Οι “One Pro Exlcusive” ενάντια στον πόλεμο των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες.

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαράκη

Ο θάνατος του Micheal Siaron πέρασε απαρατήρητος. Με βάση, όμως τα στοιχεία της αστυνομίας στην διάρκεια της προεδρίας του Rodrigo Duterte έχουν χαθεί περισσότερες από 7.500 ζωές. Με αφορμή αυτό το γεγονός τα μέλη του τοπικού ραπ γκρουπ “One Pro Exclusive”, μέσω της μουσικής απόθεσαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο φίλο τους. Το studio τους, μάλιστα βρισκόταν στην ίδια γειτονιά, όπου ζούσε ο Siaron.

Hustisya= Δικαιοσύνη

To τραγούδι ονομάζεται Hustisya και σημαίνει δικαιοσύνη. Ο Juanillas, επί σκηνής Jay, φοράει ένα t-shirt, που γράφει την παραπάνω λέξη και το hashtag #stopkilling.

Στο τραγούδι ρωτά που είναι η δικαιοσύνη όταν φτωχοί Φιλιππινέζοι σκοτώνονται, όπως τα ζώα.

” Όταν έγραψα το τραγούδι… Σκεφτόμουν τον φίλο μου, ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός προσπαθώντας να κερδίσει τα προς το ζην. Κάπως έτσι έγινε θύμα του πολέμου των ναρκωτικών. ” αναφέρει ο Justins Juanillas ράπερ του γκρουπ.

Όπως παλιότερα η hip hop μουσική αντλούσε έμπνευση από τηφτώχεια, την έλλειψη δύναμης και την αδικία έτσι και οι ράπερ στις φτωχογειτονιές της Manila, αντλούν την έμπνευσή τους.

Σε αυτή την φωτογραφία η κοπέλα του Siaron κρατά το άψυχο σώμα του θυμίζοντας την Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου.

Ο παραγωγός Stephen Bautista, ο οποίος στην σκηνή έχει το όνομα Alek, είπε ότι ο Siaron ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του φίλου του.

“Δεν ήμασταν τόσο κοντά, αλλά όλο τον έβλεπα στον δρόμο. Είναι σύνηθες να αισθάνεσαι έτσι, όταν ο φίλος σου πενθεί για κάποιον, γι’ αυτό και ανέλαβα την παραγωγή του τραγουδιού.”

Κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού είναι: 

Αυτή είναι η καινούρια ζωή στις Φιλιππίνες;

Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος και είμαι ένας άνθρωπος που έχασε κάποιον.

Δεν έδωσαν την δυνατότητα να αλλάξουν.

Υπάρχει δικαιοσύνη; Κανείς δεν ξέρει.

Το Hustisya δεν θα φέρει τον φίλο τους πίσω, αλλά είναι το μόνο μέσο, που έχουν για να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν.

 

 

Σχόλια