Δέκα τρόφιμα με πλούσια αποτοξινωτική δράση που πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συχνά συνυφασμένα με περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Στους υπεύθυνους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται τα φυτοφάρμακα, οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα.

Για να καταφέρει ο οργανισμός να αποβάλλει τις ξένες προς αυτόν χημικές ουσίες, απαιτείται και η δράση ορισμένων τροφών με ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες, όπως έχει αποδείξει η επιστήμη αλλά και σύμφωνα με αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις.

Επομένως, η ένταξη αυτών των τροφών στο διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των τοξικών επιδράσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τέτοιες τροφές είναι οι παρακάτω:

1) Η Πικραλίδα

Συνδράμει στην τόνωση του ήπατος, ενώ αποτελεί και σημαντικότατη πηγή βιταμινών τύπου Β, C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Ένα ακόμη συστατικό της πικραλίδας, η χλωροφύλλη, είναι ένας πανίσχυρος αιμοκαθαριστής.

2) Το Τζίντζερ

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προωθεί την αποβολή των τοξινών μέσα από το δέρμα, το έντερο και τα νεφρά. Βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

3) Τα Μήλα

Καθαρίζουν το αίμα και μέσω της πηκτίνης (ίνα των μήλων) ενισχύουν τη δράση του λεμφικού συστήματος. Έτσι, δεσμεύονται και αποβάλλονται τα τοξικά βαρέα μέταλλα και τα ραδιονουκλεϊδια από τον οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε Βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.

4) Τα Λέμονια

Βοηθούν στη πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν του ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκρισή τους. Καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα και έχουν καθαρκτικές και διουρητικές ιδιότητες.

5) Τα Σταφύλια

Ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία εντέρου και των νεφρών και τονώνουν το ήπαρ. “Καθαρίζουν” τους ιστούς και τους αδένες και επιταχύνουν τις μεταβολικές διεργασίες. Η ρεσβερατρόλη, ουσία που περιέχουν τα κόκκινα σταφύλια σε μεγάλες ποσότητες, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε πιθανές ασθένειες.

Υγιεινη διατροφη: Τα ευκολα μυστικα

 

6) Τα Ραπανάκια

Τροφή με έντονη αποτοξινωτική δράση. Καθαρίζει το αίμα και το συκώτι ενώ τονώνει και τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Συνδράμει στη διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα.

7) Η Αγκινάρα

Βοηθάει στην τόνωση του ήπατος του πιο σημαντικού οργάνου, όσον αφορά την αποτοξίνωση. Προκαλεί αύξηση της παραγωγής της χολής, κάτι που έχει αποτέλεσμα τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών.

8) Ο Μαϊντανός

Καθαρίζει το αίμα, τονώνει τη λειτουργία του εντέρου και δρα υποστηρικτικά σε πνεύμονες, σπλήνα, συκώτι και νεφρά. Είναι σημαντική πηγή Βιταμίνης Α και περιέχει χλωροφύλλη.

9) Το Γκρέιπφρουτ

Αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό και παρέχει αίσθημα δροσιάς. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ενώ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα των απεκκριτικών οργάνων.

10) Το Γιαούρτι

Βοηθάει στην αποτοξίνωση της εντερικής οδού με την προώθηση προβιοτικών συστατικών στο έντερο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή αφομοίωση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών της.

Πηγή: κ. Νίκος Θεοδωράκης, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ακμη: 10 λογοι που την δημιουργουν και πως να δωσεις τελος

 

Σχόλια