Site icon Frapress

Διαγωνισμός Διηγήματος-Ποιήματος / Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή»

Wannabe (και μη) συγγραφείς και ποιητές, μαζευτείτε γιατί σας έχω κι άλλον διαγωνισμό!

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» διοργανώνει τον πρώτο του διαγωνισμό διηγήματος και ποιήματος. Το διήγημά σας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 1.000 λέξεις, ενώ το ποίημα τις 500. Το θέμα είναι ελεύθερο και το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για κάθε κατηγορία (εφόσον, δηλαδή, θέλετε να λάβετε μέρος και στα 2 θα καταβάλετε το ποσό των 20 ευρώ). Τους όρους συμμετοχής και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε σε αυτό το λινκ:

http://dim-grafi.uowm.gr/index.php/contest2014

 

Τώρα λίγα λόγια για το πρόγραμμα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος:

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μοναδικό στην Ελλάδα, λειτουργεί με έδρα τη Φλώρινα από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Οι διδάσκοντες στο Πρόγραμμα είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, δόκιμοι και γνωστοί συγγραφείς (πεζογράφοι, ποιητές, στιχουργοί, σεναριογράφοι), οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο. Εμπνευστής του Προγράμματος υπήρξε ο αείμνηστος ποιητής και Kαθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Μίμης Σουλιώτης, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ενός κατάλληλου επιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής. Κι αυτό γιατί η διδασκαλία της Δ.Γ. πολύ συχνά εμπλέκει δύο αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία: την πράξη του να γράψεις (δημιουργικά) και την πράξη να σκεφτείς κριτικά την πράξη της γραφής και τα αποτελέσματά της. Οι φοιτητές του αποκτούν θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο στον κλάδο, αλλά και τις δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση, όπως και με τις ανάγκες της πολιτισμικής αγοράς ευρύτερα. Παράλληλα προς την ερευνητική του αποστολή, το Π.Μ.Σ. αποβλέπει και στην κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της λογοτεχνίας και της δημιουργικής παραγωγής του ελληνικού λόγου.

Το Πρόγραμμα δέχεται έως 25 φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος και περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Η φοίτηση για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή είναι διετής (4 εξάμηνα) και τα μαθήματα (εντατικά και συμπυκνωμένα) λαμβάνουν χώρα σε Φλώρινα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Πρόγραμμα δέχεται για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και κατόχους του εν λόγω Μεταπτυχιακού Διπλώματος ή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό, Λεξητανίλ, όπου δημοσιεύονται κείμενα των φοιτητών.”

Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και δε νομίζω να καταπιάνεται άλλη σχολή με την ελεύθερη, δημιουργική γραφή και την καλλιέργειά της. Ορίστε και η ιστοσελίδα για όποιον ενδιαφέρεται:

http://dim-grafi.uowm.gr/

Σχόλια

Exit mobile version