Η σύγχρονη Γαλλία στο μικροσκόπιο. Ο Φρανσουά Κλιζέ σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται μπλεγμένος σε μια κρατική συνωμοσία στην ταινία “Η συνωμοσία της σκιάς”.

Πρωταγωνιστούν: Francois Cluzet, Denis Podalydes, Alba Rorhwacher, Simon Abkarian,                                                                Sami Bouajila

Σενάριο: Thomas Kruithof, Yann Gozlan, Marc Syrigas, Aurelie Valat

ΣκηνοθεσίαThomas Kruithof

Στη σύγχρονη Γαλλία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Ντιβάλ, ένας μεσήλικας λογιστής, που έχει χάσει την δουλειά του, δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν πιθανό εργοδότη που τον καλεί για συνέντευξη.

Η ατμόσφαιρα της συνομιλίας αποπνέει αέρα μυστηρίου, όπως άλλωστε και η συνάντηση των δύο ανδρών. Το ραντεβού, που λαμβάνει χώρα σ’ ένα κτίριο πολυεθνικής εταιρείας, μοιάζει πιο σκοτεινό απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

Ο Κλεμάν, ο μέλλων εργοδότης, προσπαθεί με μια σειρά ερωτήσεων να διερευνήσει την προσωπικότητα του ανυποψίαστου Ντιβάλ:

Ο ήχος μιας παλιάς γραφομηχανής που χτυπά ασταμάτητα, ένα τηλεφωνικό σύστημα παρακολούθησης και ένας σωρός από κασέτες έτοιμες για απομαγνητοφώνηση, είναι η νέα δουλειά του Ντιβάλ.

Σ’ ένα άδειο διαμέρισμα, ο πρώην λογιστής, εργάζεται παρασκηνιακά με αγνώστου ταυτότητος συναδέλφους, δίχως να γνωρίζει ούτε ο ίδιος για λογαριασμό ποιανού και γιατί. Ο μισθός, άκρως ικανοποιητικός, φαίνεται να είναι το μόνο κίνητρο για το οποίο παραμένει στη δουλειά.

Παράλληλα, η γνωριμία του με τη νεαρή Σάρα απ’ την ομάδα των Ανώνυμων Αλκοολικών, είναι η μόνη πινελιά χρώματος στη μουντή ζωή του. Ύστερα όμως απ’ την ξαφνική εμφάνιση του Ζερφό, ο Ντιβάλ εμπλέκεται σε πολλαπλά αλυσιδωτά γεγονότα, τα οποία είναι ικανά να του κοστίσουν την ίδια του την ζωή.

Ο Τ. Κρουιτόφ σκηνοθετικά πλάθει την ατμοσφαιρική αύρα που είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους υποθέσεις, υποβάλλοντας τον θεατή στο ανάλογο κλίμα. Οι ελάχιστες σκηνές δράσεις είναι έντονες και ανατρεπτικές και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φρ. Κλιζέ ερμηνεύει ως ήρεμη δύναμη τον ρόλο του μέσου Γάλλου εργαζομένου.

Η συνεργασία μεταξύ του γαλλικού και βελγικού κινηματογράφου, γεννά ένα χαμηλών τόνων πολιτικό θρίλερ, με σκοπό να καταδείξει την υπόγεια δράση της κοινοβουλευτικής ζωής, την εμπλοκή των οικονομικών κολοσσών στο πολιτικό γίγνεσθαι, τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, ως μέλη του υποκόσμου και τα κόμματα-μαφίες που δρουν ερήμην του εκλογικού σώματος, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Δες το trailer της ταινίας “Η συνωμοσία της σκιάς” εδώ: La mécanique de l’ombre

Σχόλια