Αν θα έπρεπε να φανταστείς μία ή πειρσσότερες ψυχικές ασθένειες ως ένα σπίτι, πως θα ήταν αυτό;

Επιμέλεια: Τσαλίκη Ελευθερία

Αυτό ακριβώς σκέφτηκε ο Φεντερίκο Μπαμπίνα (Federico Babina) ο οποίος μόλις ξεκίνησε ένα νέο project που ονόμασε Archiatric. Σχεδίασε 16 διαφορετικά σπίτια τα οποία αντικατοπτρίζουν διανοητικές  ή ψυχικές ασθένειες. Ο Babina είναι γνωστός για τα έργα του εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική και την τεχνοτροπία του κυβισμού. Συχνά τα δημιουργηματά  του είναι σουρεαλιστικά και έχουν μια γερή δόση χιούμορ.

 

      1. Άγχος

Ψυχοσωματική κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει πίεση από το βάρος των υποχρεώσεών του, φόβο και ανησυχία, πολλές φορές αόριστη, κάτι που μπορεί να εξελιχτεί και σε μόνιμη ψυχοπαθολογική κατάσταση.

 

 

 

 

    2.Κατάθλιψη

Είναι μία κοινή διαταραχή της διάθεσης, στην οποία η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται από την έντονη θλίψη, μελαγχολία ή απελπισία. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο.

 

 

 

 

        3. Αϋπνία

 

 

Η αδυναμία που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι να κοιμηθούν, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το θέλουν.

 

 

 

 

 

    4.Άνοια

Η άνοια συνδέεται με την απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας, κάτι που σημαίνει ότι το άτομο ξεχνά και  σε ορισμένες περιπτώσεις παραληρεί ή ακόμα και χάνει την αίσθηση του προσανατολισμού.

 

 

 

 

 

    5. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αποτελείται είτε από εμμονές είτε από ψυχαναγκασμούς, είτε και από τα δύο. Είναι ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που αποτελούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του. Συχνά αυτή η πάθηση συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Μία τέτοια εκδήλωση είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 

 

 

    6.Σχιζοφρένεια

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Συνήθως τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν ακουστικές ψευδαισθήσεις, λιγότερο συχνά οπτικές ψευδαισθήσεις, παρανοϊκές ιδέες και αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη («φυγή ιδεών»).

 

 

 

 

    7.Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης, και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος, καθώς οι αισθήσεις του μειώνονται.

 

 

 

    8.Αυτισμός

Ο Αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

 

 

 

 

 

    9.Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, είναι μια ψυχική νόσος στην οποία τα άτομα βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης.

 

 

 

 

 

 

    10.Φοβίες

Με τον όρο φοβία δηλώνεται η έντονη ανησυχία, άγχος και εμμονή ενός ατόμου η οποία υφίσταται παρότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος.


 

 

 

 

 

    11.Παράνοια

Παράνοια ή Παρανοϊκή διαταραχή ορίζεται η διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από χρόνια αισθήματα δυσπιστίας, καχυποψίας, έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους άλλους καθώς και υπερευαισθησίας και υπερεκτίμησης  που έχει το άτομο για τον εαυτό του.

 

 

 

    12.Δυσλεξία

Είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες  σε ακαδημαικές δεξιότητες (ανάγνωση, γραφή, αντίληψη μαθηματικών).

 

 

 

 

 

    13.Dissociative disorder

Περιλαμβάνει συμπτώματα όπως τα κενά μνήμης, το να ξεχνά κανείς ποιος είναι, να μειώνεται η προσοχή του κλπ.

 

 

 

 

 

    14.Eating disorder

Πρόκειται για διαταραχές που έχουν να κάνουν με την τροφή όπως για παράδειγμα η βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Το άτομο δηλαδή αποκτά περίεργες αλλά και επικίνδυνες για την υγεία του διατροφικές συνήθειες.

 

 

 

 

 

      15. Gender disorder

Έχει να κάνει με το ότι κάποιος δεν νιώθει το φύλο με το οποίο γεννήθηκε (πχ. αν γεννήθηκε άνδρας νιώθει γυναίκα κ.ο.κ.)

 

 

 

 

 

      16. Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία βιώνει ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

 

Σχόλια