Site icon Frapress

Erasmus +: το νέο πρόγραμμα της ΕΕ που θα προσφέρει ανταλλαγές φοιτητών σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης

 

Το διεθνές τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταβάλλεται ριζικά ως προς τη μορφή και το μέγεθος, καθώς αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει μια γενική επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των 4 000 πανεπιστημίων της Ευρώπης — όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο εκπαίδευσης των ευρωπαίων φοιτητών στις χώρες καταγωγής τους. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα στρατηγική, την «Ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση στον κόσμο», που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στους ευρωπαίους πτυχιούχους ότι θα αποκτούν τις διεθνείς δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορούν να εργαστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον πλέον ελκυστικό προορισμό για φοιτητές από όλον τον κόσμο. Το Erasmus +, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, θα διαθέτει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την υποστήριξη των διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τους εταίρους της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε: «Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια πρέπει να σκέφτονται παγκόσμια. Πρέπει να ενεργούν με τρόπο στρατηγικό, ώστε να αξιοποιήσουν τη φήμη της Ευρώπης για υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει να προωθήσουν τη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού και να παρέχουν καινοτομικά προγράμματα σπουδών παγκόσμιου επιπέδου, καθώς και αριστεία στη διδασκαλία και την έρευνα. Ενώ είναι πολλά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που διαθέτουν καλές συνδέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, πολλά δεν διαθέτουν μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση των δεσμών με μη ευρωπαίους εταίρους. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να αναπτύξουν τα διεθνή τους δίκτυα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο για όλους: οι χώρες πρέπει να ενεργήσουν στο μέτρο των δυνάμεών τους.»

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 19 εκατομμύρια φοιτητές πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να καλλιεργήσουν μια διεθνή προοπτική και μεταξύ των φοιτητών που δεν μετακινούνται (85 %), έτσι ώστε και να αποκτήσουν τις διεθνείς δεξιότητες που χρειάζονται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να εκπονήσουν διεθνή προγράμματα σπουδών, να προωθήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και να επεκτείνουν τη ψηφιακή μάθηση.

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030 και να φθάσει τα 400 εκατ. από τα περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2000, με ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα η Ευρώπη προσελκύει περίπου το 45 % του συνόλου των διεθνών φοιτητών, αλλά οι ανταγωνιστές της αυξάνουν διαρκώς τις επενδύσεις τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνώς μετακινούμενων φοιτητών είναι η Κίνα, η Ινδία και η Νότιος Κορέα.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus +, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014, θα προσφέρει για πρώτη φορά ευκαιρίες σε φοιτητές από χώρες εκτός της Ευρώπης να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των πτυχιακών τους σπουδών σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ή το αντίθετο. Θα χρηματοδοτηθούν 135 000 ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου — 100 000 περισσότερες από ό, τι στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος Erasmus Mundus, συν τα 3 εκατομμύρια ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πηγή: http://www.epixeiro.gr

 

Σχόλια

Exit mobile version