραμμα” στη φοιτητική σου ζωή. Όσο μπορούν βέβαια αυτές οι δύο έννοιες να ταιριάξουν. Αποφασίζεις πως όλα σου τα «έπρεπε» θα γίνουν «πρέπει» και όλα σου τα «θα» θα γίνουν Αόριστος…

 

Και τι είναι αυτό που θα σε κάνει αυτή τη φορά να το πετύχεις και να μη λοξοδρομήσεις; Είναι απλοί μικροί τρόποι που θα βοηθήσουν σε μια καλύτερη προσέγγιση του τρέχοντος εξαμήνου, με στόχο όμως ταυτόχρονα να μην αισθανθείς πίεση και κυρίως χωρίς να λησμονήσεις τη φοιτητική σου ελευθερία.

 

  1. Θέσε τους στόχους σου. Η αποφασιστικότητα όσον αφορά το τι θέλεις να πετύχεις αυτό το εξάμηνο είναι η αρχή και το τέλος για το δρόμο της επιτυχίας σου.
  2. Οργάνωσε τον χρόνο σου. Η οργάνωση είναι το 50% της επίτευξης του στόχου, καθώς μην ξεχνάς πως είναι πολύ πιθανό – και συνήθως συμβαίνον – να μείνεις στα “θέλω” σου δίχως να τα πραγματοποιήσεις, αν δεν έχεις σκεφτεί το πότε και πώς ακριβώς θα τα πετύχεις.
  3. Βάλε σε προτεραιότητα ό,τι επείγει. Έχουμε πολλά στο μυαλό μας και προφανώς δεν υλοποιούνται άμεσα. Δεν είσαι σουπερήρωας, οπότε επικεντρώσου σε αυτό που πρέπει και θέλεις περισσότερο. Ναι, μιλώ για τα χρωστούμενα μαθήματα και πόσο μάλλον για το πολυπόθητο πτυχίο!
  4. Αυτοκριτική, αυτοέλεγχος, αυτοπεριορισμός: ΔΕΝ θα πάω για καφέ, ΔΕΝ θα παρατήσω το διάβασμα, ΘΑ ξυπνήσω τη Δεύτερα για να παρακολουθήσω τα πρωινά μου μαθήματα, ΘΑ συνεχίσω την εργασία που ανέλαβα στο μάθημα μου. It depends on you!
  5. Τίτσου; Τι είναι αυτο;! Μην τρομάζεις, απλά χρειάζεται λίγο μέτρο.
  6. Κάνε πρόγραμμα με οποιονδήποτε τρόπο: ατζέντες, notebooks, υπενθυμίσεις στο κινητό, σημειώσεις σε post it, προκειμένου να μην ξεχάσεις τα σημαντικά.
  7. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που αποδίδουν μόνο υπό πίεση, τότε γέμισε το πρόγραμμα σου με δραστηριότητες. Αν πάλι ανήκεις στην αντίθετη κατηγορία, προσπάθησε να βγαίνεις περισσότερο ώστε να χαλαρώσεις, προκειμένου να μην αισθανθείς πως πνίγεσαι κατά την διάρκεια του εξαμήνου.
  8. Παρακολούθησε σεμινάρια και επισκέψου συνέδρια που σε ενδιαφέρουν και σχετίζονται με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σου μέλλον. Θα επιστρέψεις σπίτι με ένα plus στον τρόπο που σκέφτεσαι, πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος.
  9. Πήγαινε στις παραδόσεις ή αν δεν μπορείς να διαθέσεις πολύ χρόνο, επέλεξε τουλάχιστον κάποιες – με κριτήρια σοβαρά και αντικειμενικά και όχι με βάση το τι σε βολεύει. Στην περίπτωση, δε, που δουλεύεις ταυτόχρονα και η παρακολούθηση είναι γι’ αυτό το λόγο αδύνατη, προσπάθησε να κρατήσεις μια επαφή με όσα συμβαίνουν στην σχολή, ρωτώντας για παράδειγμα τι διδάχτηκε, αναζητώντας εκτενείς σημειώσεις από τις παραδόσεις. Δείξε ενδιαφέρον για τη σχολή ώστε να μην αγχωθείς, και να πετύχεις στο τέλος του εξαμήνου στην εξεταστική, η οποία για όλους μας μοιάζει μακρινό μελλοντικό γεγονός… Και να ξαφνικά έφτασε αυτός ο “ένας μήνας πριν”, ο αγχωτικός, ο βασανιστικός, και δεν ξέρουμε καν τι πραγματεύονται τα μαθήματα που θα δώσουμε.
  10. Απόκτησε μια πρώτη επικοινωνία με τα συγγράμματα και την ύλη των μαθημάτων, προσπάθησε να συνηθίσεις σε ένα χαλαρό διάβασμα έστω και λίγες ώρες τη βδομάδα, απλά και μόνο για να ξέρεις περί τίνος πρόκειται και να μη βρεθείς προ εκπλήξεως σε λίγους μήνες.
  11. Μην αγχωθείς! Θα γίνουν όλα, με πρόγραμμα και καλή ψυχολογία.

 

Ίσως όντως κάθε αρχή να είναι δύσκολη, ίσως όλα αυτά να φαίνονται βουνό υποχρεώσεων και περιορισμών. Όμως αυτή τη φορά αρκεί να το αποφασίσουμε και να είμαστε σίγουροι.Τίποτα δεν είναι τόσο κουραστικό αν τελικά το θέλουμε, μας χρειάζεται πραγματικά, και το κάνουμε με καλή διάθεση… Καλό εξάμηνο!

Σχόλια

Exit mobile version