Επισκεφτήκαμε την έκθεση Νέα Ξεκινήματα: Μεταξύ Γεωμετρίας και Χειρονομίας και μας άρεσε πολύ!

Με τις πρώτες δροσιές του φθινοπώρου, η συλλογή του Γιώργου Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση Νέα ξεκινήματα: Μεταξύ Γεωμετρίας και Χειρονομίας. Πρόκειται για μια έκθεση δεκαεννέα καλλιτεχνών που ήρθαν στο προσκήνιο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι καλλιτέχνες είναι οι εξής: Alberto Burri, Chung Chang-Sup, Lucio Fontana, Ha Chong-Hyun, Yves Klein, Know Young-Woo, Heinz Mack, Sadamasa Monataga, Saburo Murakami, Yuko Nasaka, Park Seo-Bo, Gianni Piacentino, Salvatore Scarpitta, Jan Schoonhoven, Kazuo Shiraga, Gunther Uecker, Chiyu Uemae, Yun Hyong-Keun.

O Heinz Mack με έναν από τους πίνακές του.

Καθένας από αυτούς ξεχώρισε για τις πρωτοπόρες πρακτικές του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα σ’ ένα δίκτυο ατόμων και ομάδων που ξεπερνούσε τα όρια των εθνών. Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, πολλοί καλλιτέχνες ένιωσαν πως η παραστατικότητα, δηλαδή το να εκφράζονται μέσα από την αναπαραγωγή μιας εικόνας δεν τους ικανοποιούσε πλέον. Έτσι, αναζήτησαν νέα μέσα, όπως τις ιδιότητες του φωτός, του χώρου και της κίνησης, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα σχέση μεταξύ έργου και θεατή.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει και παράλληλα ενώνει καλλιτέχνες της Ευρώπης και της Ασίας. Μέσα στον κομψό χώρο της συλλογής Γιώργου Οικονόμου μπορεί κανείς να δει τον εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε καλλιτέχνες της Arte povera, conceptual art και του μινιμαλισμού. Ο μοντέρνος και παράλληλα λιτός χώρος αναδεικνύει τα έργα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν ελεύθερα και να πουν τη δική τους ιστορία. Ο φωτισμός είναι διακριτικός, όπως ακριβώς πρέπει, ώστε να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα, που χρειάζεται αναδεικνύοντας και τονίζοντας διακριτικά τα έργα.

Πώς μας φάνηκε

Στην έκθεση “Νέα Ξεκινήματα” τα έργα τα οποία παρουσιάζονται θα έλεγα ότι δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις φορμαλιστικές και τις ιδεολογικές τους καινοτομίες της αλλά και για τον τρόπο και τη θέση που έχουν στην ιστορία της τέχνης. Λένε τη δική τους ιστορία μέσα από το τρόπο που εκφράζονται. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ροή της έκθεσης ήταν και η ομιλία της επιμελήτριας Frances Morris, διευθύντρια της Tate Modern στο Λονδίνο, η οποία μίλησε για την επιμέλεια της παρούσας έκθεσης. Επιπλέον, παρουσίασε κάποια από τα έργα.

Αν, λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη είσαι λάτρης της τέχνης, σίγουρα είναι μια έκθεση, που δεν θα έπρεπε να χάσεις. Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι, σίγουρα θα είναι μια όμορφη εμπειρία για σένα να δεις έργα που δεν τα συναντάς συχνά. Και που ξέρεις μπορεί και να έρθει και σε σένα έμπνευση για δημιουργία!

Πώς να πας

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 13 Οκτωβρίου 2016 μέχρι 13 Απριλίου 2017 στον χώρο της συλλογής  του Γιώργου Οικονόμου, Λεωφόρος Κηφισίας 80, Μαρούσι. Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 10πμ έως τις 6 μμ.

Σχόλια