Το ανακάλυψαν οι ερευνητές:
Κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται νέες συνδέσεις ( επιστημονικά ονομάζονται «συνάψεις») ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου, καθώς αυτός αναβιώνει όσα ζήσαμε την προηγούμενη ημέρα.
Αν κάποιος θέλει να θυμάται και να μαθαίνει, πρέπει να κοιμάται.
Πολύ σημαντικό για τις εξετάσεις, έτσι δεν είναι;
Με προηγμένες τεχνικές μικροσκοπίας, οι ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ένας καλός ύπνος βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», έδειξε ακόμα πως τίποτα, ούτε καν η εντατική προσπάθεια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις νέες συνάψεις που χάνονται όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή/και αρκετά το βράδυ.
Το πείραμα:
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Peking της Κίνας δίδαξαν σε μια ομάδα ποντικών να περπατούν πάνω σε μία περιστρεφόμενη ράβδο.
Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες ερευνητές είχαν τοποθετήσει χειρουργικά στο κεφάλι των ζώων ένα μίνι μικροσκόπιο για να βλέπουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και της αϋπνίας τους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως, στη διάρκεια του ύπνου, δημιουργούνταν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Στη συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές ξυπνούσαν τα ζώα σε διάφορα στάδια του ύπνου, για να εξακριβώσουν ποιο είχε καθοριστική σημασία για τη δημιουργία των αναμνήσεων. Όπως απεδείχθη, το στάδιο των βραδέων κυμάτων, κατά το οποίο κοιμόμαστε βαθιά και δύσκολα ξυπνάμε, είναι το πιο σημαντικό.
«Η μελέτη μας απέδειξε πως όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος δεν είναι ήσυχος, αλλά αναβιώνει ό,τι συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας και το αποθηκεύει με τη μορφή νέων συνάψεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουενμπιάο Γκαν, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης, Φυσιολογίας & Μοριακής Νευροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Σε επόμενες φάσεις της έρευνάς τους, οι επιστήμονες συνέκριναν ποντίκια που έτρεχαν πάνω στη ράβδο επί μία ώρα και μετά κοιμόντουσαν, με ποντίκια που έτρεχαν επί τρεις ώρες αλλά τα εμπόδιζαν να κοιμηθούν. Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας απέδιδαν πολύ καλύτερα στο τρέξιμο όταν ξύπνησαν, ενώ στον εγκέφαλό τους είχαν δημιουργηθεί πολλές νέες συνάψεις. Ωραία όλα αυτά, αλλά τώρα το ερώτημα είναι άλλο:
Να 6 λύσεις που, μάλλον, δεν έχετε ξανακούσει:
1) Κοιμηθείτε σ’ ένα δροσερό δωμάτιο.
2) Επιλέξτε μια φορά στη ζωή σας τον καναπέ για ένα βελτιωμένο ύπνο.
3) Γυρίστε ανάποδα το στρώμα σας για να αποφύγετε τα εξογκώματα.
4) Ριξτε λίγο νερό στο σβέρκο σας και αμέσως θα χαλαρώσετε.
5) Φάτε κεράσια πριν κοιμηθείτε ( όχι πια γάλα )
6) Μετρήστε ευλογίες και όχι προβατάκια.
Σε μία Βρετανική έρευνα, οι συμμετέχοντες που είχαν μεγάλο σκορ στην … ευγνωμοσύνη, κατάφεραν να κοιμηθούν περισσότερο και καλύτερα από τους κατόχους λιγότερων βαθμών. Συμπέρασμα: λίγα λεπτά για να σκεφτούμε για τι είμαστε ευγνώμονες , είτε είναι κάτι μικρό είτε κάτι μεγάλο, μας οδηγούν σ’ έναν καλό και αξιοζήλευτο ύπνο.
πηγές: Web Only & Good Housekeeping